PRÁCE 🧰

Význam a přednost svislého dopravního značení

19. 2. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Svislé a vodorovné dopravní značky si čas od času protiřečí. Každý z nás už se tím určitě setkal. A pokud ne v praxi, tak jistě při probírání učiva v autoškole. Víte, kterými se ale v takové situaci řídit?

Význam a přednost svislých dopravních značek

Články na téma přehled dopravních značek:

  1. Přehled starých i nových dopravních značek
  2. Dopravní značky: Přehled a význam
  3. Svislé dopravní značky: Jsou nadřazeny vodorovným? - právě čtete

Jsou nadřazeny svislé nebo vodorovné dopravní značky?

Odpověď na otázku, které dopravní značky mají přednost, jestli to jsou ty vodorovné nebo svislé, nám dává zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. V paragrafu 76 se doslova píše, že svislé stálé dopravní značky jsou nadřazeny vodorovným dopravním značkám.

Často uváděnou pomůckou pro zapamatování tohoto pravidla je to, že svislé značky je možné upravit rychleji a snáze než ty vodorovné. Přemalování informací na silnici je přece jen o něco náročnější.

Rozdělení svislých dopravních značek

  • výstražné značky
  • značky upravující přednost
  • příkazové značky
  • zákazové značky
  • značky informativní
  • dodatkové tabulky

Další pravidla týkající se značek

Aby to nebylo tak jednoduché, zákon uvádí další pravidla, kterých je třeba se držet. Stálým vodorovným značkám jsou nadřazené také přechodné vodorovné dopravní značky. Poznáte je hlavně podle žluté barvy, kterou bývají nakreslené.

Ještě vyšší váhu mají přechodné svislé dopravní značky. Nejčastěji se s nimi setkáte v případě, že je komunikace opravována nebo je v plánu její čištění. Světelná signalizace je pak ještě o stupeň výš.

Nad všemi typy dopravního značení jsou pak pokyny policistů, strážníků obecní policie, vojenských policistů a vojáků. Ať už značky říkají cokoliv, musíte se řídit tím, co vám ukládá některá z těchto osob.

Zdroj info: Internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články