PRÁCE 🧰

Dopravní značka s písmenem M. Co značí?

12. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Řidiči se na svých cestách mohou setkat s různými dopravními značkami. Řadí se k nim i černé písmeno M ve žlutém kolečku. Víte ale, co ve skutečnosti značí?

Dopravní značka s písmenem M. Co značí?

S touto dodatkovou tabulkou mají motoristé možnost se seznámit na dálnicích a úsecích pro motorová vozidla, jejichž užívání podléhá poplatku. Písmeno M tedy značí povinnost uhradit mýtný poplatek, nejčastěji se týká vozidel nákladní dopravy. V některých případech ale dopadá i na řidiče osobních vozů.

Dodatková tabulka doplňuje a dává význam dopravní značce, pod kterou je umístěna. Obvykle uvádí začátek nebo konec daného úseku nebo rozšiřuje význam dopravní značky nad tabulkou.

Úsek s mýtným

Černé písmeno M ve žlutém kruhu na obdélníkové ploše s bílým pozadím a černým rámečkem má každopádně na českých silnicích dvojí význam. V prvé řadě jde o dodatkovou tabulku s označením E 11d, která se užívá k označení úseků silnic a dálnic, kde je vyžadováno mýtné.

Dopravní značka s písmenem M. Co značí?

Dopadá na vozidla, jejichž hmotnost převyšuje hranici 3,5 tuny a v případě takových vozů platí, že každé musí na palubě disponovat mýtnou jednotkou. Platnost následně ukončuje párová značka Bez mýtného (E 11c).

Dopravní značka s písmenem M. Co značí?

Černé písmeno M ve žlutém kruhu se týká i osobních vozů

Zároveň ale z aktuálně platných právních předpisů vyplývá, že symbol M ve žlutém kruhu je možné najít i na dopravní značce „S časovým poplatkem a mýtným“.

Jde o dopravní značku s označením E 11f, která jednak dopadá pro vozidla nad 3,5 tuny, ale také pro automobily do 3,5 tuny. V takových případech jde o dodatkovou tabuli, která doplňuje symbol dálniční známky a je tedy potřeba, aby na úseku měly zaplacený dálniční poplatek i běžné vozy do 3,5 tuny.

Dopravní značka s písmenem M. Co značí?

V tomto ohledu zároveň platí, že každá dodatková tabule musí mít svůj počátek i konec. Úsek, kde se mýto nebo časový poplatek už nehradí, je opatřen stejnými symboly jako na úvodní dodatkové tabulce, k tomu se ale přidává i červené přeškrtnutí.

Pro úsek s časovým poplatkem je typické, že jej následně ukončuje dopravní značka s označením E11e – bez časového poplatku a mýtného. Řidiči mají možnost se s ní setkat třeba na části dálnice D4, která vede z Písku do Prahy.

Dopravní značka s písmenem M. Co značí?

Proč tu mýtné a časový poplatek vůbec je?

Za užívání dálnic i dalších některých úseků se v České republice platí. Dopravní značka s písmenem M ve žlutém kruhu tedy pro řidiče signalizuje poplatkovou povinnost. V případě osobních automobilů jde o potřebný nákup dálniční známky, u nákladních vozů jde o platbu mýtného skrze elektronické mýtné jednotky.

Dálniční známky i mýtný systém jsou zavedeny zejména ve snaze financovat potřebnou údržbu dálniční sítě i další budoucí rozvoj celkové silniční infrastruktury v zemi. Pro mýtný systém je typické, že jeho platba se pro všechna vozidla nad 3,5 tuny provádí elektronicky prostřednictvím speciálních mýtných jednotek.

Jak mýtné a časový poplatek definuje zákon?

Konkrétně je možné definici mýta a časového poplatku nalézt ve vyhlášce č. 294/2015 Sb., kde jsou jednotlivé dodatkové tabulky definovány, a to konkrétně v příloze pod označením E 11a až E 11f.

Přesná definice mýta je v českém právním prostředí tato: „Tabulka označuje úsek silnice, jehož užití je zpoplatněno mýtným. Tabulku lze použít také k označení úseku dálnice, jehož užití je na rozdíl od předcházejícího úseku zpoplatněno mýtným.“

Vlastníci osobních automobilů si musí před vjetím na komunikace, kde se hradí časový poplatek, pořídit elektronickou dálniční známku. Ta roční vyjde řidiče od března roku 2024 na 2 300 korun za rok. Pokud by motorista na pořízení elektronické dálniční známky zapomněl, vystavuje se riziku nepříjemných sankcí. Pokuta na místě se může vyšplhat až na 5 tisíc korun, v případě správního řízení jde dokonce o 20 tisíc korun.

Zdroj info: Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos, Zákony pro lidi.
Milan Joska, 12. 1. 2024 14:15
Dobrý den, od kdy platí osobní automobily mýtné a dle jakého zákona?

Podobné články