PRÁCE 🧰

Dopravní značka hlavní silnice: Jaký je její význam?

25. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

U silnic často můžete narazit na různé dopravní značky. Jednou z těch důležitějších je i úprava přednosti na komunikaci. Ačkoli i přes to někteří motoristé chybují a následky pak končí dopravní nehodou.

Značka hlavní silnice

Články na téma dopravní značky pro bezpečnost:

  1. Dopravní značka pro pěší zónu
  2. Dopravní značka Obytná zóna
  3. Co označuje dopravní značka hlavní silnice - právě čtete
  4. Dopravní značky železniční přejezd

Dopravní značka hlavní silnice (P2) je ve tvaru kosočtverce, který je vyplněn menším žlutým polem stejného tvaru. Upravuje především přednost v obci, v nejbližší křižovatce nebo upravuje komplikovanější úseky.

Dopravní značka hlavní silnice

Ačkoli tato značka dává přednost motoristům jedoucím jejím směrem, často se stávají dopravní nehody kvůli lidem, kteří do křižovatky vjeli dřív, než měli. To znamená, že si například někdo na vedlejší silnici, kde může být i dopravní značka Dej přednost v jízdě nebo Stop, myslí, že vjet do hlavní silnice je bezpečné a že to stihne dřív, než projede auto na hlavní - což je častý omyl, který končí fatálně, tedy dopravní nehodou.

Hlavní silnice může být ukončena podobnou dopravní značku, avšak přeškrtnutou pěti černými úzkými proužky. Zde je nutné si uvědomit, že už nejste na hlavní silnici a tudíž musíte při odbočování dávat přednost ostatním vozidlům. Tedy jedete-li z vedlejší silnice na hlavní. Pak jsou ale ještě situace, kdy silnice není označena, ale musíte dávat přednost zprava. Nejrozumnější varianta vždy je, že se budete řídit buď značkami, nebo světelnými signály, pak se nemůžete splést.

Křižovatky nejsou jen ty velké ve městech

A pozor jedná-li se o křižovatky, nemluví se pouze o těch, které známe z měst, ale také o těch které jsou na dálnicích - nájezdy a sjezdy. I dvě polní cesty, které se kříží mohou být považovány za křižovatku. Na běžných silnicích se často můžete setkat ještě s dopravní značkou (P1), která určuje křižovatku s vedlejšími cestami. Tedy hlavní cestu a plus ty vedlejší. V případě komplikovanějších křižovatek se ještě přidávají k dopravní značce dodatkové tabulky, na kterých je znázorněno vyznačení křižovatky - včetně toho, kde je hlavní (tučná čára) a kde vedlejší (úzká čára).

Každá křižovatka nebo problematické místo musí být označeno příslušnými značkami, aby každý věděl, kdy a kam má jet. Kdy je motorista na hlavní a když už zase ne a tím se předcházelo nehodách a zmatečným situacím.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články