PRÁCE 🧰

Co dělat, když se stane nehoda nebo porucha na dálnici

27. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jedna z opravdových nočních můr řidičů je porucha nebo dokonce nehoda na dálnici. Co dělat, aby při tak nepříjemné situaci bylo riziko dalších následků minimální?

Nehoda nebo porucha na dálnici: Správný postup

Dejte o sobě vědět

Po nehodě nebo poruše ihned zapněte výstražné blinkry, ať mají za vámi jedoucí vozidla šanci zjistit, že máte nějaký problém. Jedná-li se o dopravní nehodu a umožňuje-li to situace, sjeďte alespoň do odstavného pruhu. V případě poruchy se pokuste dokodrcat na nejbližší sjezd, odpočívadlo nebo benzínku. Zkrátka, když to jde, nezůstávejte na dálnici a naprosto zásadní je dostat se z jízdních pruhů.

Vemte si reflexní vestu a schovejte se za svodidla

V tuhle chvíli si člověk uvědomí, jaká je blbost, mít reflexní vestu v kufru. Mějte ji raději ve dveřích a kupte si jich pro jistotu hned pět, aby každý člen posádky mohl mít svoji. Není to velká investice, ale dokáže zachránit život. Hned poté opusťte vozidlo. Řidič by měl ještě vyndat výstražný trojúhelník, celá posádky se však musí co nejdříve dostat za svodidla.

Umístění výstražného trojúhelníku

Zmíněný výstražný trojúhelník umístěte minimálně 100, lépe však třeba 150 nebo klidně 200 metrů proti směru jízdy. Dá vědět ostatním řidičům, že mají očekávat nějakou překážku.

Umístění výstražného trojúhelníku

Volejte na policii

Nebojte se zavolat na policii, dojedou, stoupnou si za vás a zapnou majáky, takže už z dálky bude vidět, že se něco děje. V případě dopravní nehody volejte číslo 112 a řiďte se pokyny operátorky. Snažte se co nejlépe popsat, kde jste, to je základ, aby se k vám mohla dostat pomoc.

Bezplatná asistenční služba

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zřídilo bezplatnou asistenční službu pro všechny, kdo se po dálnici pohybují. Služba funguje na drtivé většině dálnic v ČR 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Její číslo je 800 280 281. Její pracovníci přijedou a označí místo dopravní nehody. Drobnější problémy pomohou vyřešit, případně zajistí odtah. Takže když přijdou problémy, nebojte se toto číslo využít, služba je opravdu zdarma.

Zdroj médií: pixabay, pxhere.

Podobné články