PRÁCE 🧰

Navigace nebo autokamera v autě v Rakousku

20. 5. 2023 4 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Praktické informace pro řidiče

Téma navigace nebo kamery za předním sklem auta je nekonečné. U nás jsou nastavena nějaká pravidla, jejich vymáhání však téměř neprobíhá. V zahraničí ale můžete dost tvrdě narazit.

Navigace nebo autokamera v Rakousku

Článek je v podstatě hodně rozvinutou odpovědí na otázku jednoho z našich čtenářů. Ten se ptal na to, jestli může při průjezdu Rakouskem použít jinou navigaci, než tu zabudovanou v autě. Tedy například navigaci v mobilním telefonu.

Nesmí bránit výhledu

Obecně v Evropě platí, že navigace ani žádný jiný přístroj nesmí být umístěn způsobem, který brání výhledu z auta. To je velmi obecná definice, teď k tomu, co je vlastně výhled z vozidla.

Výhled z vozidla se posuzuje individuálně a je to vlastně celá plocha čelního skla, kterou řidič vidí své okolí. Nespadá do toho tedy třeba část skla, přes kterou oči řidiče vidí přední kapotu, ale třeba i horní část skla zatmavená proti prostupu slunečních paprsků. Jak asi sami vnímáte, je to definice tak trochu na vodě, nicméně rakouští policisté jsou obecně dost důslední, takže je lepší navigaci nebo telefon s navigací skutečně na sklo ani za něj nedávat.

Mohlo by se vám hodit: Máte v plánu vyrazit na výlet, pracovní cestu nebo dovolenou do Rakouska? Nezapomeňte si před cestou sjednat cestovní pojištění. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás rychle vyhledá a srovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Rakouska online

Držák telefonu do mřížky klimatizace

Sázkou na jistotu je tedy použití spíše navigace vestavěné, případně upevnění telefonu tak, aby nevadil ve výhledu. Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit držák určený k přichycení na mřížku výdechu klimatizace. Má to hned dvě výhody! Předně se držák u naprosté většiny aut dá upevnit tak, aby nevadil ve výhledu. Druhé pozitivum plyne z umístění do cesty proudícímu vzduchu. V létě se tím významně sníží riziko, že se citlivé elektronické zařízení přehřeje, jako se to stává při umístění za sklo, kde telefon vystavíte slunečním paprskům. V krajním případě se může i sám vypnout, to k ochraně před destrukcí a nafouknutím baterie (vyzkoušeno).

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Natáčení vyjde draho

Samostatnou kapitolou jsou v Rakousku kamery nebo jiná záznamová zařízení. Z důvodu ochrany osobních údajů v případě porušení zákona na ochranu identity hrozí dost vysoká pokuta – až 10 000 euro (235 tisíc korun). Autokameru tedy v Rakousku raději nepoužívejte. S ohledem na možnou výši pokuty ji za sklem raději nemějte ani vypnutou.

Edit (20.5. 18:00) : Na základě zpětné vazby od čtenářů uvádíme na pravou míru. Zakázáno použití autokamer v Rakousku vysloveně není, nicméně každý případ a je třeba posuzovat individuálně. Pro pořizování nahrávky musíte mít důvod a nahrávka musí splňovat následující:

  • Údaje jsou zpracovávány pouze za účelem zdokumentování nehody.
  • Záznam veřejného prostranství (např. ulice) je omezen na nezbytně nutnou míru (např. plocha záznamu je omezena na minimum, nedochází k rozsáhlému sledování, úhel záběru kamery je snížen, rozlišení kamery je co nejnižší a je zajištěno, aby nebylo možné identifikovat vzdálenější osoby nebo vozidla).
  • Data se musí průběžně přepisovat, pokud nedošlo k nehodě. Pouze v případě nehody lze záznamy uchovávat, ale musí být omezeny na naprosto minimální rozsah (např. jedna minuta před nehodou až několik sekund po nehodě).
  • Uchovávání záznamů (tj. zastavení procesu přepisování) nesmí záviset na úmyslném jednání řidiče, ale spíše na předem definovaných impulsech (např. nárazových čidlech nebo prudkých manévrech řízení, jízdy, brzdění nebo zrychlování).
  • Ani údaje o nehodách nesmí být uchovávány neomezeně dlouho, ale pouze do doby, než je dosaženo účelu.
  • Musí být zajištěna integrita a důvěrnost dat (např. pomocí nejmodernějších technik šifrování a omezení přístupu).

Pravidlo se nevztahuje na kamery vestavěné, například Tesly jich mívají hned několik, případně většina nových aut má kameru parkovací. Pro ty zákon logicky neplatí a jejich použití je tedy povoleno. Nepředpokládá se totiž, že by video zaznamenávaly a někam ukládaly. Zde bohužel platí, že Tesla dobu trochu předběhla, záznamy ukládá, ba dokonce odesílá, ačkoliv ne na veřejný web. Jak se s tím zákonodárci v Rakousku popasují a jestli vůbec, ukáže čas.

V ČR klidně natáčejte, ale nezveřejňujte

Zajímavé je, že u nás je sice dovoleno použití autokamery, tedy pokud nebude vadit řidiči ve výhledu, ale nesmíte nikde zveřejnit případný záznam. Použít ho lze jedině v případě, kdy poslouží jako důkaz pro pojišťovnu nebo policii. Jsou lidé, kteří záznamy umisťují třeba na YouTube a zde platí, že kde není žalobce, není soudce.

Máte tipy na nějaké další zvláštnosti v dopravních předpisech v Evropě? Neváhejte se s námi podělit v komentářích!

Na co nezapomenout: Při cestě do zahraničí přihoďte s sebou i připojištění, které vás ochrání před nepříjemnými riziky, jež vás mohou překvapit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se vyplatí sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: asfinag.
Zdroj médií: Depositphotos.
JIŘÍ BALUSEK, 20. 5. 2023 17:05
O kamerách v Rakousku to není pravda. Podle informací rakouského automotoklubu (ÖAMTC) je možné kamery používat:
Povoleno: Nahrávání pro soukromé účely:
Nahrávání pro soukromé účely: 1:
Je samozřejmě možné, že někdo chce prostě zdokumentovat krásnou krajinu nebo jízdu autem, na motorce nebo na kole. Pokud je záznam pořízen čistě pro soukromé účely, neporušuje ochranu osobních údajů, ani když jsou na něm zaznamenány jiné osoby nebo poznávací značky. Nesmí se však jednat o systematickou sledovací činnost nebo záměrné shromažďování možných důkazů.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Jakub Mokříš, 20. 5. 2023 17:45
Díky za reakci. Je zajímavé, že jsou různé zdroje, které uvádějí různé informace (prakticky každý zdroj uvádí něco malinko jiného). Pro příklad: „Začátkem roku 2020 zveřejnil orgán pro ochranu údajů na svých internetových stránkách seznam kritérií, podle nichž by použití palubní kamery mohlo být teoreticky přípustné na základě oprávněných zájmů (upozorňujeme, že vnitrostátní zákon o ochraně údajů obsahuje zvláštní ustanovení pro zpracování snímků, včetně videozáznamů). Úřad pro ochranu údajů jasně uvádí, že přípustnost musí být posuzována případ od případu.“

Už jen pojem „teoreticky přípustné“ a pak „přípustnost musí být posuzována případ od případu“ zavání minimálně velmi problematickým soudem, který se může táhnout roky a s nejistým výsledkem.

Každopádně článek upravíme, máte pravdu, zakázáno to vysloveně není.

Díky!

Podobné články