PRÁCE 🧰

Kolik alkoholu mohu převézt do Chorvatska?

2. 9. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Praktické informace pro řidiče

Cestujete-li k moři, je možné, že s sebou budete brát i alkohol nebo tabákové výrobky. Jejich převoz mezi státy však podléhá určitým pravidlům, která nedoporučujeme porušovat.

Převoz tabáku a alkoholu do Chorvatska

Spotřební daň z tabáku a alkoholu se obvykle platí v zemi, kde jsou výrobky zkonzumované. Jako soukromá osoba však můžete převážet pro vlastní potřebu určitý objem tabákových a alkoholových výrobků. Což znamená, že na dovolenou si klidně vezměte pár lahví alkoholu, doutníky a cigarety, nicméně nesmíte přesáhnout povolený limit. Ten má nějaké minimální hodnoty platné pro členské země EU, přičemž jednotlivé státy si mohou tyto hodnoty upravit dle svého, ale pouze směrem nahoru. Uvedené množství je vždy na jednu osobu, která musí být starší 17 let.

Dovoz alkoholu a tabáku
ZbožíMax. povolené množství/objem
Cigarety800
Doutníčky (do 3 gramů kus)400
Doutníky200
Tabák1 kg
Destiláty (whisky, gin)10 litrů
Alkoholizované víno (portské, sherry)20 litrů
Víno90 litrů, přičemž pouze 60 litrů z toho může být víno šumivé
Pivo110 litrů

Když je objem převáženého zboží větší, než jsou povolené hodnoty, může po vás chtít celní orgán prokázání skutečnosti, že ho nebudete dále prodávat. V případě, že se vám tento fakt prokázat nepodaří, buď zaplatíte spotřební daň, nebo budou výrobky zabaveny. Chorvatsko má nastaveny limity stejné, jako jsou v tabulce výše, drží se limitů platných pro EU. Jestliže do Chorvatska převážíte klidně i menší množství zboží než je uvedeno v tabulce, a není určeno pro vaši spotřebu, ale pro prodej, musíte je proclít a zaplatit daň. V opačném případě byste se dopustili krácení daně.

Kolik alkoholu a cigaret si mohu z Chorvatska přivézt?

Pravidla pro Českou republiku jsou vcelku jednoduchá – platí tabulka minimálních povolených hodnot pro EU (tedy ta nahoře v článku). Ještě však upozorníme na to, že alkohol skutečně nesmíte prodávat. Můžete někomu přivézt lahev vína jako dárek, ale pokud mu ji prodáte, teoreticky se tím dopouštíte opět krácení daně. Platí to samozřejmě i pro tabákové výrobky.

Kolik paliva mohu převážet?

Mezi členskými státy EU je možné samozřejmě převážet i určité množství paliva. Počítá se s plnou nádrží auta bez ohledu na to, jak je velká, takže pokud váš vůz pojme 200 litrů paliva, není to problém. Nad to je možné si v kanystru převážet jenom maximálně 20 litrů paliva navíc. Jestli tedy hodláte ve Slovinsku natankovat zásoby na půl roku dopředu, máme pro vás špatnou zprávu – nesmíte. Navíc od 1000 litrů je nutné převážet palivo v režimu ADR, tedy jako nebezpečný náklad.

Vozíte si někdy alkohol ze Chorvatska?

Zdroj info: europa.eu, chorvatsko.cz, mesec.cz, penize.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články