PRÁCE 🧰

Celoroční pneumatiky v rozměru 195/65 R15: Jaké vybrat pro rok 2023 a 2024?

3. 12. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy celoročních pneu Rádce motoristy

Po loňském testu 17" pneumatik se Tyre Reviews letos zaměřil na menší 15" kola a zahrnul do testu také letní a zimní referenční pneumatiky, aby ukázal, jak si celoroční pneumatiky vedou ve srovnání s nimi. V loňském roce vyhrál Michelin CrossClimate 2 již druhým rokem v řadě. Dokáže to i potřetí?

Celoroční pneumatiky v rozměru 195/65 R15: Jaké vybrat pro rok 2023 a 2024?

Tyre Reviews je britský webový portál, který se zabývá testováním a recenzemi pneumatik. Web byl založen v roce 2007 a od té doby otestoval a zrecenzoval tisíce pneumatik pro osobní, nákladní auta a motocykly. Tyre Reviews provádí své testy v nezávislém testovacím centru v Německu. Testy zahrnují měření výkonu pneumatik v suchu, na mokru, na sněhu a ledu. Web také shromažďuje a zpracovává zpětnou vazbu od zákazníků. Tyre Reviews nabízí širokou škálu informací o pneumatikách, včetně recenzí, testů, srovnání a cen. Web také poskytuje nástroje, které pomáhají řidičům vybrat správné pneumatiky pro své potřeby.

Rozměr pneumatik 195/65 R15 je běžně používán na mnoha různých typech vozidel, zejména na menších a středních automobilech. Naleznete ho na vozech jako Volkswagen Golf, Škoda Octavia, Toyota Corolla, Hyundai i30, Opel Zafira, Peugeot 308, Citroën C4 a Ford Focus.

Test Tyre Reviews

Pro sezónu 2023/24 společnost Tyre Reviews otestovala deset nejlepších celoročních pneumatik dostupných na trhu. Po loňském testu v 17palcovém rozměru se letos zaměřila na menší 15palcové disky a zahrnula také letní a zimní referenční pneumatiky, aby zdůraznila, která celoroční pneumatika je nejlepší pro potřeby řidičů.

Jako vždy je to jeden z nejpodrobnějších testů celoročních pneumatik na internetu, přičemž všech deset sad pneumatik je testováno na suchu, na mokru a na sněhu, plus je testován také subjektivní hluk a komfort pneumatik a valivý odpor (spotřeba).

Pneumatiky na suchu

Na suchu byly nejlepší letní pneumatiky a téměř nejhorší zimní pneumatiky, což je logické. Lamely, které jsou vyžadovány u celoročních pneumatik, ztěžují přilnavost na suchu ve srovnání s letními pneumatikami.

Nejlépe brzdily pneumatiky Michelin, za nimi těsně následovaly pneumatiky Kleber. Pneumatiky Hankook byly opět velmi dobré v brzdění, skončily na třetím místě, s těsně následujícími pneumatikami Vredestein Quatrac. Poté následovala větší mezera k ostatním, které vedly pneumatiky Toyo, poté Goodyear, Falken, Laeo, Firestone a Uniroyal. Pokud se podíváte na dezén pneumatik Uniroyal, opravdu vypadá jako zimní pneumatika a zdá se, že se tak chová i na suchu.

Při jízdě na suchu byly pláště Hankook a Goodyear v čele příčky, dokonce porazily letní pneumatiky, což se dá v tomto případě vyškrtnout jako neplatný test, kvůli nevyhovujícím podmínkám. Hankook i Goodyear se řídily dobře a předvídatelně, a přestože jízda na suchu není přesně to, pro co jsou celoroční pneumatiky navrženy, jejich výkon testující velmi ocenili.

Těsně na třetím a čtvrtém místě skončily pneumatiky Michelin a Vredestein. Na pátém místě skončily pneumatiky Falken a Firestone a Laeo skončily na společném šestém místě. Osmí a devátí byli Kleber, Toyo a desátý skončil opět Uniroyal.

Pneumatiky na mokru

Na mokru si vedly celoroční pneumatiky celkově dobře, některé z nich se vyrovnaly letním pneumatikám, a dokonce je překonaly. Nejlepší celoroční pneumatiky na mokru v tomto testu byly Hankook a Goodyear Vector 4Seasons Gen 3, následované Kleberem a Michelinem.

Zimní pneumatiky byly nejlepší v jízdě na mokru, ale v brzdění se nevyrovnaly celoročním pneumatikám. Letní pneumatiky byly nejlepší v brzdění, ale měly špatnou odolnost proti aquaplaningu, což ztěžovalo jízdu na mokru. Pokud je pro vás klíčový výkon na mokru, recenzenti rozhodně doporučují pneumatiky Goodyear Vector 4Seasons Gen 3 nebo Hankook.

Prémiové celoroční pneumatiky 195/65 R15 s dopravou zdarma

Pneumatiky na sněhu

Sněhové vlastnosti celoročních pneumatik se liší. Některé pneumatiky jsou navrženy tak, aby měly co nejlepší vlastnosti na sněhu, zatímco jiné jsou více vyvážené pro všechny podmínky.

V testu na sněhu si nejlépe vedly pneumatiky Kleber Quadraxer 3, Michelin CrossClimate 2, Goodyear WeatherReady a Firestone. Tyto pneumatiky měly velmi dobrou přilnavost a ovladatelnost na sněhu.

Na druhém místě se umístily pneumatiky Vredestein Quatrac Pro. Tyto pneumatiky byly také velmi dobré, ale měly o něco nižší přilnavost a ovladatelnost než nejlepší pneumatiky v testu. Na třetím místě se umístily pneumatiky Toyo Celsius AS2, Falken Wildpeak A/T3W a Uniroyal AllSeasonExpert 2. Na čtvrtém místě se umístily pneumatiky Firestone Multiseason 2 a Laeo Hammer GT.  Na posledním místě se umístila letní pneumatika. Celoroční pneumatiky si obecně vedly na sněhu velmi dobře. Nejlepší celoroční pneumatiky v testu měly téměř stejnou přilnavost a ovladatelnost jako zimní pneumatiky.

Pokud hledáte nejlepší možné výkony na sněhu, odborníci doporučují zimní pneumatiku Hankook Winter I*Cept RS3. Tato pneumatika má ještě lepší přilnavost a stabilitu než nejlepší celoroční pneumatiky, a to i při velkém zatížení.

Komfort

Rozdíly v komfortu mezi jednotlivými celoročními pneumatikami jsou malé, ale pokud je pro vás komfort prioritou, recenzenti doporučují pláště Goodyear. Hankook, Michelin a Kleber jsou také velmi dobré volby.

Cena

Pokud hledáte pneumatiku s nízkým valivým odporem, abyste ušetřili palivo, Leao je dobrou volbou. Je to také nejlevnější pneumatika v testu. Michelin je nejlepší celoroční pneumatikou s nízkým valivým odporem, ale je také nejdražší.

V celkovém součtu nejlepších celoročních plášťů se pak na prvním místě umístily pneumatiky Michelin CrossClimate 2, dále na druhém místě Goodyear Vector 4Seasons Gen 3, třetí místo obsadily pneumatiky Hankook Kinergy 4S2, čtvrté Kleber Quadraxer 3 a páté místo Vredestein Quatrac. Další místa pak byly následující:

  • 6. místo Firestone MultiSeason Gen 02,
  • 7. místo Falken EUROALL SEASON AS210,
  • 8. místo Uniroyal AllSeasonExpert 2,
  • 9. místo Toyo Celsius AS2,
  • 10. místo Leao iGreen AllSeason.

Celoroční pneu 195/65 R15 s dopravou zdarma

Zdroj info: TyreReviews.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články