PRÁCE 🧰

Test celoročních pneumatik 2022 od Autoklub České republiky

11. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy pneu dle roků Testy celoročních pneu Rádce motoristy

Autoklub České republiky před začínají sezonou přezouvání publikuje obsáhlý test celoročních pneumatik. Před zimou si tak řidiči mohou přečíst nezávislé hodnocení celoročních pneumatik.

Test celoročních pneumatik 2022 Autoklub ČR

Články na téma testy celoročních pneumatik:

  1. Test celoročních pneumatik 2019
  2. Test celoročních pneumatik 2018
  3. Test celoročních pneumatik 2020
  4. Test celoročních pneumatik 2021
  5. Test celoročních pneumatik 2022 Autoklub ČR - právě čtete
  6. Výběr celoročních pneumatik v rozměru 205/55 R16
  7. Test celoročních pneumatik 2023
  8. Test celoročních pneu 195/65 R15 2023
  9. Test celoročních dodávkových pneumatik - již brzy

Od roku 1993 sídlí v Praze na Opletalově ulici Autoklub české republiky. Jedná se dobrovolný občanský spolek a do dnešního dne sčítá přes 15 000 členů. V letošním testu celoročních pneumatik bylo testováno 10 celoročních plášťů, a to ve velmi oblíbeném rozměru 205/55 R16.

Celoroční pneumatiky jsou vhodné do městských oblastí a do míst, kde se teploty pohybují kolem nuly. „Tyto pneumatiky by měli využívat ti řidiči, kteří necestují často do hor a v zimě vyrazí na silnice spíše sporadicky. Jeden víkend za lyžařským sportováním do hor lze určitě zvládnout i s celoročními pneumatikami. Stále ale platí, že pro celoroční vášnivé motoristy jsou nejbezpečnější zimní pneumatiky v zimě a letní v létě,“ uvádí Libor Budina – ředitel Road Safety Autoklubu ČR.

Pneumatiky byly testovány ve Švédsku a v Německu na přelomu ledna a února a v březnu, a to hned v 16 disciplínách. Zkoumá se především trakce v prokluzu kol, akcelerace, brzdění, hlučnost, ovladatelnost, stabilita, odezvy vozidla, valivý odpor a mezní hranice vzniku aquaplaningu v podélném i příčném směru. Testování provádí licencovaní testovací jezdci, kteří předem neví, jaké jsou na autě pláště.

Testované celoroční pneu 2022 s dopravu zdarma

Výsledky testu celoročních pneumatik 2022 – rozměr 205/55 R16

Na prvním místě v testu českého autoklubu jsou celoroční pláště Michelin CrossClimate 2. Pneumatiky disponují technologií EverGrip, která zajišťuje dlouhý kilometrový nájezd a stejné jízdní vlastnosti po celou dobu jejich životnosti. Celoroční pneumatiku v rozměru 205/55 R16 pořídíte průměrně za 2 700 korun bez započtení ceny dopravy.

Druhé a třetí místo společně obsadily pneumatiky Bridgestone Weather control A005 EVO a Continental AllSeasonContact. Japonské pneumatiky Bridgestone mají ze všech nejkratší brzdnou dráhu na mokru, skvělou odezvu při řízení a pořídit ji můžete v částce pohybující se kolem 2 420 korun.

Continental pak v porovnání nabídne vyšší kilometrový nájezd a perfektní ochranu proti aquaplaningu. Jejím mínusem je ale vyšší pořizovací cena. Cenovka nových Continental AllSeasonContact se pohybuje kolem 2 300 korun plus dopravné.

Naopak nejhůř ve velkém testu Autoklubu České republiky dopadly pneumatiky Debica Navigator 3 (od 1 208 korun) a Nexen N´Blue 4 Season WH14 (od 1133 korun) Kompletní výsledky testování roku 2022 Autoklubu České republiky je možné si přečíst na oficiálních stránkách.

Zdroj info: Autoklub České republiky, Test Pneumatik, Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články