PRÁCE 🧰

4 restaurace, které musíte navštívit v Krakově

22. 12. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Krakov

Chystáte se na výlet do Krakova? Zajímá vás, jaké jídlo kde vaří? Přečtěte si naše zážitky z restaurací, které jsme navštívili během naší cesty.

4 restaurace, které musíte navštívit v Krakově

Články na téma objevujeme Krakov:

  1. 4 restaurace, které musíte navštívit v Krakově - právě čtete
  2. Tipy na výlet v Krakově: Muzeum Obwarzanka
  3. Na kolik vyjde ubytování v Krakově
  4. Židovská čtvrť Kazimierz
  5. Hrad Wawel (královský hrad Krakov)
  6. Rynek Underground Museum: Zažijte, jak vypadal život ve středověkém Krakově na vlastní kůži
  7. Tipy na výlety v Krakově: co navštívit v Krakově - již brzy

Při nedávné návštěvě Polska jsme měli možnost ochutnat místní kuchyni v několika restauracích v Krakově. Naše zkušenosti s polskou kuchyní byly velmi pozitivní a rádi bychom se o ně s vámi podělili.

Restaurace Awiw

První restaurací, kterou jsme v Krakově vyzkoušeli, byla restaurace v Kaziměři jménem Awiw. Tato restaurace nás okouzlila svým útulným prostředím a autentickým polským a židovským menu. Speciality zde byly připraveny s láskou k tradicím a každé jídlo bylo pravým dobrodružstvím pro naše chuťové buňky. Naše chuťové buňky byly okouzleny Jeruzalémskou polévkou s výraznými kořeněnými tóny, následoval hovězí steak s domácí BBQ omáčkou a grilovanou zeleninou. Dále jsme pak ochutnali kuřecí prso Supreme se salátem Coleslaw a pečenými bramborami.

Restaurace Szara Gęś

Večer jsme zavítali na rynek Glowny a navštívili místní moderní restauraci Szara Gęś. Restaurace nás překvapila moderním přístupem k tradičním polským chutím. Originální prezentace a kombinace ingrediencí udělaly z každého pokrmu skvostný zážitek. Menu obsahuje pokrmy z různých období polské historie, například husí játra, kachní prsa nebo vepřovou panenku. Naše chuťové pohárky měly možnost ochutnat na oko velmi líbivé pokrmy v podobě kachního masa s pečeným bramborem a skvělým, křehkým salátem a hovězí steak se zajímavou místní delikatesou – Foie gras.

Foie gras – kontroverzní delikatesa

Foie gras jsou ztučnělá játra hus nebo kachen. Jedná se o tradiční francouzské jídlo, které se rozšířilo do mnoha dalších zemí světa. Obvykle se podává jako předkrm nebo příloha, ale může se také použít v dalších pokrmech, například v polévkách, omáčkách nebo dezertech. Foie gras je kontroverzním jídlem, protože je často kritizováno kvůli způsobu jeho výroby. Někteří lidé považují force feeding za týrání zvířat.

Játra hus a kachen se totiž často uměle vykrmují, aby dorostla až několikanásobku své původní velikosti. Toho se dosáhne tím, že se ptákům několikrát denně zavádí do volete nebo přímo do žaludku sonda (jedná se o takzvané force feeding), kterou jim je vpravena krmná směs, předvařená kukuřice, pšenice nebo proso.

Foie gras má jemnou, máslovou chuť s nádechem oříšků a je často používáno v luxusních restauracích. Foie gras je také velmi tučné, proto se doporučuje konzumovat ho v malém množství.

Na závěr naší návštěvy jsme ochutnali tajemný dezert s názvem Szara Gęś. Jednalo se o cukrovou vatu, pečlivě tvarovanou do podoby husího hnízda. V srdci tohoto "hnízda" se ukrývalo vajíčko vyrobené z lahodné bílé čokolády, jehož nitro bylo naplněno krémovou delikatesou a oživeno žlutým likérem.

Restaurace Szara Gęś - hovězí steak s kontroverzní delikatesou Foie Gras

Restaurace Szara Gęś - kachní prsa

Restaurace Wesele

Tato restaurace se nachází v historickém centru Krakova a nabízí autentickou polskou kuchyni. Začali jsme prvním chodem, a to tradičním polským vývarem s nudlemi. Ani v této restauraci jsme nemohli vynechat hovězí steak, který byl tentokrát podáván spolu s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami, který se ukázal být asi tím nejlepším, jaký jsme dosud v Krakově ochutnali. Nenechali jsme si ujít ani lahodný Caesar salát s výtečnými kousky kuřecího masa, výbornou slaninou a úžasným dochucením. Jako sladkou tečku jsme si dopřáli cheesecake s třešňovým přelivem a horké švestky s křupavou drobenkou a vanilkovou zmrzlinou.

Couvert je poplatek, který zahrnuje prostírání nebo dochucovadla na stole zákazníka. Často je tak označován také pokrm, nejčastěji pečivo s máslem či jinou pomazánkou, který je podáván v luxusních podnicích. V polských restauracích je běžné donést pečivo s máslem ještě před objednáním, aby hosté nalákali své chuťové buňky a aby nevyhládli při čekání. Takové pečivo, když přijde v ošatce, přeneseme jeden kus na svůj talířek. Chleba dle etikety pak rozhodně nemažeme celý, ale postupně z něj odlamujeme a tyto malé kousky teprve mažeme máslem a vkládáme do úst.

Restaurace Wesele - předkrm
Restaurace Wesele - Couvert rozhodně nemažeme jako chleba na výletě, ale odlamujeme na kousky a ty vkládáme do úst.

Restaurace pod Baranem

Naše poslední zastávka v Krakově byla restaurace pod Baranem. Restaurace Pod Baranem nás oslovila svou elegantní atmosférou a servisem na špičkové úrovni. Jako lahodný předkrm jsme si dopřáli hovězí tatarák, následovaný tradiční místní polévkou Żur śląski. Jako hlavní chod jsme si vybrali kachní prsa s jablečno-skořicovou omáčkou, podávaná s pečenými bramborami a bramborovou kaší, a také vepřovou pečeni. K těmto chutným pokrmům jsme dostali také teplé červené zelí se zakysanou smetanou a bílé zelí s cizrnou. Jako sladkou tečku jsme rozvášnili své chuťové pohárky dortem s vaječným likérem a výborným malinovým dortem. Z jídelního lístku na nás vykoukla také Plzeň, tak jsme ji vyzkoušeli. No, raději si ji dejte v Česku. Do restaurace je nutné mít rezervaci, protože je zde vždy plno a bez rezervace byste měli velký problém najít volné místečko.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články