PRÁCE 🧰

Tipy na výlet v Krakově: Muzeum Obwarzanka

25. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krakov

Krakov je město s bohatou historií a kulturním dědictvím. Město Krakov přímo vybízí k objevování fascinujících míst, která navštěvují lidé z celého světa. Jedním z těchto míst je také návštěva Muzea Obwarzanka.

Tipy na výlet v Krakově: Muzeum Obwarzanka

Články na téma objevujeme Krakov:

  1. 4 restaurace, které musíte navštívit v Krakově
  2. Tipy na výlet v Krakově: Muzeum Obwarzanka - právě čtete
  3. Na kolik vyjde ubytování v Krakově
  4. Židovská čtvrť Kazimierz
  5. Hrad Wawel (královský hrad Krakov)
  6. Rynek Underground Museum: Zažijte, jak vypadal život ve středověkém Krakově na vlastní kůži
  7. Tipy na výlety v Krakově: co navštívit v Krakově - již brzy

Workshopy ruční výroby Obwarzanku

Muzeum Obwarzanka se nachází v srdci Krakova. Obwarzanki jsou tradičním pečivem, jehož kořeny sahají hluboko do městské kultury. Přijďte odhalit tajemství a jedinečné příběhy spojené s tímto lahodným krakovským pokladem. Muzeum Obwarzanka není jen o ochutnávání, ale také o ponoření se do historie a tradic, které tvoří neodmyslitelnou součást Krakova. Kromě poslouchání a kochání jsme si v muzeu mohli sami vyzkoušet výrobu tohoto tradičního pokrmu. Jak nám to šlo zjistíte ve fotogalerii.

Obwarzanek krakowski je nesporným symbolem Krakova a denně se v ulicích prodá více než 150 tisíc kusů. Toto muzeum je jediným muzeem v Krakově. Dozvíte se zde, která královna si ho oblíbila a proč byste ho neměli zaměňovat s preclíkem nebo bagelem. Nebudeme vám zde prozrazovat všechna tajemství, navštivte muzeum sami a odhalte je sami. Jen zde se seznámíte s jedinečným procesem výroby typického Obwarzanku.

Muzeum Obwarzanka

Co jsou Obwarzanki?

Název obwarzanek nebo obarzanek pochází od slovesa obwarzać, to znamená „předvařit“, což odkazuje na charakteristickou techniku předvaření těsta před pečením tohoto, na povrch tvrdého a uvnitř krásně vláčného, pokrmu. Obwarzanek krakowski je výrobek (velmi podobný preclíku avšak s jinou formou přípravy) ve tvaru kruhu. Má podobu oválu nebo zřídka kruhu s dírou uprostřed. Jeho povrch tvoří dva válečky těsta, kulatého nebo oválného průřezu, stočeného do spirály. Barva se pohybuje od světle zlaté po světle hnědou, s výrazným leskem. Tento typický pokrm má průměr 12–17 centimetrů, tloušťku 2–4 cm a váží 80–120 gramů.

Viditelná spirála je pevná na dotek a povrch se může lišit od hladkého po lehce hrubý. Uvnitř je čerstvý Obwarzanek světlý a měkký. Chuť je lehce nasládlá, což je typické pro pekařské výrobky, které jsou nejprve předvařeny a poté upečeny. Obwarzanki se tradičně zdobí mákem, sezamem nebo solí. Moderní varianty mohou zahrnovat také koření, sýr, kmín nebo další příchutě.

Historie Obwarzanka

Proč je Obwarzanek tak jedinečný?

Obwarzanki krakowskie jsou velmi oblíbené a jejich chuť si cení jak místní obyvatelé, tak i turisté. Koupit si je můžete přímo z modrých prosklených vozíků, které najdete téměř na každém rohu města. Jsou na prodej již od brzkého rána, ještě teplé, a nejchutnější jsou několik málo hodin po upečení, protože rychle tvrdnou. Všeobecně je známo, že obwarzanki nejlépe chutnají právě v Krakově.

V roce 2010 byl Obwarzanek zapsán do CHZO (což je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa). Specifikace tohoto pečiva přesně určuje jeho tvar, váhu a proces výroby. V případě obwarzanku musí být celá výroba prováděna výhradně na území města Krakova a okresů Krakowského a Wielického, ale například mouka pro jeho výrobu může pocházet z jiné části Polska.

Inormace o tom, jak má vypadat certifikovaný Obwarzanek

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články