PRÁCE 🧰

Hrad Wawel: klenot polských dějin

25. 1. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krakov

Hrad Wawel, vznešená pevnost dominující panoramatu města Krakov, je nejen architektonickým klenotem, ale také strážcem tisícileté polské historie. Jeho impozantní pozice na kopci Wawel vytváří nezaměnitelnou siluetu a přitahuje návštěvníky z celého světa.

Socha Draka

Hrad Wawel je jedním z nejvýznamnějších symbolů Krakova a celého Polska. Nachází se na skále nad řekou Vislou a byl po staletí sídlem polských králů a královen. Dnes je to populární turistická atrakce, která nabízí návštěvníkům bohatou historii a kulturu.

Historie hradu Wawel

Hrad Wawel byl svědkem mnoha důležitých okamžiků v polských dějinách. Již v 8. století zde stávala první pevnost, a postupně se vyvinula ve středisko politické a kulturní moci. Po tragických událostech Mongolské invaze v roce 1241 začala výstavba nového hradu, což položilo základ pro jeho pozdější slávu.

Wawel, vápencový kopec dosahující 228 metrů nad mořskou hladinou, sloužil až do začátku 17. století jako sídlo polských panovníků, než bylo přesunuto do Varšavy. Klenotem tohoto místa je Wawelská katedrála sv. Stanislava a Václava, postavená na počest polského a českého světce. Katedrála sloužila různým účelům, od korunovací polských králů v letech 1076-1734 po pohřbívání, včetně prezidenta Lecha Kaczynského v roce 2010.

Originální gotická katedrála na Wawelu, vystavěná na místě staršího kostela v 14. století pod vedením krále Vladislava Lokýtka (byl malého vzrůstu, proto se mu říkalo "Lokýtek"), prošla největším rozvojem za vlády Jagellonců. V 16. století prošel hrad renesanční přestavbou a později byl doplněn barokními konstrukcemi po velkém požáru.

Dnes katedrála slouží jako průvodce historií Polska, podobně jako katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě v České republice. Uvnitř si nenechte ujít oltář sv. Stanislava, kryptu národních hrdinů a oltář českého světce Václava, najdete zde dále také více než padesát cenných a zajímavých objektů.

Na Wawelu můžete dnes navštívit také interiéry zámku, který po roce 1918 znovu začal plnit roli reprezentativní rezidence s muzeem.

Legenda o drakovi na Wawelu

Na úpatí Wawelu kdysi žil krutý drak, který požadoval od obyvatel zvířata na snídani, aby si zajistil zdánlivý klid. S drakem se vypořádal chytrý řemeslník Skuba, který poslal drakovi vlnu z ovce naplněnou sírou. Tato směs spolu s vodou z Visly, kterou drak vypil, způsobila v jeho břiše explozi. Na památku draka je pod Wawelem měděná socha draka, který chrlí v intervalech oheň.

Socha Draka

Wawel

Hradní komplex se skládá z několika budov, včetně katedrály svatého Stanislava a svatého Václava, královských paláců, věží a dalších budov. Katedrála je považována za jednu z nejvýznamnějších gotických staveb v Polsku. Je zde pohřbeno mnoho polských králů a královen, včetně Kazimíra Velikého, Jana III. Sobieského a Tadeusze Kosciuszka.

Královské paláce jsou bohatě zdobeny freskami, nástěnnými malbami a uměleckými díly. V palácích se nacházejí také historické sbírky, včetně zbraní, brnění, nábytku a umění.  Procházka hradem Wawel je cestou časem, kde každý kout vypráví příběh minulosti, od období Přemyslovců až po roky krále Kazimíra Velikého. Slavná Jagellonská univerzita, která zde měla své kořeny, dala Wawelu věhlas kulturního centra.

Info budova Wawel

Hrad Wawel - tipy pro návštěvu

Pokud plánujete návštěvu hradu Wawel, doporučujeme si zakoupit vstupenky online předem. To vám ušetří čas při návštěvě hradu. Na návštěvu hradu si vyhraďte dostatek času. Prohlídka celého hradního komplexu může trvat několik hodin. Oblečte se pohodlně. Při prohlídce hradu budete muset jít po schodech a vystoupat na mnoho věží. U některých částí hradu nejsou bezbariérové schody.

Vstupné a otevírací doba

Vstupné na hrad Wawel se liší podle typu vstupenky. Vstupenky se platí vždy zvlášť, není možné kopit jednu zvýhodněnou. Hrad je otevřen od dubna do října od 9:00 do 19:00 hodin a od listopadu do března od 9:00 do 17:00 hodin. Vstupné na Wawel lze zakoupit online i na místě. V listopadu je vstupné zdarma.

Vstupné na královském hradě Wawel.
Část WaweluVstupné (PLN)
Královské korunovační klenoty30
Státní pokoje30
Královské komnaty25
Královská zbrojnice15
Muzeum "Ztracený Wawel"15
Dračí doupě9
Královské zahrady5
Sandomierska věž5
Nádvoří uvnitř královského hradu5
Hlavní nádvoří před Wawelemzdarma

Další zajímavosti o hradě Wawel:

  • Hrad Wawel je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.
  •  Na hradě se nachází také Muzeum Královské hradu na Wawelu, které představuje polskou historii a kulturu.

Hrad Wawel je jednou z nejkrásnějších a nejvýznamnějších památek v Polsku. Navštívit byste ho měli, pokud máte rádi historii a kulturu. Pokud se chystáte na návštěvu Krakova, hrad Wawel by měl být jednou z vašich priorit.

Hrad Wawel

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.

Fotogalerie (14 fotek)

Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články