PRÁCE 🧰

Rynek Underground Museum: objevte poklady, které byly ukryté pod krakovským náměstím po staletí

26. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krakov

V rámci našeho víkendového pobytu v Krakově a Katovicích, jsme navštívili také podzemní muzeum, které se nachází hned pod hlavním náměstím – Rynek Glowny (Krakovský rynek). Pojďte se s námi podívat, co jsme v muzeu viděli, kudy se k němu dostanete a kolik vlastně stojí vstupné.

Rynek Underground Museum

Články na téma objevujeme Krakov:

  1. 4 restaurace, které musíte navštívit v Krakově
  2. Tipy na výlet v Krakově: Muzeum Obwarzanka
  3. Na kolik vyjde ubytování v Krakově
  4. Židovská čtvrť Kazimierz
  5. Hrad Wawel (královský hrad Krakov)
  6. Rynek Underground Museum: Zažijte, jak vypadal život ve středověkém Krakově na vlastní kůži - právě čtete
  7. Tipy na výlety v Krakově: co navštívit v Krakově - již brzy

Rynek Underground Museum (Rynek Podziemny, česky Podzemní muzeum Rynek) v Krakově je muzeum velmi dávné historie města Krakova, nacházející se pod východní částí Rynku Glowného. Při vstupu do muzea se nám odhalila cesta, která vedla právě přes Rynek Glowny, který byl již od pradávna využíván jako hlavní místo, kde docházelo k obchodu. Pod vrstvami shnilé zeleniny, výkalů a dalšího nepořádku se po dlouhá léta ukrývaly cesty a poklady, které můžeme dnes v těchto dávných prostorách vidět.

Rynek Underground Museum

Historie muzea

První práce pod zemí začaly v polovině roku 2005. Celkové náklady na celý projekt činily téměř 38 milionů zlotých (přes 212 milionů korun českých). Původně se mělo otevřít 5. června 2010, ale dokončení prací bylo posunuto na 31. srpna 2010. Muzeum bylo oficiálně otevřeno až 24. září 2010.

Architektonický projekt expozice vytvořil prof. Andrzej Kadłuczka s týmem z Archecon Studio. Koncepci výstavy vytvořil dr. Cezary Buśko. Trasu aranžovali Mieczysław Bielawski, Marcin Pietuch a Tomasz Salwierz.

V podzemí se nachází jak stálé, tak i dočasné expozice. Jednou ze stálých expozic je například "Śladem europejskiej tożsamości Krakowa" (Po stopách evropské identity Krakova). Jedná se o velmi zajímavou multimediální show - cestu časem, během které můžete zažít atmosféru středověkého náměstí. Při prohlídce nás provázely zvuky ruchu na trhu nebo například hořících budov. Byly využity různé moderní multimediální prvky, díky kterým muzeum vytváří atmosféru umožňující zažít Krakov před sedmi sty lety.

Rynek Underground Museum - archeologické naleziště v roce 2005

Rynek Underground Museum - nástroje pro běžnou funkci

Jak to měl Krakov s celým světem?

Podzemní expozice představuje historii Krakova a jeho vztah k obchodním a kulturním centrům středověké Evropy. Prezentované památky (mince z 14. století, hřebínky, hřebíky, pinzety, boty, keramika, ozdoby, středověké nástroje, 600 let staré hygienické potřeby) potvrzují dlouholetou tradici obchodu na tomto krakovském náměstí, a dochované fragmenty dlažebních cest svědčí o středověkých technologiích stavby cest. Proces neustálého zvyšování úrovně náměstí s vývojem civilizace po několik set let představují dochované profilové vrstvy půdy.

Každodenní život Krakova dokumentují shromážděné předměty: hliněné figurky, kožené boty, hrací kostky, perly a medaile ze vzdáleného východu, stejně jako hroty tatarských šípů. Jedinečným světovým unikátem je také 693kilogramový blok olova (tzv. bochen), u kterého se do dnes nedalo zjistit, proč nebyl k ničemu využit. V podzemí se nachází také starověká váha, díky které zjistíte, kolik dostanete jednotlivých věcí na trhu za svoji váhu.

Podzemní muzeum je velmi zajímavým a poučným místem. Expozice je dobře připravená a umožňuje seznámit se s historií Krakova zajímavým a poutavým způsobem. Multimediální rekonstrukce umožňují pocítit atmosféru středověkého města. Doporučujeme toto muzeum všem, kteří se zajímají o historii Krakova a středověk a to i dětem!

Rynek Underground Museum

Vstupné

Do muzea se dostanete přes Sukiennicu, směrem od Marického kostela. Vstupenky je možné zakoupit online, nebo na místě. Cena za dospělého činí 32 zlotých (za dítě, seniora a studenta zaplatíte 28 zlotých) přičemž na vstupenku můžete po dobu tří měsíců navštívit i další objekty v Krakově, jako například Barbakan, Mury Obronne, Celestat, Stará Synagoga, Muzeum Nowej Huty, Palac Krzysztofory a mnoho dalších (můžete zjistit na vstupence ze zadní strany).

Rynek Underground Museum

Rynek Underground Museum - vstupenka

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články