PRÁCE 🧰

Navštivte místo, kde se Schindlerův seznam stal skutečností

24. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Krakov

Kaziměř si, díky své neuvěřitelné atmosféře, téměř okamžitě zamilujete. Kazimierz, bývalá samostatná obec, která se později stala součástí Krakova, dnes tvoří fascinující čtvrť plnou historie, kultury a života.

Židovská čtvrť Kazimierz

Kaziměř (nebo také Kazimierz) je město, postavené králem Kazimírem Velikým ve 14. století. Židé v Kazimierzi vytvořili rozkvétající kulturní a hospodářské centrum, které se stalo jedním z nejvýznamnějších židovských sídel v Evropě. Kazimierz je nesprávně považován za bývalou židovskou čtvrť, ale ve skutečnosti zde judaismus dennodenně koexistoval s katolicismem, a tak zde není divné, že často synagogy sousedí s katolickými kostely.

Koncem 18. století bylo toto městečko začleněno do centra Krakova, s nímž sdílelo krutou historii druhé světové války. Domy v této čtvrti poté zůstaly bez svých židovských obyvatel, a Kazimeř začal chátrat. Po válce zůstala čtvrť zpustlá až do 90. let. Tento stav se změnil až s pádem komunismu, kdy byla tato čtvrť obnovena a stala se symbolem naděje a obnovy.

Schindlerův seznam navrátil život do Kaziměře

Obrovský impuls a zájem světové veřejnosti o místní historii přinesl až rok 1993, kdy režisér Steven Spielberg natočil svůj multioscarový film nazvaný "Schindlerův seznam". Film zachycuje tragické události spojené s holocaustem a historií Kaziměře během druhé světové války. Tímto způsobem se svět dozvěděl o strhujícím příběhu a významu tohoto místa, což vedlo k velkému zájmu a obnově této unikátní čtvrti.

Jak je na tom Kaziměř dnes?

Dnes jsou uličky Kaziměře lemovány kavárnami, uměleckými galeriemi, bary, restauracemi, obchody s tradičními řemesly a moderními uměleckými prostory. Každoročně se zde v létě koná také Židovský festival, přinášející do ulic Kaziměře hudbu, tanec, film a další kulturní akce. Kazimierz nabízí také bohatý gastronomický zážitek.

Místní restaurace servírují tradiční židovská jídla jako je například jeruzalémská polévka, která je uvařená z hlavních surovin, jako jsou cibule, rajčata, česnek a kurkuma. Dále zde můžete také ochutnat například pierogi, což jsou plněné knedlíky z těsta z mouky a vody, obvykle plněné bramborami, tvarohem nebo houbami.

My jsme při našem víkendovém výletě do Krakova navštívili restauraci Awiw, která nabízí mnoho typických židovských jídel, mezi které patří například „Shakshuka“, což jsou vejce s rajčaty a houbami, „Holiszkes“ jsou plněné zelné rolky, „Cholent“, kachní prsa, či treska připravená na židovský způsob.

Dnes je Kaziměř známá jako fascinující kulturní a historický skvost, který svědčí o bohaté a často bolestné minulosti, ale zároveň o síle obnovy a odhodlání uchovat paměť o dějinách tohoto výjimečného místa.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos, Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články