PRÁCE 🧰

Kde se ve Vratislavi dobře najíst? Přinášíme vám čtyři tipy

21. 12. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Vratislav a okolí

Pokud vyrážíte do Vratislavi za vánočními trhy, nebo jen tak obdivovat památky, určitě vás zajímá, kde si dát něco dobrého k snědku. Víte kam zajít na pirohy nebo na dobré vratislavské pivo? V našem článku vám dáme rovnou 4 tipy na oblíbené restaurace.

Vratislav restaurace Pierogarnia Stary Młyn

Nedávno jsme vyrazili do Vratislavi na vánoční trhy a při našem pobytu v tomto krásném městě jsme navštívili i několik restaurací, které vám můžeme vřele doporučit. Jaké to jsou?

Restaurace a minipivovar Spiż

Tato podzemní restaurace a minipivovar v jednom patří mezi nejoblíbenější místa, kam ve Vratislavi zajít na dobré pivo a tradiční polskou gastronomii. Restauraci najdete na hlavním Rynku. Komplex, ve kterém se nachází, je součástí městské radnice. Přímo nad minipivovarem má dokonce kancelář sám primátor města! Příhodné, nemyslíte? Ve zrekonstruovaném historickém interiéru můžete ochutnat 6 druhů místních piv. My jsme neodolali a zvolili jsme medové. Můžeme více než vřele doporučit, bylo opravdu výtečné.

Z hlavních jídel tu najdete snad vše, čím je polská kuchyně proslavená – pirohy, žurek, vepřové koleno nebo kančí guláš. Stačí si vybrat. My jsme si dali dušená žebra se slezskými bramborovými knedlíky a zelím (365 Kč) a hovězí roládu, také se slezskými knedlíčky a pro změnu červeným zelím (438 Kč). Ceny tu jsou vyšší, ostatně, co také čekat od vyhlášeného podniku na Rynku. Skvělé ale je, že tu mají také „obchod se suvenýry“. Nezapomeňte si tedy domů dovézt alespoň jednu láhev piva!

Vratislav Restaurace a minipivovar Spiż

Vratislav Restaurace a minipivovar Spiż

Browar Stu Mostów

Moderní podnik na ulici Świdnicka, jejíž hlavní předností je obrovský výběr řemeslných piv. Na čepu jich mají dokonce dvacet a na své si tu přijde opravdu každý. Doporučujeme vyzkoušet jejich degustační desku. Ta se skládá buď ze čtyř 150ml místních klasik (29 PLN/165 Kč), nebo ze vzorků dle vašeho výběru. Pokud si zvolíte druhou možnost, počítejte ale s tím, že se výsledná cena změní. Ceny za půllitr se různí, záleží, jaký mok se rozhodnete okusit. Počítejte ale s tím, že nejlevnější stojí 17 zlotých (95 Kč) a nejdražší pak 69 zlotých (cca 390 Kč). Nejlevnější to úplně není, ale piva to jsou vskutku netradiční a znamenitá.

Ani z jídla tu rozhodně nebudete zklamání. Nečekejte tu ale žádný gulášek se šesti, tady se jede na moderní mezinárodní vlně. Dát si tu můžete žebírka, klobásu, nebo třeba burger. My jsme při naší návštěvě nebyli moc hladoví, vsadili jsme tudíž na domácí preclík se sýrovou omáčkou a karamelizovanou červenou cibulkou (19 PLN/106 Kč) a musíme bez všeho ostychu přiznat, že byl opravdu delikátní. Ale co se týče skladby menu a celkového dojmu z místa, doporučujeme sem zajít spíš na večeři nebo jen na posezení u výborného piva. Nezapomeňte si ale předem udělat rezervaci. Když jsme tu byli my, bylo opravdu narváno.

Vratislav restaurace Browar Stu Mostów

Vratislav restaurace Browar Stu Mostów

Piwnica Świdnicka

Naprostá vratislavská klasika. Říká se, že kdo nezajde do Świdnické, jako by ve Vratislavi vůbec nebyl. Jedná se dokonce o nejstarší restauraci v Evropě! Funguje už přes 700 let, od roku 1273. Pivnice je situovaná přímo v historických středověkých sklepích městské radnice. Nedat si tu místní pivo je považováno skoro za zločin mezinárodního rozsahu. Na výběr máte rovnou ze šesti. My jsme ochutnali plzeňský typ „Kur“ a anglickou IPU „Sczupak“. Obě můžeme vřele doporučit. Za půllitr zaplatíte 17–18 zlotých (100 Kč). Bohužel nás čekal další program, takže jsme zůstali pouze u jednoho, za jiných okolností by byla situace krajně odlišná.

Z pokrmů tu najdete polskou gastronomii i mezinárodní kuchyni. My jsme tentokráte zakotvili na Wiener schnitzelu, tedy telecím řízku. Jako příloha posloužil bramborový salát a pro nás lehce nepochopitelné volské oko. Zde si dovolíme být mírně kritičtí. Řízek velký jako kolo od vozu za nás perfektní, bramborový salát už méně. Nečekejte tu českou vánoční klasiku, zde dostanete spíš, jednoduše řečeno, brambory a kyselé okurky s kilem kopru utopené v majonéze. Navíc to celé bylo naskládáno na chudák řízek, jehož strouhanka pod touto náloží rázem ztratila svoji drahocennou křupavost. Věříme ale, že pokud si vyberete jiný pokrm či minimálně jinou přílohu, budete určitě spokojeni.

Vratislav restaurace Piwnica Świdnicka

Pierogarnia Stary Młyn

Na závěr tu pro vás máme opravdovou polskou tradiční kuchyni. A co by to bylo jiného než pirohy! Jestliže chcete při svém pobytu ve Vratislavi zažít opravdovou symfonii chutí ve spojení s místní tradicí, určitě navštivte Pierogarniu Stary Młyn na Rynku. Najdete tu pirohy všeho druhu, provedení i barev. Vybírat můžete z pečených a klasicky vařených, u obou z nich můžete dále volit z masných, vegetariánských i sladkých náplní. Ke každé porci dostanete navíc omáčku dle vlastního výběru zdarma. My jsme vybrali vařené pirohy s názvem Slezské nebe, které jsou k dostání jedině na vratislavské pobočce, a k nim jsme si dali česnekovou omáčku. Plněné byly pečeným vepřovým, slaninou a uzenými švestkami. Musíme uznat, že název nelže, nebe to opravdu bylo. Kdybychom měli více času, hned dali bychom si objednali další porci.

Nevynechali jsme ani sladkou variantu. Zvolili jsme pirohy plněné malinami, bílou čokoládou a mátou v puntíkovaném čokoládovo-bílém těstě s malinovou omáčkou. Ani zde nemůžeme vůbec nic vytknout, pirohy byly naprosto skvostné. Pokud ale zrovna nebudete mít chuť na pirohy, můžete vyzkoušet i jiné pokrmy, které restaurace nabízí. Patří mezi ně například bramborové placky na mnoho způsobů nebo knedlíky.

Pokud se budete zdržovat ve Vratislavi, rozhodně sem nezapomeňte zajít! Jenom myslete na to, že je lepší zařídit si dopředu rezervaci. Jedná se totiž o opravdu velmi oblíbený podnik, kde se bez rezervace na stůl klidně čekají i dlouhé fronty, což jsme i na vlastní oči viděli.

Vratislav restaurace Pierogarnia Stary Młyn

Vratislav restaurace Pierogarnia Stary Młyn

Byli jste ve Vratislavi a máte svoji oblíbenou restauraci nebo bar? Napište nám vaše tipy do komentářů!

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová.

Podobné články