PRÁCE 🧰

Umění ve Vratislavi: Panorama Racławicka, Pavilon čtyř kopul a Hala století

28. 12. 2023 6 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vratislav a okolí

Polská Vratislav, to nejsou jen vánoční trhy a historie. Ve městě se totiž nachází rovnou několik významných uměleckých galerií a pamětihodností. Milovníci umění, zbystřete. Přinášíme vám hned několik tipů na oblíbená místa.

Umění ve Vratislavi

Panorama Racławicka

Jedná se o monumentální panoramatický obraz o rozloze 15 x 114 metrů, který zachycuje slavnou bitvu u Racławic probíhající během Kościuszkova povstání. Společně s Etnografickým muzeem a Pavilonem čtyř kopul tvoří součást vratislavského Národního muzea. Obraz je umístěn v kruhové místnosti a divákům stojícím uprostřed představuje různé scény z různých úhlů. Zvláštní perspektiva společně s doplňkovými efekty jako je osvětlení či umělý terén vytvářejí pocit reality a člověk má pocit, že se stojí přímo na místě probíhající bitvy.

Teď několik základních informací o historii obrazu. S nápadem namalovat obrovské Panoráma Racławické bitvy přišel Jan Styka, známý malíř ze Lvova, který přizval ke spolupráci na projektu vynikajícího malíře bitevních scén, Wojciecha Kossaka a další umělce. Cílem bylo především uctít historii polského národa u příležitosti 100. výročí Kościuszkova povstání a především vítězné bitvy u Raclawic, kterou svedla 4. dubna 1794 povstalecká armáda vedená generálem Tadeuszem Kościuszkem proti ruské armádě.

Malba probíhala po dobu 9 měsíců, mezi srpnem 1893 a květnem 1894. Původně bylo plátno umístěno ve Lvově, kde pro něj byla speciálně postavena rotunda. Od samého počátku obraz přitahoval velkou pozornost a přivedl do Lvova davy turistů. Po druhé světové válce bylo plátno převezeno do Wroclawi. Během komunistické éry však bylo téma považováno za citlivé, proto k znovuotevření atrakce došlo až v roce 1985. Dnes je Panorama nejnavštěvovanější památkou ve Wroclawi, které ročně přitahuje stovky tisíc návštěvníků.

Panorama Racławicka

Praktické informace a ceny vstupenek

Na Panoramu můžete vyrazit každý den kromě pondělka a svátků, otevřeno je ve všední dny a v neděli od 9.30 do 16 a v sobotu do 17 hodin. Prohlídky jsou 30minutové a probíhá u nich i komentář, který zpravidla probíhá v polštině, ale k dispozici jsou i audioprůvodce v různých jazycích včetně češtiny.

Osobně vám dáme jeden tip: Čím časnější termín prohlídky si vyberete, tím líp. Z naší zkušenosti na těch úplně prvních nebývá tolik lidí, což je nesporná výhoda. Obraz si totiž můžete prohlédnout v klidu a nemusíte se s nikým mačkat u zábradlí. V jiné časy je na prohlídkách většinou narváno. Doporučujeme si tedy pro jistotu vstupenky koupit předem online. Možný počet návštěvníků na prohlídce je logicky omezen, obvykle se jedná o cca 80 lidí. I přesto nám přišlo, že i tento počet je na relativně malý prostor opravdu přemrštěný a často se člověk ani nedostane k zábradlí, aby si obraz pořádně prohlédl. Zvlášť, když jsou při komentáři popisované jednotlivé výjevy a všichni se v jednom chumlu přesouvají ze strany na stranu. To potom trošku komicky připomíná stejnou bitvu, jaká se odehrává na plátně před vámi.

Ceny vstupenek – Panorama Racławicka
Typ vstupenkyCena ve zlotýchCena v Kč
Klasická50 PLN285 Kč
Zlevněná35 PLN200 Kč
Rodinná (rodiče + děti 7–15 let)35 PLN/osoba200 Kč

Pavilon čtyř kopulí

Další položkou, kterou by žádná umělecká duše neměla minout, je Pavilon čtyř kopulí na wroclawském výstavišti, ve kterém sídlí muzeum (nejen) moderního umění. Za pozornost stojí už samotná budova z roku 1912 navržená Maxem Bergem. Té, jak už sám název napovídá, vévodí čtyři mohutné kupole vyplněné sklem. Ale teď už k tomu, co vás čeká uvnitř.

Expozice v pavilonu je rozdělena na dvě části: východní křídlo a vnitřní nádvoří poskytují kulisu „Sbírce polského umění druhé poloviny 20. a počátku 21. století“, zatímco západní křídlo je věnováno dočasným výstavám. Vstupní hala pod jižní kupolí poskytuje návštěvníkům přístup k osmi multimediálním panelům a možnost dozvědět se podstatné informace o budově, sbírce, umělcích a samotném muzeu.

Polská sbírka současného umění Národního muzea ve Vratislavi je jednou z nejzajímavějších a nejcennějších v Polsku. Čítá přes 20 000 artefaktů pokrývajících takové umělecké disciplíny, jako je malba, tisk, kresba, sochařství, sklo, keramika a fotografie, ale i konceptuální díla, dokumentace happeningů a video art.

Pavilon čtyř kopulí – Moderní umění

Pavilon čtyř kopulí – Moderní umění

Exponáty jsou uspořádány v chronologickém a tematickém pořadí. U každého exponátu si návštěvníci mohou přečíst informace o něm i o jeho autorovi. Ačkoliv je většina děl spíš abstraktní, jak je u moderního umění zvykem, sbírka je to bezesporu velmi působivá. Ačkoliv se neřadíme mezi žádné velké znalce umění, věříme, že každý si zde „něco najde“.

V době naší návštěvy byla v dočasné části expozice výstava s názvem: Rokokové šílenství! Fascinace rokokem ve Slezsku (18.–21. století), kterou zde můžete zastihnout až do 14. ledna 2024. Na výstavě najdete obrazy, sochy a fotografie, ale i šperky, nábytek, porcelán, dobové oděvy a módní doplňky či videoart. Zahrnuta jsou i díla současných umělců, kteří se obdobím rokoka inspirovali. Musíme říct, že některá z těchto současných děl byla opravdu zajímavá. I zbytek výstavy ale rozhodně stojí za vidění, zvláště pokud jste spíš fanoušky klasického umění a historie než moderny.

Ceny vstupenek

U cen vstupenek záleží na tom, které ze zmíněných expozic dáte přednost. Za klasickou nezlevněnou vstupenku na stálé expozice dáte 20 zlotých, dočasné expozice vás budou stát 35 zlotých. Pokud se rozhodnete pro kombinaci obojího, připravte si 45 zlotých. Při plánování návštěvy však mějte na paměti, že v pondělky má muzeum zavřeno.

Pavilon čtyř kopulí – Rokoko

Pavilon čtyř kopulí – Rokoko

Hala století ve Vratislavi

Na závěr ještě jeden tip, který se sice tak úplně nevztahuje k umění jako takovému, ale určitě stojí za pozornost, už jen proto, že je zapsán na seznam UNESCO. Je jím Hala stulecia či Hala století, která je od Pavilonu čtyř kopul vzdálená jen co by kamenem dohodil. Je totiž také součástí místního výstaviště. Hala byla postavená jako památník ke stému výročí vítězství nad Napoleonem v bitvě u Lipska. V době svého vzniku se jednalo o unikát. Nejenže zde byla poprvé jako výztuž stavebních struktur využita ocel, ale navíc se hala pyšnila železobetonovou střechou s největším rozpětím na světě.

Doporučujeme navštívit „Návštěvnické centrum“. Můžete tu zajít na multimediální výstavu, která vám přiblíží historii Haly. Nechybí ani prohlídka haly za pomoci virtuální reality. Díky ní se podíváte na místa návštěvníkům nepřístupná, ale také vystoupáte vysoko nad Halu a uvidíte okolí z ptačí perspektivy. Interiér haly si ale můžete prohlédnout i bez technologií, jenom je potřeba se dopředu podívat, zda je hala otevřená. Často se tu totiž pořádají různé koncerty či jiné kulturní akce a v té době je interiér haly turistům uzavřen.

Co se týče cen vstupenek, pokud se rozhodnete jít pouze na výstavu, za klasickou vstupenku zaplatíte 25 zlotých, jestliže k výstavě přidáte i prohlídku interiéru haly, vyjde vás návštěva na 30 zlotých.

Hala stulecia

Hala stulecia

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová.

Podobné články