PRÁCE 🧰

Polské město Vratislav: Jaké památky nevynechat?

27. 12. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vratislav a okolí

Wroclaw neboli česky Vratislav patří mezi největší a nejvýznamnější polská města s dlouhou a spletitou historií. Město doslova překypuje nejrůznějšími památkami a zajímavostmi a my vám poradíme, které z nich při návštěvě určitě navštívit.

Vratislav Polsko

Wroclavský Rynek

Být ve Vratislavi a nenavštívit hlavní Rynek by byl hřích. Wroclawské Tržní náměstí patří mezi ty vůbec největší v Polsku i v Evropě a pyšní se nejednou zajímavostí. Prvním, co vás na Rynku určitě zaujme, je nepřehlédnutelná budova Staré radnice – perla gotické architektury. Její výstavba probíhala neuvěřitelných 300 let, od 13. do 16. století. Jednou z největších předností budovy je její výzdoba. Například sochy umístěné na radnici představují různé vrstvy společnosti a zobrazují skutečné obyvatele Wroclavi. Ve středověkých sklepích Staré radnice sídlí slavná Piwnica Swidnicka – nejstarší hostinec v Evropě. O její návštěvě jsme napsali v jednom z předcházejících článků. Ze strany pak na Starou radnici navazuje radnice Nová, ve které sídlí primátor města i městská rada. Obě radnice spolu s dalšími objekty tvoří uprostřed náměstí velký obdélník. Opomenout nesmíme ani krásné měšťanské domy s vysokými štíty, které lemují celý prostor náměstí. V některých z nich byli dokonce v minulosti ubytováni při svých návštěvách králové a císaři.

Za pozornost stojí také Solné náměstí, které ústí přímo z rohu Rynku. Jeho název má původ v tom, že zde ve středověku probíhal obchod se solí. Dnes místo slouží spíš jako jedno velké květinářství. Najdete tu spoustu stánků s květinami, které jsou otevřeny do pozdních večerních hodin, některé dokonce jedou nonstop!

Kostel svaté Alžbety

Není pochyb o tom, že Kostel svaté Alžběty, nacházející se v horním rohu náměstí, je jednou z nejimpozantnějších staveb ve Vratislavi. Červená cihlová věž kostela se pne do výšky 92 metrů a nabízí výhled na celé historické centrum Wroclawi. Výstup však nepatří mezi ty jednoduché. Musíte zdolat více než 300 úzkých točitých schodů. Ale výhled rozhodně stojí za to. Ani interiér kostela nezůstává pozadu. Najdete zde mnoho překrásných vitráží i mohutné varhany čítající 3,5 tisíce píšťal. V letní sezóně se v kostele každý pátek pořádají různé koncerty.

V těsné blízkosti chrámu dále stojí dvě zvláštní budovy spojené klenutým obloukem. Přezdívá se jim Jeníček a Mařenka, jelikož svým vzhledem připomínají dvě děti držící se za ruce. Jejich historie je i přes jejich pohádkový název spíš ponurá. Původně zde totiž byla brána, která vedla na hřbitov u kostela sv. Alžběty. Navíc jsou pod cestou vedoucí ke kostelu pohřbeni účastníci „vratislavské defenestrace“, která o rok předběhla tu pražskou.

Vratislav – Kostel sv. Alžběty

Stará jatka

Jednou ze zajímavostí, která je poměrně skrytá očím turistů, je tzv. řeznická ulička, kde v minulosti probíhaly zabíječky ve velkém. Stály tu totiž masné krámy. Dnes je tato úzká ulička známá spíš jako místo umělců. Nachází se tu totiž množství galerií a malých obchůdků, ve kterých můžete pořídit třeba tradiční tečkovanou keramiku či různé sklářské výrobky. Největším lákadlem je ale bezesporu sousoší farmářských zvířat. Nechybí ani takové detaily jako husí vajíčko či kozí bobky. Sochařské dílo se neustále rozšiřuje, od loňského roku dělá nově zvířátkům společnost i slepice. Nápis u díla je více než výmluvný: „Na počest poraženým zvířatům – Konzumenti.“

Vratislav – Stará jatka

Vratislavská Univerzita

Při návštěvě Vratislavi určitě doporučujeme navštívit místní univerzitu, která patří mezi ty nejstarší ve střední Evropě. Ačkoliv to může znít zvláštně, prostory univerzity jsou otevřeny veřejnosti a nabízí opravdové poklady. Mezi ty největší patří barokní Aula Leopoldina z 18. století. Návštěvníci zde mohou obdivovat bohatou malířskou, ale i sochařskou výzdobu, která zobrazuje jak osobnosti spjaté se založením univerzity, tak různé alegorické výjevy znázorňující druhy umění nebo lidské ctnosti a neřesti.

Kromě auly je ale součástí prohlídky také matematická věž s vyhlídkovou terasou, ve které se nachází stará astronomická observatoř. Na podlaze si můžete povšimnout čáry, která znázorňuje 17. poledník procházející Vratislaví. Nevynechte ani místní muzeum, jehož sbírky jsou věnovány historii univerzity od 15. století až do současnosti.

Vratislavská univerzita – vyhlídka

Vratislavská univerzita – aula

Tržiště – Hala Targowa

Mezi další turistická lákadla se určitě řadí Hala Targowa, což je v podstatě kryté tržiště. Postavena byla v letech 1906–1908 a proslavila se díky inovativnímu použití betonových trámů, což bylo v té době považováno za naprostý unikát. Najdete tu vše od ovoce a zeleniny přes tradiční polské bonbony Krowki různých příchutí až po jídelny s polskou kuchyní. V malých kavárničkách, které se nachází po stranách, se prý prodává nejlepší káva v celém městě.

Vratislav – Hala Targowa

Ostrov Tumski

Na závěr jsme si nechali známou vratislavskou perlu, kterou je Ostrov Tumski. Území je považováno dokonce za nejstarší část města. Vtipné je, že ve skutečnosti se vlastně o ostrov nejedná. Jedno rameno Odry bylo totiž v minulosti zasypáno. Pokud sem ale zavítáte, mostům se skutečně nevyhnete. Tumski most je oblíbeným místem zamilovaných, kteří si zde slibují věrnost tím, že na zábradlí či někam jinam na konstrukci mostu zamknou zámeček a zahodí klíč do řeky.

Ostrov se pyšní nejen atmosférou starých dob, kterou ještě podtrhuje lampář rozsvěcující historické plynové kampy, ale také největší hustotou kostelů ve městě. Za zmínku stojí minimálně dva nejvýznamnější. Prvním je Kostel sv. Kříže a sv. Bartoloměje, před nímž se nachází monumentální pomník Jana Nepomuckého. Jak už název napovídá, kostel to je výjimečný. Je totiž dvojpodlažní, přičemž horní část je zasvěcena sv. Křízi a dolní sv. Bartoloměji. Dominantou celého ostrova však je katedrála svatého Jana Křtitele, sídlo vratislavské diecéze, jež se pyšní impozantním novogotickým interiérem s největšími varhanami v Polsku. I zde se můžete podívat do věže a vychutnat si výhled na město. K dispozici je dokonce i výtah. Z dalších památek, které jsou zde ke shlédnutí, bychom zmínili ještě arcibiskupský palác a botanickou zahradu.

Lampář na Ostrově

Ostrov Tumski

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová, Polsko travel.

Podobné články