PRÁCE 🧰

Ochutnali jsme to nejlepší z polské kuchyně!

23. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Slezské vojvodství

V rámci našeho vánočního putování po Polsku jsme navštívili v Katovicích restauraci, která se chlubí titulem Śląskie Smaki. Co to je a jak nám chutnalo?

Ochutnali jsme to nejlepší z polské kuchyně!

Články na téma objevujeme Slezské vojvodství:

  1. Ochutnali jsme to nejlepší z polské kuchyně! - právě čtete
  2. Tipy na výlet v Katovicích: Muzeum Slaskie
  3. Kam se vydat v Ustrońi
  4. Kam se vydat a co navštívit v Katovicích

Co jsou to Śląskie Smaki

Slezské vojvodství je proslulé svou vynikající kuchyní, což je známo mnoha lidem. Málokdo si však uvědomuje, jak je tato kuchyně skutečně pestrá. Kulinářská stezka Slezské chutě (Szlak Kulinarny Slaskie Smaki) vznikla na podnět Slezské organizace cestovního ruchu s cílem představit širokou gastronomickou rozmanitost regionu a propagovat ji jako gastronomické dědictví Slezského vojvodství. Při putování touto gastronomickou stezkou můžeme ochutnat nejen tradiční slezskou kuchyni, ale objevíme také vlivy české, rakouské, německé a zejména židovské kultury. To vše přispělo k tomu, že Slezsko se stalo jedním z nejzajímavějších kulinářských regionů v Polsku. Určitě stojí za to ochutnat typické slezské speciality, jako jsou rolády s modrým zelím a klusky, chlebová polévka polévka „zalewajka“ nebo sleďový salát Hekele. Avšak stejně tak se nechte unést méně známými pochoutkami, například šouletem, koulenými haluškami nebo vosími hnízdy s krémem.

Kulinářská trasa "Tak chutná Slezsko" vznikla z důvodu zájmu o kulinářské dědictví regionu a má za cíl udržovat, předávat dál a propagovat bohaté kulinářské tradice Slezského vojvodství s ohledem na místní verze pokrmů. Regionální kuchyně Slezského vojvodství představuje skutečnou pokladnici chutí a tradic, které odrážejí rozmanitost tohoto území od vrchoviny Jura až po Beskydy. Slezská kuchyně patří k nejvíce rozpoznatelným regionálním kuchyním v Polsku.

Trasa "Tak chutná Slezsko" tvoří restaurace a stravovací podniky (jako například právě Kaktusy Kato Koncept Kulinary), které nabízí tradiční regionální jídla připravovaná podle tradičních receptů a prezentují to nejlepší z regionální kuchyně. Takové podniky musí mít ve své nabídce minimálně tři jídla, která jsou označená symbolem „Śląskie Smaki“ a díky tomu obdrží možnost prezentovat jako podnik, který podporuje polskou kulturu. Tato trasa zahrnuje desítky restaurací z celého regionu, které nabízejí jídla připravovaná podle tradičních receptů a prezentují to nejlepší z regionální kuchyně. Mobilní aplikace "Tak chutná Slezsko" usnadňuje vyhledávání doporučených restaurací a konkrétních regionálních specialit.

Rozmanitost tradičních jídel lze objevovat každoročně během festivalu "Tak chutná Slezsko". Tato kulinářská soutěž zahrnuje účastníky, kteří soupeří o titul Experta "Tak chutná Slezsko" a o cenu "Zlatý cedník". Festival nabízí kulinářské ukázky a degustace a je jednou z nejznámějších a nejpopulárnějších kulinářských akcí ve Slezském vojvodství. V roce 2024 můžete 2. června navštívit XVIII ročník festivalu Śląskie Smaki ve městě Tarnowskie Gory.

Restaurace Kaktusy Kato Koncept Kulinary - jídelní lístek
Restaurace Kaktusy Kato Koncept Kulinary - jídelní lístek
Restaurace Kaktusy Kato Koncept Kulinary
Restaurace Kaktusy Kato Koncept Kulinary

Restaurace Kaktusy Kato Koncept Kulinary

Při naší návštěvě Katovic jsme si nenechali ujít restauraci Kaktusy Kato Koncept Kulinary. Tato moderní restaurace nám nabídla netradiční přístup k regionálním surovinám a nevšední kombinace chutí, které nás mile překvapily. Z jídelního lístku na vás svítilo označení Śląskie Smaki. Začali jsme tedy s roládou, pod kterou se skrýval tajemný nápis "modrá kapusta", což nám zpočátku připadalo poněkud záhadné. Brzy jsme však přišli na to, že se jedná o červené zelí s lahodnou hovězí roládou, která nás dostala svými bramborovými knedlíky. Druhý pokrm byl v podobě králičí nožky, s hořčičnou omáčkou, doplněnou překvapivě lahodným něčím, co chutnalo jako prejt v trojobalu. Každý kousek byl mistrovsky připraven a nabídl nám jedinečný pohled do regionální kuchyně plné příjemných překvapení. Všechna jídla byla velmi kreativní a originální a zároveň velmi chutná.

Restaurace Kaktusy Kato Koncept Kulinary - hovězí roláda s bramborovými knedlíky a červeným zelím
Restaurace Kaktusy Kato Koncept Kulinary - hovězí roláda s bramborovými knedlíky a červeným zelím
Restaurace Kaktusy Kato Koncept Kulinary - Králičí noha
Restaurace Kaktusy Kato Koncept Kulinary - Králičí noha 

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články