PRÁCE 🧰

Slezské muzeum v Katovicích: 5 důvodů, proč ho musíte navštívit

29. 12. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Slezské vojvodství

Vyrážíte do Katovic? Zastavte se ve Slezském muzeu. Kromě dobových artefaktů uvidíte i něco málo z české historie. Katowice jsou hlavním městem Slezského vojvodství a jsou považovány za jedno z nejvýznamnějších průmyslových měst v Evropě.

Tipy na výlet v Katovicích: Muzeum Slaskie

Články na téma objevujeme Slezské vojvodství:

  1. Ochutnali jsme to nejlepší z polské kuchyně!
  2. Tipy na výlet v Katovicích: Muzeum Slaskie - právě čtete
  3. Kam se vydat v Ustrońi
  4. Kam se vydat a co navštívit v Katovicích

V Katovicích je jedním z nejzajímavějších míst Muzeum Śląskie. Z této postindustriální oblasti vznikl kulturní a turistický komplex. Muzeum nabízí návštěvníkům širokou škálu expozic, které se věnují historii, kultuře a přírodě Slezska. Je rozděleno do několika částí. Umístění muzea na půdě bývalého dolu připomíná jeho významnou úlohu v regionu, který byl přeměněn na unikátní důl kultury. Součástí tohoto komplexu je také těžební věž „Warszawa II“, která v létě nabízí úžasný výhled na Katovice z výšky až 40 metrů.

Muzeum Śląskie je známé svými cennými sbírkami, včetně polského malířství před a po roce 1945, umění amatérů, fotografie, polských plakátů a bohatých etnografických sbírek a sbírek polské divadelní plastiky. Můžete se těšit na polské umění od roku 1800 do 1945, polské umění po roce 1945, včetně malířství, sochařství, a církevního umění. Nejvýjimečnější je výstava divadelní a filmové scénografie s díly umělců jako Jacek Malczewski, Jan Matejko, Stanisław Ignacy Witkiewicz, Olga Boznańska, Tadeusz Kantor, Zdzisław Beksiński nebo Magdalena Abakanowicz. V roce 2012 muzeum otevřelo první trvalou trasu pro návštěvníky se zrakovým postižením a aktivně se účastní vzdělávacích a uměleckých projektech. Spolupracuje s dalšími muzei a institucemi v Polsku, Německu, Slovensku, Finsku a Itálii.

Muzeum umění

Muzeum umění nabízí rozsáhlou sbírku uměleckých děl, která pochází z různých období a kulturních oblastí. Ve sbírce jsou zastoupena díla evropského umění od středověku až po současnost, ale také díla umění z jiných částí světa, například z Afriky, Asie nebo Ameriky. Pozorovat jsme mohli například i různá videa, která byla také formou umění. K obrazům se můžete také posadit a zamýšlet se nad jejich významem.

Historie Slezského muzea

Muzeum se zaměřuje na výzkum archeologie, historie, etnografie, neamatérské plastiky a dokumentace regionu. Jeho vznik v roce 1929 byl spojen s vytvořením Společnosti muzea Slezského regionu, která měla za úkol shromažďovat památky hmotné a duchovní kultury na Slezsku.

Muzeum má více než 118 000 exponátů z různých oblastí umění, archeologie, etnografie a historie. Nový komplex budov, který se nachází na místě bývalého Dolu Katowice, vytváří nové kulturní centrum města. Moderní architektura umožňuje maximální využití podzemního prostoru s minimálním zásahem do průmyslové krajiny.

Multimediální výstava mapuje historii regionu od nejstarších dob až po změnu státního zřízení v roce 1989. Moderní architektura muzea a prezentace historie regionu obdržely mnoho prestižních ocenění, včetně Evropského muzea roku 2017 a umístění v desítce nejlepších objektů v Evropě v soutěži moderní architektury Miesa van der Rohe v roce 2015. V komplexu se nachází také revitalizované objekty bývalého dolu, které slouží jako kavárna a restaurace, centrum polské scénografie a edukační prostor. Muzeum disponuje také podzemní garáží s 232 parkovacími místy a výstavní plochou přes 6 000 m².

Další výstavy v muzeu

Kromě stálých výstav jsou v muzeu také časově omezené. Jednou z takových výstav je například „Spojrzenie z góry. Archiwum Wandy Rutkiewicz." Wanda Rutkiewicz byla polská horolezkyně, alpinistka a himalájistka. Jako první žena zdolala vrchol K2 a jako první Evropanka, a třetí žena vůbec, na Mount Everest. Výstava je věnována jejímu životu a úspěchům.

Další dočasnou výstavou je umělecká tvorba umělkyně, Magdaleny Abakanowicz, s názvem Bambini. "Bambini" jsou vyobrazeny jako dav dětí, část společenství, kolektivu, skupiny. Každý z nich, i když zbaven rukou či nohou, je individuum, které vytváří společenství v procesu integrace. Toto zdůrazňuje nejen materiál, ale také způsob, jakým je dílo tvořeno, bez použití nástrojů, pouze autorčinými rukami.

Přijďte do Slezského muzea a zkuste rozjímat nad uměleckými díly. Slezské muzeum je skvělou volbou pro každého, kdo se chce dozvědět více o historii, kultuře a přírodě Slezska. Muzeum nabízí širokou škálu expozic, které jsou zajímavé a poučné pro návštěvníky všech věkových kategorií.

Kolik zaplatíte za vstup do muzea

Vstupenky do Slezského muzea v Katowicích stojí 25 zlotých pro dospělé, 15 zlotých pro děti, studenty do 26 let a seniory nad 65 let. Zdarma mají vstup děti do 6 let, osoby s průkazem ZTP/P a jejich doprovod, novináři s platnou novinářskou legitimací, učitelé doprovázející školní skupiny a licencovaní průvodci. V pondělí a ve středu je vstupné do všech expozic zdarma. Koupit si můžete také takzvaný "Zlatý bilet", který platí jeden rok, stojí 200 zlotých a umožňuje neomezený počet vstupů do všech expozic a doprovodných akcí muzea. Vstupenky lze zakoupit online i na pokladně muzea.

Pokud vás v muzeu přepadne hlad, v jedné z budov muzea naleznete restauraci Moodro, která nabízí regionální pokrmy a patří ke Kulinářské trase "Tak chutná Slezsko". Přijďte prozkoumat a ochutnat bohatství historie a kultury tohoto úžasného regionu.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Nikola Vrabel.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články