PRÁCE 🧰

Kam se vydat a co navštívit v Katovicích

16. 1. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Slezské vojvodství

Katovice jsou hlavním městem Slezského vojvodství. Nachází se ve střední části regionu a jsou sídlem Metropole Horního Slezska a Dąbrowské uhelné pánve, s více než 2,3 miliony obyvatel. Toto město, proslulé svou moderní architekturou, je dokonce často přezdíváno jako "polské Chicago". Co můžete navštívit, pokud se vydáte do Katowic?

Kam se vydat a co navštívit v Katovicích

Články na téma objevujeme Slezské vojvodství:

  1. Ochutnali jsme to nejlepší z polské kuchyně!
  2. Tipy na výlet v Katovicích: Muzeum Slaskie
  3. Kam se vydat v Ustrońi
  4. Kam se vydat a co navštívit v Katovicích - právě čtete

Trasa Moderny je městská turistická cesta vedoucí centrem Katowic, prezentující 16 budov z období předválečné modernistické architektury, díky níž se městu přezdívá "polské Chicago". Architektura z 20. a 30. let minulého století, zahrnutá do Trasy moderny, představuje výjimečnou rozmanitost objektů: od obytných vil až po kostely a veřejné budovy. Modernistické budovy jsou typické minimalismem, jednoduchostí a velkými prosklenými plochami, které mají zajistit co nejvíce denního světla. Na trase najdeme například monumentální budovu Slezského vojvodského úřadu, bývalého Slezského sněmu, který byl v době svého vzniku v roce 1932 největší budovou v Polsku a nyní je národní kulturní památkou. Dalšími zajímavými objekty jsou sídlo Polského rozhlasu na ulici Ligonia a 60metrová budova Finančního úřadu, známá jako mrakodrap na ulici Zwirki i Wigury 15. Jedná se o jednu z prvních vysokých budov svého druhu v tehdejší Evropě, která sloužila jako bydlení pro režiséry a spisovatele.

Fauna a flóra v Katovicích

Metropole Horního Slezska a Dąbrowské Uhelné Pánve nabízejí jedinečné zážitky. Rozsáhlé zelené plochy vytvářejí prostředí příznivé pro různé aktivity. Místní obyvatelé využívají tuto zelenou oázu každý den, zatímco turisté obdivují rozmanitost stezek a chodníků a jejich kouzlo. Část zelených ploch je chráněna v rámci rezervací, jako je „Segiet“ na hranici mezi Bytomi a Tarnowskými Górami, „Las Dąbrowa“ v Gliwicích nebo „Ochojec“ a „Las Murckowski“ v Katowicích. Mezi ekologické zóny patří populární „Žabí díry“ na hranici mezi Bytomi a Chorzowem, což jsou bývalá sedimentační jezera zinkové huti, nyní oblast obývaná pestrou faunou ptactva. Během zimy jsou zajímavé například skleníky s palmami Palmiarnia v Gliwicích a Exotárium v Sosnowci. Obě zařízení prezentují tropické rostliny a početné druhy drobných exotických zvířat (varany, želvy nebo ryby).

Sídliště Giszowiec a Nikiszowiec

Historie Katowic ukazuje mimo jiné sídliště Giszowiec a Nikiszowiec, zapsané na seznamu kulturních památek. Tyto unikátní dělnické čtvrti byly postaveny na počátku 20. století z červených cihel a dodnes se zachovaly téměř beze změn.

Nikiszowiec je výjimečné místo na mapě Katowic. Toto dělnické sídliště vzniklo v letech 1908-1918 pro horníky Dolu "Wieczorek" a bylo navrženo architekty z Charlottenburgu (Berlín) - Emilem a Georgem Zillmannovými. Od svého vzniku zůstává toto místo téměř beze změn a je nejlépe zachovaným příkladem dělnické čtvrti v Horním Slezsku.

Jedinečné urbanistické řešení na ploše 15 ha zahrnuje 9 bloků budov s řadou typických architektonických detailů, které tvoří specifické urbanistické uspořádání. Tato zástavba měla uspokojit veškeré potřeby obyvatel, a proto zahrnovala nejen obytné domy, ale také kostel, nemocnici, prádelnu, lázně nebo pekárnu.

Kouzlo Nikiszowce dotváří malebné arkády a kavárničky. Ve středu sídliště najdeme pobočku Muzea historie Katowic, kde si můžeme prohlédnout originální vybavení bytu v Nikiszowci, ale také díla místních malířů, často zaměstnanců dolu. Nikiszowiec obdržel titul historické památky, udělovaný prezidentem země památkám se zvláštním významem pro kulturu země.

Sídlo Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu (NOSPR)

Sídlo Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu (NOSPR) s koncertním sálem pro 1800 osob a akustikou na světové úrovni se může srovnat s významnými koncertními sály, jako jsou Pierre Boulez Saal v Berlíně, Philharmonie de Paris v Paříži nebo Walt Disney Concert Hall v Los Angeles, a to díky spolupráci s renomovanou japonskou firmou Nagata Acoustics. Konstrukce budovy navazuje na estetiku inspirovanou katovickým hornickým sídlištěm Nikiszowiec. Stavba této neobvyklé budovy byla zahájena v roce 2012, a při jejím návrhu byla klíčovým prvkem dobrá akustika, což vedlo všechny zúčastněné k angažování odborníků z Nagata Acoustics, kteří patří mezi nejuznávanější odborníky v tomto odvětví na světě.

Velký koncertní sál NOSPR má neobvyklý tvar, který posiluje hudební dojmy posluchačů. Amfiteátrální hlediště umožňuje blízký kontakt s hudebníky a pojme 1800 osob rozložených na pěti úrovních. Každé místo pro posluchače prošlo hloubkovými studiemi ohledně slyšitelnosti a viditelnosti. Pódium o rozloze 312 m² poskytuje pohodlný prostor pro více než 120 členů orchestru a 100 členů sboru.

Okolí budovy NOSPR zdobí zahrada umění s trávnatými plochami, fontánami, amfiteátry a dalšími uměleckými instalacemi, včetně rostlinného labyrintu inspirovaného mapou Katovic z roku 1926. Před budovou NOSPR je reprezentativní prostranství s kaskádami schodů, fontánou ve stylu "tanec" a dvouhektarovým parkem se stromy a trávníky, který láká k trávení volného času. V roce 2015 získaly Katowice titul Kreativní město UNESCO v oblasti hudby a staly se tak prvním Městem hudby UNESCO ve střední a východní Evropě

Víceúčelová aréna SPODEK

Jedná se o kultovní místo s bohatou historií sportovních a hudebních událostí, zároveň ikona modernistické architektury a symbol Katowic. Aréna má kapacitu až 9 tisíc osob během koncertů a 11 tisíc osob během sportovních událostí.

SLEZSKÉ MUZEUM

Slezské muzeum má své hlavní výstavní sály spolu se sbírkovým fondem umístěné v podzemí, které navazuje na atmosféru důlních děl bývalého Dolu „Katowice". Nadzemní část muzea zahrnuje unikátní skleněné budovy a restaurované důlní budovy. Vrcholem je vyhlídková věž, která původně sloužila jako výtahová věž Dolu „Katowice" a nyní slouží jako rozhledna.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články