PRÁCE 🧰

Tip na výlet: Unikátní kostel Míru ve Svídnici

7. 1. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cesta do Polska Tipy na výlety Vratislav a okolí

Zapomeňte na běžné turistické atrakce a podnikněte výlet do polské Svídnice, kde se nachází jedinečný kostel Míru. Tato architektonická perla, zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO, vás uchvátí nejen nádherným interiérem, ale i fascinující historií.

Kostel Míru ve Svídnici

Trocha historie

Vznik kostela je spojen s třicetiletou válkou a vestfálským mírem. Od něj také pochází název kostela. Poté, co válku vyhráli katolíci, neměli evangelíci jednoduché postavení. Jako symbol dobré vůle povolil císař Ferdinand III. Habsburský ve Slezsku stavbu tří evangelických kostelů. Jedním z nich byl právě kostel Míru (Kościół Pokoju) ve Svídnici. Stavba ale nebyla tak jednoduchá, jak se může na první pohled zdát, musela totiž splňovat řadu podmínek. Budova mohla stát pouze mimo městské hradby, nesměla mít zvonici ani církevní školu, a hlavně musela být postavena do jednoho roku, a to jen z netrvanlivých materiálů – dřeva, písku, slámy a hlíny.

Základní kámen byl položen 23. srpna 1656. Na stavbu přispěl kdo mohl, zapojila se šlechta, měšťané i rolníci. I ti nejchudší přinesli alespoň prkno. Kostel byl postaven za rekordních 10 měsíců a 24. června 1657 už se v kostele konala první bohoslužba. Situace se pro evangelíky postupně zlepšovala, a tak ke kostelu posléze přibyla i zvonice a evangelická škola. V roce 2001 byl kostel Míru zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Zajímavost: Pokud vám jméno města přijde povědomé, máte pravdu. Ve Svídnici se totiž narodila jedna z manželek Karla IV, Anna Svídnická.

Kostel Míru ve Svídnici

Architektonický skvost

Kostel je postaven na půdorysu kříže hrázděnou technikou. Je záměrně postaven tak, aby se do něj vměstnalo co nejvíce věřících. To se nepochybně povedlo, jelikož se jich do kostela vejde neuvěřitelných 7,5 tisíce, přičemž 3,5 tisíce má místa na sezení. Zásluhu na tom mají i čtyřpatrové galerie, které se nacházejí po jeho obvodu. Není tedy divu, že si kostel drží svoje prvenství – je největší dřevěnou barokní památku v Evropě!

Nejcennějšími prvky interiéru jsou kazatelna a hlavní oltář od Gottfreida Augusta Hoffmana. Barokní kazatelna pochází z roku 1729. Její schodiště je zdobené biblickými motivy a koš podpírají alegorické sochy Víry, Naděje a Lásky. Bohatou výzdobou disponuje také zmíněný oltář z 18. století, kde vynikají zejména sochy světců. Za zmínku stojí také varhany s 4 tisíci píšťalami, pocházející z roku 1909 a především nádherně malované stropy od místních malířů ze 17. století zobrazující výjevy z Apokalypsy. Zajímavým prvkem je lóže Hochbergů umístěná naproti kazatelně. Vznikla na projev vděčnosti rodině dobrodinců, kteří na stavbu kostela věnovali dubové dřevo. V síni, ze které se vchází do vnitřku kostela, si můžete prohlédnout nejstarší dochovaný prvek – křtitelnici z roku 1661. Dále jsou zde k vidění portréty duchovních a jejich liturgické oděvy.

Kostel s 27 vchody stojí na Náměstí Míru obklopený kilometrovou zdí. Ačkoliv je kostel bezesporu srdcem náměstí, doporučujeme vám i další památky ze 17. a 18. století, které se nachází v blízkosti kostela. Mezi ně patří například zmíněná zvonice, dům strážného nebo hřbitov. V domě strážného sídlí kavárna, která láká na regionální speciality.

Otvírací doba, ceny vstupenek a tip na parkoviště

Otvírací doba kostela se mění v závislosti na dni a na měsíci, nezapomeňte si tedy při plánování návštěvy pohlídat, zda je zrovna v kostele otevřeno, ať nejste zbytečně zklamaní. Prohlídka včetně poslechu komentáře trvá zhruba 40 minut. Pokud budete v kostele sami, nebo budete větší skupina, zkuste se na pokladně zeptat, zda by vám pustili komentář v češtině. Můžeme potvrdit, že ho mají k dispozici. Ceny vstupenek najdete v tabulce pod textem.

Kostel Míru ve Svídnici – Ceny vstupenek
Druh vstupenkyCena ve zlotýchCena v Kč
Dospělí15 PLN85 Kč
Studenti, senioři, organizované skupiny dospělých12 PLN68 Kč
Děti a mládež8 PLN45 Kč
Rodinná (2 dospělí + děti do 18 let)35 PLN198 Kč

Pokud dumáte nad tím, kde při návštěvě Svídnice nechat své vozidlo, máme pro vás tip na parkoviště. My jsme využili placené parkoviště u obchodu Netto na ulici Marii Konopniciej. Když odsud zahnete do ulice Koscielna a půjdete pořád rovně, do 5 minut jste u kostela, respektive u náměstí.

Zdroj info: Kosciol pokoju, Wikipedie.
Zdroj médií: Kateřina Tonarová.

Podobné články