PRÁCE 🧰

Umíte poznat dobrou autobaterii od špatné?

20. 9. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Výběr autobaterie by se měl řídit vícero kritérii, například technologií, startovacím proudem, kapacitou nebo rozměry. Jiná věc však je, vybrat akumulátor takový, aby zvládal fungovat co nejdéle, tedy aby byl kvalitní.

Jak poznat dobrou autobaterii

Obecná rada u autobaterií je, nekupovat neznačkové výrobky, nebo výrobky neznámých značek. V redakci máme zkušenosti s několika autobateriemi, přičemž no name ze supermarketu vydržela nejméně, nejlépe si naopak vedl akumulátor z programu náhradních dílů Škoda Economy, pak Exide a Banner. Poslední jmenovaný výrobce je navíc známý tím, že nešidí počet elektrod a baterie tedy mají stejný počet kladných i záporných. Lichý počet elektrod je mimochodem trik, jak zlevnit produkci a uchylují se k němu i firmy prémiovějších jmen.

Hmotnost hraje velkou roli

Velmi dobrým způsobem, jak poznat, který výrobce vás bere na hůl a který o něco méně, je vybrat si autobaterií třeba pět různých a zvážit si je. Eshopy někdy uvádějí hmotnost v popisu produktu, takže se dá řídit i podle toho. Těžší autobaterie bude mít silnější desky elektrod, což je základní předpoklad dlouhé životnosti. Při vysokých proudových výkonech totiž desky mají tendenci se kroutit, čímž z nich po čase začne opadávat aktivní hmota. Druhým negativním efektem je možnost průrazu separátoru, tedy tkaniny nebo plastové folie, která desky odděluje. Když k průrazu dojde, hrozí zkrat, což je pro autobaterii definitivní konec.

Ohledně hmotnosti – zkusmo jsme zvážili baterii Pema Power 75Ah a pak akumulátor Yuasa 75Ah, první jmenovaná měla 16,38 kg, druhá pak 18,16 kg. Rozdíl skoro dvou kilogramů je docela propastný a je vidět i na cenovce. Navíc Yuasa jsou opravdu vyhlášené autobaterie, které vydrží při správné péči klidně přes dekádu sloužit.

Žádná není bezúdržbová

V případě toho nejběžnějšího typu, tedy baterie s tekutým elektrolytem, nevěřte reklamním sloganům o bezúdržbovosti. Vždy je lepší, když autobaterie má zátky pro dolévání destilky. Mimochodem, tyto zátky se musejí vymontovat při nabíjení, aby mohly odcházet jedovaté a výbušné výpary při dobíjení vznikající. Pakliže akumulátor zátky nemá, musí mít jinou formu ochrany, která umožní únik plynů ven z obalu autobaterie, buď je to labyrint, nebo pojistný ventil, eventuálně kombinace těchto dvou ochran.

Kvalitní autobaterie potřebuje také nabíjení

Když už vyberete baterii, která vám vyhovuje, nespoléhejte na to, že i ta nejlepší a nejdražší nepotřebuje dobíjet. Není to pravda! Každý akumulátor vydrží déle, když se o něj budete správně starat. Jde především o to, nenechat autobaterii zbytečně vybíjet a pakliže jezdíte kratší trasy, kde se nestihne dobít alternátorem, pomoci jí k plnému nabití alespoň jednou za měsíc externí nabíječkou. Už jen tím zvednete životnost z dnes obvyklých čtyř až pěti let třeba na dvojnásobek.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články