PRÁCE 🧰

Kapacita autobaterie a její zjištění

23. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Klíčovým parametrem u autobaterie je její kapacita. Tu musejí výrobci uvádět, je to jejich povinnost a uvedena je nejčastěji na obalu produktu.

Jak zjistit kapacitu autobaterie

Kapacita autobaterie je uváděna v ampérhodinách (Ah) a vyjadřuje nám, kolik hodin vydrží daný akumulátor dodávat proud jedné ampéry. 54 Ah autobaterie tak zvládne zátěž jedné ampéry po 54 hodin, dvou ampér po poloviční dobu, tedy 27 hodin, nebo třeba 54 ampér po jednu hodinu.

Každé auto má určenou nějakou kapacitu autobaterie, kterou je dobré dodržet. Systém s ní počítá a pakliže namontujeme akumulátor o kapacitě vyšší, může docházet (a pravděpodobně bude docházet) k „podbíjení“, tedy k nedostatečnému nabíjení dané autobaterie. Naopak pořízení baterie s nižší než předepsanou kapacitou může mít za následek, že akumulátor nebude svojí kapacitou stačit a dříve se opotřebuje.

Tolerance kapacity autobaterie

Abychom ale nebyli tak striktní – evropské směrnice a normy počítají s určitou tolerancí kapacity autobaterií prodávaných na trzích v EU. Tolerance je to docela velká, konkrétně se jedná o 10 % oběma směry. Vyjádřeno v číslech to znamená, že výše zmíněnou 54 Ah baterii můžete koupit i s kapacitou 48,6 Ah, ale také 59,4 Ah a pořád to bude odpovídat normě. Je ale třeba na druhou stranu uznat, že zavedenější a kvalitnější výrobci toleranci porušují v tom pozitivním směru, tedy prodávají produkty s o něco vyšší kapacitou, než je deklarovaná.

Výrobci, zejména ti levnější, na to samozřejmě hřeší. Už při plánování výroby počítají záměrně s nižší kapacitou poblíž spodní hranice toho, co jim norma umožňuje. Projeví se to na menším počtu elektrod. Pokud chcete porovnat dvě autobaterie a jednoduše zjistit, která je méně ošizená, stačí je zvážit – obal bude mít plus mínus stejnou hmotnost, materiál desek, respektive jeho množství, je ale tím, co rozhoduje o kvalitě a výdrži produktu. Těžší bude pravděpodobně lepší.

Kde najdu kapacitu autobaterie?

Kapacita každého akumulátoru musí být uvedena na obalu, což opět přikazuje norma. Společně s kapacitou tam musí být uveden i startovací proud, což popravdě ne všichni výrobci plní. Startovací proud je nicméně téměř vždy dostatečný a nevíme o žádné autobaterii, která by v tomto nedostačovala požadavkům auta.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články