PRÁCE 🧰

Jak poznat dobrou autobaterii od té špatné a jaké rozhodně nekupovat?

17. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Auto-moto baterie a nabíjení

Jaká baterie je ta správná“ vám sice neporadíme. Můžeme vám však poradit, podle čeho akumulátor vybírat a jaké jsou tipy a triky při výběru nové autobaterie.

Jak poznat dobrou autobaterii od špatné a které rozhodně nekupovat?

Články na téma kontrola autobaterie:

  1. Jak poznat dobrou autobaterii od špatné a které rozhodně nekupovat? - právě čtete
  2. Jak zjistit kapacitu baterie v autě
  3. Jak poznat dobrou autobaterii
  4. Jak dlouho vydrží nabitá autobaterie?
  5. Vybitá baterie u auta – jak ji poznat?

Dobrá údržbová (i bezúdržbová – pokud má zátky na dolití destilované vody) autobaterie by měla mít čirý elektrolyt bez zakalení. Díky zátkám v baterii je možné změřit hustotu elektrolytu a zkontrolovat jeho barvu. Dalším dobrým vodítkem, které vás může přesvědčit o dobré baterii je její váha. Těžší baterie bude s největší pravděpodobností kvalitnější, protože v sobě bude mít laicky řečeno „více olova". Pozor i „kvalitní baterie“ nemusí být ideální. To většinou proto, že ji v supermarketech a jiných obchodech nechají dlouho stát například na mrazu ve skladu a tím se postupně vybíjí.

Optimální dobrá baterie by neměla mít napětí nižší než 12,6 V. Pokud toto napětí klesne, je vhodné autobaterii dobít nabíječkou. Měření se provádí voltmetrem nebo hustoměrem (v případě údržbové baterie – pokud hodnota hustoměru ukazuje hodnotu nižší než 1,24 g/cm3). Dobrá autobaterie může vydržet klidně i deset a více let.

Životnost ovlivňuje především nadměrné vybití. Není vhodné spoléhat pouze na dobíjení alternátorem. Před zimou a po ní odborníci doporučují nabít akumulátor kvalitní nabíječkou.

Pokud v mrazivém ránu nemůžete nastartovat – nehledejte hned novou autobaterii. Špatné starty v zimě nemusí být zapříčiněny hned špatným akumulátorem. Zkuste nejdřív zkontrolovat například žhavící svíčky, nebo zjistit, zda vám nežere něco energii, když je motor vypnutý. Nejčastěji je to u vyměněného autorádia nebo osvětlení interiéru.

Jak vyměnit starou autobaterii za novou

U staré autobaterie se jako první odpojuje černý kabel. Následně pak červený. Novou baterii připojujeme v opačném pořadí. Nejprve připojte červený kabel se symbolem plus a následně černý se symbolem mínus opět pomocí vhodného nářadí.

Tento klasický postup je uplatňován především na autech se starším rokem výroby. V případě, že vlastníte novější vůz a nejste si jisti, kde se baterie nachází a jak je uchycena, doporučujeme zavolat do servisu, aby nedošlo k poškození vozu či samotného akumulátoru. Starou autobaterii můžete zavést do výkupu, kde za kilo dostanete cca 13,50 korun – ceny se pohybují podle nabídky trhu.

Zdroj info: Autobaterie.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články