PRÁCE 🧰

Jak dlouho vydrží autobaterie nabitá?

29. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Zejména majitelé méně používaných aut se často ptají, jakou má vlastně akumulátor výdrž, když se vůz nepoužívá. Popravdě to není úplně jednoduchá otázka, na kterou by byla univerzálně platná odpověď.

Jak dlouho vydrží nabitá autobaterie?

Počítejte zhruba dva měsíce

Kdo někdy nechal třeba svítit světla a měl v pořádku autobaterii, jistě nám dá za pravdu, že autobaterie může vydržet překvapivě hodně. I několik hodin trvalého odběru umožní stále nastartovat motor, takže není moc důvod, aby nevydržela třeba několik týdnů, nebo dokonce měsíců v garážovaném autě. Předpokladem samozřejmě je, aby byla elektroinstalace v pořádku a nebyl žádný zásadní odběr, který by akumulátor trvale vybíjel. Za takových okolností lze očekávat, že autobaterie vydrží nabitá dva týdny, až dva měsíce. Po této době bude její stav nabití zhruba 50 až 80 %. Jenže to se bavíme o klasické zaplavené autobaterii.

Modernější baterie vydrží déle

Jinou záležitostí jsou autobaterie Ca/Ca, které mají nižší úroveň samovybíjení. Ty by měly vydržet o něco déle, klidně čtvrt roku dlouhou odstávku bez nabíjení. Podobně na tom budou AGM autobaterie, případně baterie s technologií GEL. Samostatnou kapitolou jsou akumulátory lithiové. Používají se spíš u motocyklů, ale mají velmi nízkou úroveň samovybíjení.

Vybíjení se děje mimochodem neustále, protože elektrochemickou reakce akumulátoru nelze zcela zastavit, je možné ji pouze zpomalit. Vliv mají dvě základní věci, tedy krom technologie baterie, což je rozebráno výše.

  • Teplota je rozhodujícím faktorem. Ano, v zimě motor sice startuje hůř, ale autobaterii je skutečně lépe za teplot třeba pět až deset stupňů, než v letních vedrech, kdy vzduch má 35 °C a uvnitř auta může být třeba 50 °C. Teplo elektrochemickou reakci zrychlí, takže samovybíjení logicky zrychlí také. Pakliže parkujete přes léto venku na asfaltovém parkovišti, už po dvou týdnech může být start motoru ne zcela přesvědčivý, po měsíci může být autobaterie vybitá tak, že nenastartujete.
  • Stav akumulátoru je rovněž důležitý. Mezi novou a starší autobaterií bude znatelný rozdíl. Sulfatace na deskách, případně jejich rozpad samozřejmě snižuje kapacitu, tudíž akumulátor nevydrží tak dlouho nabitý.

Jak zabránit samovybíjení?

Nejjednodušším způsobem, jak zabránit samovybití autobaterie v delší dobu odstaveném vozidle, je připojit ji na chytrou nabíječku. Není vůbec třeba vyndávat autobaterii z auta, stačí připojit svorky nabíječky na póly, spustit nabíjení a do další jízdy můžete na auto zapomenout. Snad všechny moderní nabíječky už umějí tzv. udržovací nabíjení, které obvykle nastane po skončení klasického nabíjecího cyklu, respektive nějaký čas po něm. Nabíječka si bude průběžně monitorovat napětí autobaterie a jakmile to bude potřeba, dobije ji do plna. Nenechá ji nikdy vybít, ba dokonce nedopustí, aby její napětí pokleslo třeba na 12,6 V.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články