PRÁCE 🧰

Nabíjení autobaterie v autě bez odpojení

19. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (7) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Jak dobít baterii Auto-moto baterie a nabíjení

V diskusích se často objevuje otázka, zdali je bezpečné nabíjet autobaterii pomocí nabíječky, když není odpojená od auta. Ano, bezpečné to je, ba dokonce to automobilky doporučují.

Je problém dobíjet autobaterii bez odpojení?

Nabíjet autobaterii je zejména u novějších vozů potřeba, pakliže chcete prodloužit její životnost. „Zázrak“ jménem inteligentní dobíjení totiž umí s kondicí akumulátoru pěkně zamávat. Dobíjení dnes už neběží neustále na plno napětím 14,5 V, ale odpojuje se podle potřeby. Autobaterie tak neustále cykluje, protože řídící jednotka odpojuje jakoukoliv zbytečnou zátěž alternátoru a raději tak nechá palubní síť auta běžet klidně z akumulátoru, která následně nabíjí napětím přesahujícím 15 V, tedy co nejrychleji. Jednou za měsíc nabít autobaterii do plna nabíječkou tedy není na škodu, naopak jí to jenom prospěje.

Dobíjení autobaterie v autě

Spousta řidičů ovšem řeší, zdali je dobrý nápad akumulátor před nabíjením vyndat, nebo ho ponechat v autě a nabíječku na něj normálně připojit. U starších aut je to víceméně asi jedno, přesto doporučujeme autobaterii ponechat připojenou. Vyndávat ji je zbytečná práce, navíc se odpojením vymažou všechny adaptační hodnoty řídících jednotek, nastavení autorádia a podobně.

U novějších vozů je naopak dokonce žádoucí baterii ponechat připojenou, proč? Řídící jednotka totiž průběžně monitoruje stav akumulátoru, jeho napětí a podle toho ho nabíjí. Pokud jí baterii vezmete vybitou nebo napůl vybitou a vrátíte ji zpět nabitou, neví, co si o tom myslet. Proto je fajn nabíjet autobaterii připojenou, řídící jednotka se tak dozví, že se něco takového děje, je na to připravena a počítá s tím.

I proto je důležité, nepřipojovat nabíječku přímo na akumulátor. Výrobci aut většinou v manuálu uvádějí, že kladný pól se připojuje přímo na autobaterii, ale záporný se připojuje na kostřící bod. A to platí nejen pro nabíječky inteligentní, které si nabíjení řídí samy, ale i pro starší typ s nastavitelným proudem. Viz. obrázek z manuálu ke Škodě Fabia 4. generace.

Je problém dobíjet autobaterii bez odpojení?

Výměna autobaterie

S výše uvedeným doporučením neodpojovat autobaterii souvisí i její výměna. Při té totiž logicky k odpojení dojít musí. Správně by se mělo řídící jednotce prostřednictvím napojení na diagnostiku oznámit, že dostala nový akumulátor a také je potřeba jí sdělit, jaký. Předpokladem je, že si majitel auta pořídí autobaterii, kterou automobilka pro dané vozidlo schvaluje. Nabíjení se nové baterii přizpůsobí, upraví se dobíjecí proud a frekvence dobíjení a řídící jednotka bude počítat s plnou kapacitou nového akumulátoru.

Pakliže tento krok vynecháte a baterii si vyměníte doma bez potřebného servisního zásahu do diagnostiky, zdánlivě se nestane nic. Možná první dva tři dny nepůjde stop-start systém, nicméně řídící jednotka nebude vědět, co si o autobaterii myslet. Nebude počítat s tím, že je nová, bude ji dobíjet málo a životnost baterie tím rapidně klesne.

Zdroj info: autoaku, Škoda.
Zdroj médií: Depositphotos, Škoda.
Milan, 19. 2. 2024 12:03
Zdravím,mohu poprosit autora článku zda by neposkytl link kde lze nalézt typy akumulátorů pro daná vozidla.Google selhává.Díky
Jakub Mokříš, 19. 2. 2024 12:14
Dobrý den, konkrétní typ akumulátoru by měl být uveden v příručce k autu.
Milan, 19. 2. 2024 13:07
Děkuji za reakci,koukal jsem a v návodu to není,cituji z návodu Škoda Octavia combi 1U5:
Výměna akumulátoru
Při výměně akumulátoru musí mít nový
akumulátor shodnou kapacitu, napětí (12
voltů), povolené proudové zatížení a stejnou
velikost. Vhodnými typy akumulátorů
disponují servisy Škoda.
Já ji mám jako druhý majitel a tak nezjistím zda předchozí tam nedal jinou baterku než je tam potřebná.
Jakub Mokříš, 19. 2. 2024 13:11
1U5 je první oktávka, takže tam je potřeba dodržet jen velikost a kapacitu. Startovací proud řešit nemusíte, ten mají všechny akumulátory (i ty poměrně nekvalitní) více než dostatečný. Pokud mohu doporučit, pak Banner nebo Exide, každopádně klasickou se zaplavenými elektrodami. Jestli chcete životnost 10 let a víc, pak berte EFB, která má silnější desky elektrod, tudíž víc vydrží.
Milan, 19. 2. 2024 13:15
Takže, když je tam 72 Ah tak to je dostačující? Díky
Jakub Mokříš, 19. 2. 2024 13:17
Ano, mělo by to být v pohodě.
Pavel Čechlovský, 19. 2. 2024 9:52
Co když bydlím v paneláku a nemám elektrickou přípojku nadosah. To musím tu baterii vymontovat a nabit doma. Ty vaše rady jsou dobré tak pro ty mají rodinné domy.

Podobné články