PRÁCE 🧰

VIDEO: Typy baterií a použitelné nabíjecí zdroje

4. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Externí nabíjení Auto-moto baterie a nabíjení

Dnešní auta používají více druhů akumulátorů, a proto je dobré vědět, který čím lze nabíjet. Naštěstí to není zase až tak složité a vše lze v podstatě vyřešit koupí jedné nabíječky.

Typy baterií a použitelné nabíjecí zdroje

Nabíjení klasickou nabíječkou (trafem)

Ty nejobyčejnější nabíječky se už moc neprodávají a má to svůj důvod - je nutné, aby uživatel věděl, co dělá. Pakliže budete trafem nabíjet jinou, než klasický olověný zaplavený akumulátor, pravděpodobně ho zničíte. Nabíjení je samozřejmě proudem o hodnotě jedné desetiny kapacity baterie a nezapomeňte předtím otevřít zátky pro dolévání a kontrolu elektrolytu. Jedině tak může vznikající vodík unikat.

Nabíjení chytrou nabíječkou

Tady už se bavíme o přístroji řízeném mikroprocesorem, který si sám zvládne akumulátor "osahat", proměřit a podle toho si určí nabíjecí charakteristiku. Případně dovolí uživateli třeba ručně zvolit typ baterie. Každopádně není nutné nabíjení nijak hlídat, vše zvládne nabíječka sama, ať už bude nabíjet klasický akumulátor, gelový nebo AGM.

U AGM a gelovek ještě chvíli zůstaneme, protože někdy se lze setkat s nabíječkami, na kterých je napsáno jenom prosté "AGM" a gelové baterie zmíněné nejsou. Může to mít několik důvodů. Tím prvním je, že výrobci často označí baterii jako "GEL", ale ve skutečnosti se jedná o AGM. Děje se to hlavně u motocyklových akumulátorů a dělá to zejména Banner, ale i někteří menší výrobci. Každopádně pokud chcete mít jistotu, že daná nabíječka gelovky nabijí, pročtěte si návod, mělo by to tam být zmíněno.

Jedna nabíječka vládne všem

Pokud tedy chcete mít jistotu, je asi jasné, že nejlepší je pořídit si inteligentní nabíječku, která se o celý proces nabíjení postará sama. Jako bonus umějí ty lepší "probudit" hluboce vybité akumulátory nebo třeba udržovat autobaterii trvale nabitou, pokud se s autem delší dobu nejezdí. Taková nabíječka nemusí být nutně drahá, pořídíte ji klidně do tisícovky, ty kvalitnější okolo patnácti stovek.

Typy autobaterií dle odborníka

Zdroj info: Autoaku, weby prodejců.
Zdroj médií: Depositphotos.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články