PRÁCE 🧰

Nabíjení autobaterie doma

1. 2. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Jak dobít baterii Auto-moto baterie a nabíjení

Jak nabít vybitý akumulátor? Nemusíte to dělat jenom v autě, lze ho samozřejmě nabíjet i mimo vůz, třeba doma.

Jak nabít autobaterii doma

Jak nabít autobaterii doma – postup

Ono se to nezdá, ale nabíjet třeba na sídlišti na parkovišti je docela problém. Jak tam dovést elektřinu, že? I proto se hodí vědět, jak nabíjet autobaterii třeba v prostředí bytu nebo garáže.

Nalezení baterie

Prvním krokem by mělo být vyjmutí klíčku ze zapalování a lokalizace autobaterie. Pozor, nemusí být k dohledání pod přední kapotou, některá auta ji mají třeba nad zadním podběhem. Pokud tápete, odkážeme vás na manuál.

Demontáž baterie

Předně je dobré vědět, jak autobaterii vymontovat. Obvykle je k tomu třeba klíč, eventuálně gola sada. Autobaterie bývá zajištěna proti pohybu, takže nejdříve povolit dva šrouby a jištění odmontovat. Pak už se můžete pustit do svorek kabelů. Prvně povolte a odmontujte černý, tedy záporný kabel a zajistěte ho tak, aby se nemohl dotknout vodivou částí karoserie, ani čehokoliv kovového. To samé udělejte poté i se svorkou na kladném pólu, ke které povede červený kabel.

Vyjmutí baterie z vozu

Nyní můžete vyjmout autobaterii. Pozor, je překvapivě těžká. Domů ji doneste pokud možno ve stejné poloze, v jaké byla v autě. Nenaklápějte ji nijak, neházejte s ní a netřeste s ní.

Kontrola autobaterie

Má-li autobaterie vymontovatelné zátky, vyšroubujte je a zkontrolujte hladinu elektrolytu. V případě, že hladina je příliš nízká, dolijte ji na požadovanou úroveň destilovanou vodou. Dobíjení u takových akumulátorů musí probíhat v „odzátkovaném stavu“. Uvnitř totiž vzniká vodík, který je třeba nechat unikat, aby nehrozilo riziko výbuchu. Nabíjení autobaterie doma asi skutečně žádné problémy s výbušným plynem nechcete.

Nabití baterie

Místo pro nabíjení by mělo být odvětrávané, ideální je třeba balkón, pokud na něj zrovna nepraží polední slunce a nehrozí baterii nějaká vlhkost, nebo dokonce déšť. U nabíječky s nastavitelným proudem zvolte dobíjení proudem v hodnotě jedné desetiny kapacity. Ano, tlučou se nám tu trochu jednotky kapacity (Ah) a proudu (A), ale pro příklad – akumulátor s kapacitou 54 Ah budete dobíjet proudem 5,4 A, a to maximálně po dobu deseti hodin. U automatické nabíječky stačí ji obvykle připojit a nechat být. Elektronika včas dobíjení ukončí a bude to signalizovat rozsvícením příslušné diody.

Zpětná montáž

Po nabíjení stačí našroubovat zátky zpět a můžete opět odnést autobaterii zpět do auta. Montáž probíhá v opačném pořadí. Zapojte tedy nejdříve kladný pól, poté záporný. Hodí se ještě zkontrolovat čistotu svorek i pólů autobaterie a případně je očistit od oxidace (takový zeleno-modrý hnus). Udržujte je každopádně suché a čisté, cokoliv, co stojí proudu v cestě je potenciální riziko.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články