PRÁCE 🧰

Jak dlouho se dobíjí autobaterie v moderních autech?

16. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Jak dobít baterii Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

Novější auta mají tendence na dobíjení baterie trošku kašlat. Je tomu tak proto, aby tím nevznikala zbytečná zátěž motoru, a tedy se nezvyšovala spotřeba a s ní spojené emise.

Za jak dlouho se nabije autobaterie jízdou

Články na téma nabíjení baterie do auta:

  1. Částečné nabíjení (stratifikace) baterie
  2. Za jak dlouho se nabije autobaterie jízdou - právě čtete
  3. Nabíjení bezúdržbové autobaterie – jak na to
  4. Jak dlouho nabíjet autobaterii 60 Ah
  5. Jak nabít autobaterii doma

Dobíjení tedy dnes probíhá trochu jinak, než tomu bylo dříve, kdy auta dobíjela prakticky neustále. Na obhajobu automobilek je však třeba říci, že dobíjecí algoritmus je poměrně inteligentní a nenechá nikdy baterii úplně vybít. Prvně ale k tomu, co energii z baterie odčerpává nejvíce – starty. Běžný start teplého benzínového motoru vyžaduje od autobaterie proud cca 120 A. Když je motor teplý, odebere startem asi 0,2-0,4 Ah energie.

S tímto vším souvisí i nižší výdrž moderních autobaterií, a to i v autech, která mají vypnutý stop-start systém. Do plna dobitá autobaterie staršího vozidla má totiž větší rezervu, třeba pro mrazivé ráno a studený start motoru. Novější akumulátor bude nabitý třeba na 70 až 80 %, což ho znevýhodňuje.

Za jak dlouho se nabije autobaterie jízdou?

U dřívějších aut několik minut, dnes klidně dvě hodiny jízdy. V autech vyrobených nějakých 15 let nazpět alternátor dobíjel stále, a to pevně nastaveným napětím 14,3-14,5 V. Po startu tak došlo k dobití energie, napětí autobaterie bylo poté udržováno na hodnotě plného nabití. Současné systémy nabíjejí intenzivněji (i 15,8 V), ale velmi krátce, akumulátor tak neustále cykluje, čímž se urychluje jeho opotřebení. Celkově ale trvá mnohem déle, než k dobití akumulátoru na přijatelnou úroveň dojde.

Jak dlouho trvá nabití autobaterie?

Jakmile je dosaženo napětí autobaterie asi 12,5 V, moderní auto přestává nabíjet tak usilovně. Přitom už 12,4 V je hladina, kdy se začíná tvořit sulfát olova na elektrodách. Korunu tomu obvykle nasadí stop start systém, který týrá už tak nedostatečně nabíjenou auto baterii tím, že veškerou energetickou zátěž hází na ni na každé křižovatce. Ve městě se tedy autobaterie nedobije do plna nikdy, jízdou to zabere klidně i několik hodin.

Dobíjení autobaterie nabíječkou

Nedostatečnému nabíjení autobaterie lze předejít svépomocí. Stačí akumulátor jednou za 14 dní až měsíc připojit na nabíječku a nechat ho dobít do plna. Předejde se tím rychlému opotřebení baterie, významně se tím prodlouží její životnost (klidně třeba na dvojnásobek). Dobíjet by měli zejména ti, kteří jezdí hlavně krátké trasy, na kterých se autobaterie nestíhá dobíjet alternátorem.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články