PRÁCE 🧰

Nabíjení autobaterie – jakým proudem

8. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Jak dobít baterii Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

Nabíjení autobaterie klasickou nabíječkou s nastavitelným proudem vyžaduje od uživatele alespoň elementární znalost problematiky. Jaký proud jakému akumulátoru nastavit?

Nabíjecí proud autobaterie – jaký zvolit?

Články na téma jak se starat o baterii v autě:

  1. Správné napětí autobaterie
  2. Nabíjecí proud autobaterie
  3. Jak používat autobaterii
  4. Jak se starat o autobaterii
  5. Startovací proud autobaterie
  6. Autobaterie v zimě, jak se o ni starat?
  7. Nabíjecí proud autobaterie – jaký zvolit? - právě čtete

Jaké baterie lze nabíjet nabíječkou s nastavitelným proudem?

Starší typ nabíječky, která není řízená mikroprocesorem, může moderní akumulátory zničit. Lze jí nabíjet pouze klasické zaplavené olověné akumulátory a baterie typu EFB. Ty se jsou v podstatě totéž, jenom mají silnější desky, princip ani konstrukce se nijak neliší.

Co nabíjet tímto typem nabíječky naopak nesmíte, jsou AGM, GEL, nebo dokonce lithiové autobaterie. AGM a „gelovky“ vyžadují inteligentní nabíječku řízenou mikroprocesorem a nabíjecím algoritmem, který přizpůsobuje nabíjecí parametry autobaterii a jejím potřebám. Nejcitlivější jsou lithiové autobaterie, které nesnesou pulsní nabíjení, a zničilo by je to. Obvykle ani chytré nabíječky lithiovky neumějí a je potřeba si připlatit za speciální.

Nabíjecí proud autobaterie

Hodnota proudu, jakým autobaterii nabíjíme, by měla odpovídat 1/10 kapacity. Ano, jednotky nám trochu haprují, ale čísly to sedí. Logicky z toho také plyne, že by doba nabíjení neměla přesáhnout 10 hodin. Pokud na to máte čas a nespěcháte s dobíjením, klidně zvolte hodnotu nižší, obecně platí, že čím menším proudem autobaterii nabíjíme, tím je nabíjení šetrnější. Proto klidně nastavte 1/20 kapacity a nabíjejte dvojnásobek času. Nic se nestane, jenom to bude pro akumulátor příjemnější. Pro přehlednost jsme udělali níže tabulku s nejčastějšími kapacitami autobaterií a odpovídajícím nabíjecím proudem. Neberte jeho hodnotu jako dogma, malá odchylka nevadí.

Nabíjecí proud autobaterie
Kapacita baterieNabíjecí proud
38 Ah3,8 A
40 Ah4 A
42 Ah4,2 A
45 Ah4,5 A
50 Ah5 A
54 Ah5,4 A
60 Ah6 A
64 Ah6,4 A
70 Ah7 A
72 Ah7,2 A
74 Ah7,4 A

Jak nabíjet autobaterii?

Nejdříve otevřete zátky na dolití elektrolytu a dolijte ho případně destilkou na takovou úroveň, aby byly všechny desky „utopené“, to znamená zhruba centimetr až centimetr a půl na ně. Zátky nechejte otevřené a připojte nabíječku. Nejprve připojte svorky na póly, až poté ji zapojte do zásuvky. Následně můžete zahájit nabíjení, které by mělo probíhat v odvětrané místnosti, protože se při něm uvolňuje vodík. Rozhodně nedoporučujeme nabíjet autobaterii třeba doma v koupelně, lepší je to někde v garáži nebo třeba ve sklepě.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články