PRÁCE 🧰

Test sněhových řetězů - kolik místa v kufru zaberou různé typy sněhových řetězů?

9. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Když jsme začali testovat sněhové řetězy, divili jsme se, kolik místa některé dokážou zabrat. Proto jsme se rozhodli jednotlivá balení přeměřit a zjistit, jak moc skladné nebo neskladné jsou a kolik místa v kufru ukousnou.

Sněhové řetězy – skladnost v autě

Kolik místa zaberou sněhové řetězy?

Každé sněhové řetězy jsme vybalili, otestovali a znovu zabalili. Eliminovali jsme tak možnost, že by některá balení byla natolik z výroby napěchovaná, že by řetězy nešly vložit zpět do obalu. Ono to tak v některých případech popravdě trochu je – balení se malinko zvětší, protože běžný uživatel holt nemá potřebný grif, jako člověk ve výrobě, který balí stejný produkt tisíckrát denně.

Na měření jsme použili běžný svinovací metr a pro potřeby ilustrace velikosti balení přikládáme ke každému balení i posuvné měřidlo, které má na délku přesně 30 centimetrů. V případě oblých a kulatých tvarů boxů jsme toto pominuli a počítáme s nimi jako s kvádry. Proč? V kufru auta zabere kruh o průměru 50 centimetrů v praxi zhruba stejně místa jako balení, které bude půdorysem čtverec o straně 50 centimetrů.

Pewag Servomatik

  • Rozměry 65 x 57 x 9 cm
  • Objem 33 litrů

Pewag Servomatik - balení

Balení těchto řetězů je vlastně taková placka. Má to jednoduchý důvod – k pevnému středu vedou tvrdé dráty definující přibližný tvar. Je to daň za velmi snadné nasazování a automatické dotahování. Řetězy servomatik v textilním obalu na zip jsou velmi ploché, takže ač se to nezdá, zase tolik místa nezaberou. Můžou klidně ležet na dně kufru a snesou bez problému i zaházení velkým nákupem. Obal má praktická ucha, což se při těchto rozměrech docela hodí.

GOsoft

  • Rozměry 25 x 10,5 x 17 cm
  • Objem 4,5 litrů

GOsoft - balení

V kartonové krabičce jsme krom návleků našli i textilní pytlík, do kterého lze „ponožky” uložit. A pytlík má zhruba stejný objem jako krabička (vyzkoušeno, sedne tam a vyplní ji prakticky za 100 %), proto vycházíme z rozměrů krabičky, nikoliv beztvarého pytlíku. Jedná se o jedny ze skladnějších řetězů, respektive textilních návleků.

Polaire Grip

  • Rozměry 40 x 25 x 29 cm
  • Objem 29 litrů

Polaire Grip - balení

Docela hluboká „krabice“ tvořená dvěma pevnými čely (plast), ale jinak je z pevné textilie, takže není moc problém ji složit, když jsou řetězy na kolech. Má dvě ucha na přenášení, nicméně jedná se o jedno z těch méně praktických balení. Zabírá totiž docela zásadní prostor v každému směru a v kufru menšího auta může trochu zavazet.

Michelin Easy Grip

  • Rozměry 37 x 28 x 22 cm
  • Objem 22 litrů

Michelin Easy Grip - balení

Tvarem podobné balení řetězů, jako v předchozím případě, ovšem o něco málo menší a bez pevných plastových čel. Ta na textilní řetězy nejsou ani potřeba, dovnitř dostanete „síťky“ vcelku snadno a bez problémů. Opět oceňujeme ucha na přenášení.

KNS 9mm

  • Rozměry 33 x 29 x 7 cm
  • Objem 7 litrů

KNS 9mm - balení

Krabice z laciného plastu se nezdá být příliš pevná, ale test bez problémů přestála. Balení je praktické, dobře se přenáší a vlastně nemáme proti němu žádné výhrady.

Pewag Brenta 9

  • Rozměry 30 x 35 x 8 cm
  • Objem 8 litrů

Pewag Brenta 9 - balení

Jednoduchý plastový box, kterému nemáme co vytknout. Neoslní, nenadchne, nicméně opět jedno z těch balení řetězů, které se v kufru spíš ztratí, než aby zavazelo.

Pewag Servo

  • Rozměry 38 x 32 x 9 cm
  • Objem 11 litrů

Pewag Servo - balení

O něco větší, ale jinak prakticky identický obal jako v předchozím případě. Zde ovšem Pewag přidal ještě jednu vychytávku – řetězy servo jsou oddělené plastovou přepážkou, aby se do sebe nezamotaly, což oceňujeme.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Compass Snow Chains

  • Rozměry 30 x 30 x 7 cm
  • Objem 6 litrů

Compass Snow Chains - balení

Compass vsadil na jednoduché textilní pouzdro se zavíráním na zip. Vybavil ho uchy na přenášení a celkově balení vypadá, že by mohlo něco vydržet.

Carlson tekuté řetězy

Zde vynecháme rozměry, výstižnější bude, když napíšeme, že se jedná o 400ml sprej. Není nutné ho vozit v kufru, vejde se i do dveří většiny moderních aut.

Carlson tekuté řetězy - balení

Plastové pásky

  • Rozměry 46 x 13 x 2
  • Objem 1 litr

Plastové pásky - balení

Tohle se vejde opravdu do každého auta. Balením je prostý igelit, takže pásky jsou spíš na jedno použití.

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články