PRÁCE 🧰

Rumunská dálniční známka

2. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Chystáte se přejíždět přes Rumunsko na dovolenou? Kromě volně pobíhajících psů si dejte pozor na dálniční známku, musíte ji totiž mít na drtivé většině cest.

Dálniční známka Rumunsko

V jihovýchodní části Evropy se na Balkánském poloostrově nachází země sousedící s Ukrajinou, Moldavskem, Maďarskem, Srbskem a Bulharskem. Tato země, která je svou rozlohou třikrát větší než Česko, je známá pod názvem Rumunsko.

Rumunsko vzniklo odtržením od Osmanské říše roku 1877 a dnes je 7. nejlidnatějším státem Evropské unie. Pro Rumunskou ekonomiku je velmi významná výroba pro francouzský koncern Renault. Vyrábí zde auta značky Dacia. K roku 2015 je Rumunská silniční síť tvořena 86 080 kilometry.

Dálniční známka Rumunsko

Dálniční známku v Rumunsku je nutné mít i mimo dálnice. Cesta mimo placené úseky je prakticky nemožná, proto se tomu bohužel nevyhnete. Rumunská dálniční známka se prodává jako e-viněta a koupit si ji můžete online nebo na obvyklých prodejních místech, jako jsou čerpací stanice, hraniční přechody nebo nálepkou označená místa.

Praktický tip: Cestou do Rumunska vás mohou potkat nemilá překvapení, která zkomplikují vaši dovolenou. Buďte na vše připraveni a sjednejte si cestovní pojištění. Nejvýhodnější cestovko za vás vybere snadno a rychle kalkulačka cestovního pojištění.

Existují 4 (5) druhů dálničních známek v Rumunsku. Jako osobní automobil do 3,5 tun si můžete pořídit 7denní, 30denní, 90denní a roční známku. Jako nákladní vůz nad 7,5 tuny si můžete pořídit taktéž jednodenní dálniční známku, která vás vyjde na 4 eura - zhruba 100 korun.

Cena dálniční známky v Rumunsku 2022 pro osobní a nákladní automobily do 3,5 tuny k datu 28. 9. 2022
platnostosobní automobil (CZK)nákladní vozidla do 3,5 t (CZK)
7 dní73,85147,61
30 dní172,21393,62
90 dní319,82885,52
12 měsíců688,842 360,44

Dálniční poplatky Rumunsko

Kromě silnic a dálnic jsou v Rumunsku zpoplatněny také některé mosty a přívozy. Jedná se celkem o 4 mosty. Na jihozápadě u Srbska je možné Dunaj přejet bez poplatků přes mosty na vodní elektrárně Iron Gate I a Iron Gate II. Na orientační ceny přejezdů přes řeku Dunaj do Bulharska se můžete podívat v následující tabulce.

Orientační ceny pro osobní automobily za jízdu přes Dunaj

mostosobní automobil (CZK)
Giurgiu - Rousse73,81
Calafat - Vidin147,64
Víte že: Nejen u nás, ale i v zahraničí vás mohou potkat nepříjemná překvapení jako je porucha, vandalismus nebo odcizení vozu?  Proto se vyplatí sjednat připojištění, které zvládne rizika pokrýt a vy i vaše peněženka si budete moci oddychnout. Připojistit se můžete buď v rámci cestovka, nebo si pořiďte krátkodobé havarijní pojištění.
Zdroj info: Tolls, Dálniční známky, Eurovignette, Roviniete.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články