PRÁCE 🧰

Nový Superb nebo Kodiaq. Které modely se v roce 2023 dočkají nových vydání?

20. 1. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Je libo nový Superb nebo třeba Porsche Macan? Tyto zaběhlé modely se v roce 2023 dočkají nové generace.

Nové generace zaběhlých modelů

Rok 2023 bude pro automobilový průmysl jistě náročným rokem. Lidé šetří co to jde a prodeje nových aut nerostou. Přesto si pro nás automobilky chystají množství nových nástupců jejich stávajících modelů. Mnohá nová auta navíc budou poslední generací se spalovacími motory, jejich nástupci už totiž budou električtí.

Velká německá trojka

No, u Audi se počítá jen s elektrickou verzí A6 e-tron. Designově to ale bude pecka. Souběžně s ní se bude dále prodávat stávající generace A6.

V roce 2023 by měla světlo světa spatřit i nová generace pětkové řady od BMW s kódovým označením G50. Pod kapotu by se měly dostat vznětové a zážehové motorizace, počítá se ale s vysokou mírou elektrifikace. Představena by ostatně měla být i čistě elektrická varianta i5.

BMW 5

Ani konkurence v podobě Mercedesu nezahálí a na trh by měla přijít s novou generací E-Class. Co čekat? Především adaptaci vychytávek z luxusní limuzíny S-Class. Očekávejte tak novinku napěchovanou technologiemi.

Fiat Panda

Stále ještě současná, ale rok od roku spíše umírající, generace oblíbeného městského vozítka se v roce 2023 dočká nástupce. Ten hlásí návrat k původním hranatým tvarům a ofenzivu elektrifikovaných verzí. Platformu bude sdílet s ostatními kompakty z koncernu Stellantis. Více informací zatím není. Fiat chce na trh přinést hned několik verzí. Očekávejte tak elektrickou verzi, ale i verzi se spalovacím motorem. Dočkat bychom se mohli i verze do terénu.

Mercedes-AMG GT

Elegantní kupé od Mercedesu se v roce 2023 také dočká svého nástupce. Vycházet bude přímo z otevřené veze SL a míří přímo proti Porsche 911. Pod kapotu by se měl dostat řadový šestiválec, ale i plnotučný osmiválec do V. V základu bude GT, podobně jako SL, s pohonem všech kol. Nabídne i plug-in hybridní verzi.

Mercedes-AMG GT

MINI

Mini v roce 2023 odhalí nový crossover Countryman. Komponenty bude sdílet s nově představeným BMW X1. Nabízet by měl mild hybridní verze i čistě elektrické provedení. Nástupce se ovšem dočká i tradiční hatchback od Mini. Vyvíjen je na nové platformě, exkluzivní pro tento model. Nabízet bude spalovací i čistě elektrickou verzi.

Mini Countryman

Porsche Macan EV

Porsche Macan se ve své kategorii stále těší velké oblíbenosti, a to i přes to, že oproti konkurenci stojí na o poznání starší platformě. Porsche ale dokázalo nemožné a Macan už devátým rokem platí za jedno z nejlépe jezdících kompaktních SUV. Už nějakou dobu se ale ví, že jeho nástupce bude elektrický. Po Taycanu se tak bude jednat o druhý čistě elektrický model německé značky. Platformu bude elektrická novinka sdílet s Audi Q6 e-tron. Inženýři Porsche ale jistě vetknou Macanu vlastní DNA Porsche.

Porsche Macan EV

Není to jediná novinka od Porsche. V průběhu roku by se měl představit facelift legendárního Porsche 911 s označením 992.2. Přijít by měla i (zřejmě mild) hybridní varianta.

Škoda Superb / Volkswagen Passat

Oba zaběhlé modely střední třídy se vyvíjejí bok po boku. Zatímco u Passatu se počítá jen s variantou kombi, Superb by si měl ponechat liftback i kombi. Nabízená by měla být kompletní paleta motorizací tak, jak ji známe ze současné generace. Oba modely budou vyráběny na stejné lince v továrně VW v Bratislavě. Passat se zároveň v tomto roce dočká čistě elektrického nástupce v podobě ID Aero.

Škoda Superb 2023

Škoda Kodiaq / Volkswagen Tiguan

I koncernová dvojice středně velkých SUV by se měla v roce 2023 dočkat nástupců. I tato dvojice by měla nabízet kompletní paletu motorizací. Nepočítá se u ní ale s manuální převodovkou. Trendy jsou hold neúprosné. Čekají se taky o něco větší vnější rozměry.

Volkswagen Tiguan

Škodovka si pro nás ale chystá vícero novinek. Faceliftu by se totiž měli dočkat úspěšné kompaktní modely Scala a Kamiq.

Toyota C-HR

Model C-HR je pro Toyotu prodejní trhák. Současná generace je na trhu už od roku 2016 a letos by se měla dočkat nástupce. Podobu nové generace Toyoty C-HR nastínil v minulém roce koncept C-HR Prologue. Pod kapotu by se měla dostat pátá generace hybridního ústrojí Toyoty, kterou nyní můžeme vidět třeba v novém Priusu. Stejně jako Prius, se i C-HR dočká plug-in hybridní varianty.

Zdroj info: Auto Express, Autokult.
Zdroj médií: Auto Express, Toyota.

Fotogalerie (8 fotek)

Podobné články