PRÁCE 🧰

Co můžeme očekávat v roce 2023 od značky Subaru?

21. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Subaru

Nedalo nám to a napsali jsme do automobilek působících na českém trhu, jak to vidí s rokem 2023. Zajímal nás především vývoj cen a dodacích lhůt, ale také chystané novinky.

Co můžeme očekávat v roce 2023 od značky Subaru?

Subaru – novinky pro rok 2023

Ze známé japonské značky se nám dostalo komplexní odpovědi a realistického náhledu na současnou politicko-ekonomickou situaci. Pozitivem je, že v letošním roce bychom se měli dočkat i sportovního modelu.

  • Jaký očekáváte vývoj cen u nových vozů v roce 2023? A jaká je aktuální čekací doba od objednání nového auta do jeho dodání? Dá se v roce 2023 očekávat v tomto směru zlepšení?

Rok 2022 byl náročný a konečných 644 registrací nových vozů Subaru nemůžeme považovat za odpovídají vynaloženému úsilí celé Subaru rodiny v Čechách, kdy i přes velkou snahu všech zúčastněných tento výsledek znamená opětovný propad o 25 % oproti předchozímu roku. Faktem zůstává, že celý rok 22 provázely komplikace v důsledku logistických omezení a chybějících komponent ve výrobě v Japonsku a s tím jsou pak spojená nízká čísla alokací pro zdejší trh. Ta jsme vždy využili na 100 % a cokoli jsme u výrobce dostali, to jsme dovezli a okamžitě předávali – důkazem budiž naše vyprázdněné prodejny u obchodních partnerů, skladové vozy téměř nemáme.

Taková situace je ale u Subaru skoro po celé Evropě a v tomto kontextu je naše 7. místo mezi dovozci do Evropy jedním z mála uspokojivých výsledků. Do nového roku hledíme s optimismem, vyhlížíme stabilizaci dodávek, ale zároveň zůstáváme opatrně pragmatičtí. Změny se nestanou překotně a stabilizaci situace s výrobou očekáváme spíše až v druhé polovině roku. Český trh osobních vozů odhadujeme na úrovni výkonů toho loňského, resp. mnoho změn k lepšímu nevidíme, prodeje v soukromé sféře budou pokračovat v propadu a prodej na firmy bude stagnovat, inflační očekávání rostoucí nejistota určitě sehraje také svou roli. Současně budou výrobce dále trápit ceny energií, surovin, chybějící komponenty, a tedy dlouhé čekací doby, a v Evropě se bude řešit i podoba nové emisní normy EU7...

Aktuální čekací doba u našich Subaru je bohužel poplatná výše uvedeným faktům a pohybujeme se kolem 6-9 měsíců při zadávání do výroby a pracujeme tak s dlouhodobým převisem poptávky, jež nám ovlivňuje dostupnost nových vozů typu Outback či Forester z výroby podle přidělovaných alokací. V této souvislosti ani nelze očekávat velké cenové pobídky v průběhu roku.

  • Kolik novinek budete představovat v roce 2023 a kolik z nich bude čistě elektrických? Můžete být v tomto směru konkrétní a prozradit konkrétní názvy/jména aut. Budeme rádi, když se pochlubíte čímkoliv dalších, co bude stát v roce 2023 za pozornost našich čtenářů.

Nástup nové generace modelu XV, nově označené jako Crosstrek, bude asi nejočekávanější událostí, kartami může trochu zamíchat a doprodej předchozí generace ještě se spalovacím motorem 1.6i bude jistě žádanou akcí, kterou chystáme na jarní měsíce. Na jaro se také těšíme kvůli modelu BRZ, které oproti předchozímu prohlášení výrobce z roku 2020 přeci jen uvedeme ve druhé generaci i na evropském, potažmo našem českém trhu. Velmi řidičsky orientované kupé BRZ 2.4l bude dostupné ve velmi limitované edici s omezenými měsíci výroby, rádi bychom mluvili o 100 vozech pro ČR, a i když současná čísla alokací jsou na polovině, věříme že u výrobce ještě dostaneme další místa do produkce. Zájem registrujeme na 182 předběžných objednávkách od dealerů, ovšem tento počet pokládám spíše za nereálný požadavek na výrobce. Z plně elektrických Subaru budeme pokračovat v dovozu modelu Solterra, představeného koncem loňského roku, a bojovat o každý vůz ve výrobě – aktuálně máme přislíbeno dalších 5 kusů na 1. pololetí. I rok 2023 tak pro nás všechny bude další výzvou.

Zdroj info: Subaru.
Zdroj médií: Subaru.

Podobné články