PRÁCE 🧰

Co můžeme očekávat v roce 2023 od značky Škoda?

31. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Škoda

Nedalo nám to a napsali jsme do automobilek působících na českém trhu, jak to vidí s rokem 2023. Zajímal nás především vývoj cen a dodacích lhůt, ale také chystané novinky.

Co můžeme očekávat v roce 2023 od značky Škoda?

Škoda – novinky pro rok 2023

Škodovka nám odpověděla vcelku komplexně a zejména vývoj cen si z našeho pohledu automobilka dokáže bez problémů vyargumentovat a obhájit. Bohužel, čekací lhůty na nové vozy jsou aktuálně velmi dlouhé a není jisté, zdali se to zlepší.

  • Jaký očekáváte vývoj cen u nových vozů v roce 2023?

Nacházíme se v situaci, kdy je inflace nejvyšší za posledních několik let a dochází k výraznému nárůstu cen vstupních surovin a energií. Automobilka Škoda Auto tak musí čelit výraznému navýšení nákladů. Podnikáme průběžně ta nejlepší možná protiopatření k minimalizaci dopadů tohoto vývoje, mimo jiné prostřednictvím zajišťovacích transakcí a dlouhodobých smluv s našimi dodavateli. Zároveň jsme reagovali zvýšenou nákladovou kázní a zavedením rozsáhlého kombinovaného programu na zvyšování efektivity. Tato opatření sice snižují dopady zvýšení cen na naši činnost, bohužel je však nemohou plně kompenzovat. I přes všechny zmíněné vlivy jsme dokázali po dobu 14 měsíců (k posledním komplexním změnám cen došlo v listopadu 2021) držet pro celý trh stabilní ceny a garantovat je. Od druhé poloviny ledna přistupujeme ke změnám prodejních programů, které u některých modelových řad přinesou zdražení, které nicméně ani zdaleka nedosáhne úrovně současné míry inflace. Zároveň se zvýšením cen dostane rovněž většina modelů do základní výbavy další prvky, za které si dříve zákazníci museli připlácet.

  • Jaká je aktuální čekací doba od objednání nového auta do jeho dodání? Dá se v roce 2023 očekávat v tomto směru zlepšení? 

Kvůli vysokému zájmu o naše vozy a výpadkům v dodávkách dílů se dodací lhůty v současné době nezkracují. Mohou se lišit podle jednotlivých výbav, motorizací a v závislosti na ročních prodejních kvótách jednotlivých prodejců. Na nové vozy značky Škoda se v současnosti čeká od 6 do 14 měsíců. Pevně věříme, že se situace ustálí co nejdříve, abychom mohli všechny zákazníky obsloužit v co nejkratším možném čase. Pro zákazníky je také u autorizovaných prodejců ŠKODA připraveno přes 4 600 nových skladových vozů. Přes 6 000 certifikovaných ojetých vozů včetně zánovních pak nabízí program Škoda Plus.

  • Kolik novinek budete představovat v roce 2023 a kolik z nich bude čistě elektrických? Můžete být v tomto směru konkrétní a prozradit konkrétní názvy/jména aut?

V letošním roce představíme veřejnosti modernizované modely Kamiq a Scala a nové generace modelů Kodiaq a Superb.

  • Budeme rádi, když se pochlubíte čímkoliv dalších, co bude stát v roce 2023 za pozornost našich čtenářů.

Klíčové budou právě prezentace nových modelů a pokračujeme v osvětě a edukaci veřejnosti v oblasti elektromobility.

Zdroj info: Škoda.
Zdroj médií: Škoda.

Podobné články