PRÁCE 🧰

Jak se bude prodávat nová Toyota Prius

1. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Výběr elektrického auta Konkrétní modely elektroaut Toyota

Prius, jakkoliv je to strašně nudné auto, je takové moje „guilty pleasure“. Mně se to auto totiž strašně moc líbí hned z několika důvodů. Novinka, která na trh teprve přijde, se ale od předchůdců dost liší.

Nová Toyota Prius – jak se bude prodávat?

Články na téma elektromobily od známých automobilek:

  1. Elektromobily Tesla
  2. Elektromobily Škoda
  3. Elektromobily Nissan
  4. Toyota Prius – jak se bude prodávat? - právě čtete
  5. Toyota Prius bude mít extrémně dobrou aerodynamiku
  6. Jak hodnotí v zahraničí novou Toyotu Prius

Jestliže se zajímáte o hybridní pohony a nejrůznější řešení, jak zakomponovat ke spalováku ještě elektromotor a baterii, tak vám asi neuniklo, že Toyota v tomto směru udávala a stále ještě do značné míry udává krok. A prvním hybridním autem, které se masově prodávalo, byla právě Toyota Prius. Celé to bylo od Toyoty velmi promyšlené – prius se musel především na první pohled odlišovat. Především ta aktuálně prodávaná generace, která z boku vypadá trochu jako ryba, je opravdu dost zvláštní. Nikoliv však nutně v negativním smyslu slova, jen je prostě hodně specifická. 

Spolehlivý navzdory předpokladům

Když se začalo mluvit o tom, že není špatné zkombinovat dva druhy pohonu, vyrojila se všude spousta skeptiků. Tvrdili, že to bude strašně poruchové a opravy budou nákladné a velmi složité. Pravda byla naštěstí úplně jinde – Prius je etalon spolehlivosti. Ano, celé řízení pohonu je docela složité, ale třeba převodovka fungující principiálně jako obrácený diferenciál (dva vstupy – elektromotor a spalovák, jeden výstup) se ukázala jako extrémně trvanlivá. K tomu si přičtěte spolehlivý japonský benzinový motor a trakční akumulátory s výdrží klidně 12-15 let (výměna vychází na zhruba 50 tisíc korun) a máte vysvětlení, proč dnes v západních metropolích funguje spousta taxikářů právě s priusy. Náklady na palivo a údržbu jsou tu totiž tak nízké, že logičtější výběr byste těžko hledali.

Nová Toyota Prius – jak se bude prodávat?

Už to není tak podivné

A teď tedy k té novince! Přinesla jednak přepracovaný design, který se už bohužel nesnaží tolik odlišit. Netuším, co k tomu automobilku vedlo, ale status lehce podivného vozu už holt Toyota Prius mít asi nebude. Namísto toho jsme dostali hezky ohlazené a decentní tvary odkazující spíš na první generaci, přední světla lehce evokující aktuální renaulty a velmi sklopené přední sklo. Tuším, že to bude opět velmi efektivní vůz, který spotřebu srazí na ještě směšnější hodnoty než předchůdci. Uvnitř je samozřejmě všechno jak se patří, takže displeje, ambientní podsvícení a určitě půjde o velmi příjemné svezení. Na střeše mají své místo příplatkové fotovoltaické panely, zkrátka ekologie, ale tak nějak „zdravě“ pojatá.

Nová Toyota Prius – jak se bude prodávat?

Cenovka to zabije

Co bude méně příjemné – cena. Zde je naprosto zásadní informace, že v Evropě bude k dostání pouze plug-in hybridní varianta s trakční baterií o kapacitě 13,6 kWh. To vyžene cenovku jistojistě velmi vysoko a jsem toho názoru, že právě to prodeje srazí na minimum. Je to velká škoda, protože Toyota Prius bude pro většinu lidí dost nedostupná. U nás se nikdy neprodávala nijak valně, ale právě aktuální zdražování napříč celým autoprůmyslem mohlo z priusu udělat docela racionální volbu, pokud by nebyl výrazně dražší než běžná produkční auta. Mohla to být zkrátka zajímavá alternativa. S velkou a drahou trakční baterií to bude mít dost těžké. Ani systémový výkon 220 koní a zrychlení z nuly na sto za sedm sekund asi moc lidí nepřesvědčí. Zkrátka bude vždy existovat racionálnější volba, a to jak v portfoliu Toyoty, tak i jinde.

Nová Toyota Prius – jak se bude prodávat?

Zdroj info: Toyota.
Zdroj médií: Toyota.

Podobné články