PRÁCE 🧰

Nový Prius bude mít patrně extrémně dobrou aerodynamiku

21. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Výběr elektrického auta Konkrétní modely elektroaut

Toyota Prius je zejména v zámoří legendární vůz, který byl vlastně prvním masově vyráběným hybridním autem. Když začínal, byl považován za velmi ekologické auto. Poslední iterace by mohla přinést za volant i trochu zábavy, především ale očekáváme nevídanou efektivitu.

Toyota Prius bude mít extrémně dobrou aerodynamiku

Články na téma elektromobily od známých automobilek:

  1. Elektromobily Tesla
  2. Elektromobily Škoda
  3. Elektromobily Nissan
  4. Toyota Prius – jak se bude prodávat?
  5. Toyota Prius bude mít extrémně dobrou aerodynamiku - právě čtete
  6. Jak hodnotí v zahraničí novou Toyotu Prius

Nový prius bude stát na GA-C platformě (spadá pod rodinu TNGA platforem), což má zajistit jednak nižší těžiště a pak také lepší tuhost karoserie. Pro Evropu však přišla smutná zpráva – klasický paralelní hybrid, který uměl být velmi efektivní, bohužel nedostane. Toyota si patrně dobře spočítala, že by se jí nevyplatilo prodávat u nás motorizace 1.8 a 2.0 doplněné o malou trakční baterii a elektromotor.

Toyota Prius bude mít extrémně dobrou aerodynamiku

V EU pouze plug-in

Nedá se nic dělat, budeme se muset spokojit s nejdražším pohonem, kterým bude plug-in hybrid. Jeho základem je benzínový čtyřválec s výkonem 151 koní. Detaily k motoru zatím nemáme, nicméně dá se opět očekávat skvělá účinnost i životnost, jak je u automobilky běžné. Spalováku bude asistovat elektromotor a výkonu 163 koní, který sám o sobě bude umět pohánět auto až 94 kilometrů energií uloženou v trakčním akumulátoru s kapacitou 13,6 kWh. Ta samozřejmě půjde externě dobíjet a co si budeme povídat – běžnému řidiči na den taková porce vystačí bez problémů. Mimochodem, baterie je skryta pod zadními sedadly, ne v podlaze kufru nad zadními koly, kde by jednak ubírala místo a pak také zbytečně zatěžovala zadní nápravu.

Toyota Prius bude mít extrémně dobrou aerodynamiku

Efektivní sleeper

Dohromady ale plug-in hybridní pohon nabídne porci až 223 koní, což už zní poměrně zábavně. Pokud se Toyotě povede udělat slušný podvozek a pevnou karoserii, může být nakonec tohle ekoauto docela raketa, která si kdejakou služební oktávku bez problémů namaže na chleba.

Toyota Prius bude mít extrémně dobrou aerodynamiku

Co nás ale opravdu hodně zaujalo, je silueta karoserie. Celá je jak se patří zahlazená a „ocucaná“, nicméně jeden detail je opravdu hodný pozornosti, a to sklon předního skla. Je tak položené, že možná strčí do kapsy i kdejaký supersport. Tipujeme tedy, že nová Toyota Prius přinese velmi dobrou hodnu čelního odporu Cx – zkrátka bude prořezávat vzduch jak máslo, takže ani třeba dálniční jízda by nemusela znamenat zásadně vyšší spotřebu. Mimochodem, kdo bude chtít, může si na střechu nechat dát solární panely, automobilka uvádí, že za rok lze teoreticky dobít energii na 1 250 kilometrů jízdy. Počítáme, že to platí spíš pro Kalifornii, u nás budeme rádi možná tak za poloviční porci. Ale i tak je to fajn bonus, otázka je, jak bude střecha s fotovoltaikou vycházet cenově.

Interiér

V interiéru zaujme na první pohled podobný, nebo dost možná prakticky stejný volant, jako má toyotí elektromobil s trochu zvláštním názvem BZ4X. Před řidičem je jeden displej, uprostřed druhý – klasika. Dobře zní funkce My Room, díky které je možné po napojení auta na nabíječku uvnitř pustit klimatizaci a multimediální prostředí infotainmentu. Uvnitř jsou i dvě zásuvky na klasické spotřebiče, přičemž každá z nich zvládne maximálně 1500 W. Když už s sebou člověk vozí všude docela velkou baterii, tak proč ji nevyužít, že?

Toyota Prius bude mít extrémně dobrou aerodynamiku

Jak velký úspěch bude Toyota s novým Priusem slavit, zatím nevíme. Bude hodně záležet na ceně, přičemž v Evropě to samozřejmě půjde ještě o to hůř, že si budeme moci koupit jen vrchol nabídky. Běžné hybridy nám bohužel zůstanou zapovězeny.

Zdroj info: Toyota.
Zdroj médií: Toyota.

Podobné články