PRÁCE 🧰

Mazací plány – co to je a jak to pomůže běžnému řidiči?

25. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Mazací plány Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

S pojmem „mazací plán“ se setkáte nejčastěji na webech výrobců a prodejců olejů. Je to velmi dobrá pomůcka pro ty, kdo se nechtějí probírat nabídkami v e-shopech a hledat tu správnou specifikaci.

Mazací plány – co to je a jak to pomůže běžnému řidiči?

Velcí výrobci motorových olejů dělají své produkty z velké části tak, aby plnily požadavky automobilek. Motorový olej totiž neplní jenom normu SAE, což je takové to obligátní 5W-40. Viskozitní klasifikace je jedna věc, jenže požadavky automobilek jsou mnohem striktnější, každý motor potřebuje trochu jiná aditiva v mazivu, aby fungoval optimálně. A zde se právě může neznalý uživatel potkat s realitou desítek nejrůznějších norem, které jsou vyjádřeny nic neříkajícími kombinacemi čísel a písmen. Pro příklad – VW 506.01, Ford WSS M2C913-C, MB 229.1 a podobně. Ze zkratek lze odvodit maximálně značku vozidla, se kterou by měl být kompatibilní, běžný člověk však netuší, jaký je rozdíl třeba mezi VW 505.01 a VW 507.00. A právě v takových případech se hodí mazací plány, které samy umějí najít vhodný olej, a to nejen pro motor. Nad to zvládnou třeba doporučit i brzdovou nebo chladicí kapalinu.

Na pár mazacích plánů jsme se podívali, vzali jsem už postarší motor 1.4 TDI PD v jedničkové Škodě Fabii. Ten je trochu speciální, protože potřebuje jako jeden z mála specifikaci VW 505.01, VW 506.01, případně modernější normu VW 507.00, která je souhrnnou normu, nahrazující vícero starších norem.

Mazací plán Total

Total nezklamal a nabídl docela solidní spektrum olejů, přičemž ani jednou se neodchýlil od požadované specifikace. Dokonce umožňuje exportovat celý seznam do PDF, což se může hodit, pokud si to potřebuje člověk vytisknout, ale je to i přehlednější, než nabídka na webu.

Mazací plán Total

Mazací plán Castrol

Patrně nejznámější výrobce motorových olejů také nezůstal pozadu a nabídl širokou paletu produktů, přičemž všechny se normami shodovaly s tím, co PD motory potřebují. Trochu nadbytečně může působit zařazení dvou maziv vhodných pro motory s DPF, nicméně i ta jsou samozřejmě kompatibilní.

Mazací plán Mobil

Poměrně populární značka olejů nemá (alespoň se nám ho nepodařilo najít) oficiální web s mazacím plánem v češtině. Museli jsme se proto spokojit s německou verzí. Ta nás překvapila skromností! Pro zkrácený interval výměny 15 000 kilometrů jsme dostali nabídnutý jeden jediný produkt, na druhou stranu – možná je to jednodušší, než třeba u Castrolu, kde se pak člověk musí ještě probírat nabídkou kompatibilních maziv. Ve všech případech plní oleje normu 507.00, pod kterou spadá i 505.01, takže nemáme výhrady.

Mazácí plán Mobil – 1.

Mazací plán Mobil – 2.

Závěr

Z našeho pokusu vyplývá, že ano, mazací plány skutečně plní svůj účel. Řidiče, který nechce nic řešit a potřebuje co nejdříve vybrat olej vhodný pro motor jeho auta, navedou na ty správné produkty. Ani jednou jsme nezaznamenali pochybení, a to i u staršího motoru s trochu specifickými požadavky.

Zdroj info: Castrol, Total, Mobil.
Zdroj médií: Depositphotos, Castrol, Mobil, Total.

Podobné články