PRÁCE 🧰

Co to je mazací plán a co určuje?

4. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Mazací plány Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Poslední léta se rozmohl pojem "mazací plán". Zní to poměrně velkolepě, ale není to nic složitého, naopak se jedná o velmi prostou záležitost.

Co to je mazací plán a co určuje?

Články na téma mazací plány:

  1. Mazací plán Castrol
  2. Mazací plán Shell
  3. Mazací plán Total
  4. Mazací plán Motul
  5. Mazací plán Mobil
  6. Co to je mazací plán a co určuje? - právě čtete
  7. Mazací plán – co to je?

Všichni velcí výrobci mají mazací plány

Mazací plán má každý významný výrobce maziv a olejů pro automobily. Existují různé mazací plány výrobců olejů. Vlastně nejen pro auta, velká spousta výrobců dělá i mazací plány pro motocykly, dodávky, nákladní vozy, traktory, bagry, buldozery, těžkou techniku, zahradní techniku, generátory ale i třeba plavidla. Zkrátka cokoliv, kde je potřeba něco mazat, může mít teoreticky svůj mazací plán. 

Člověk tedy velice jednoduše může zadat jen typ svého vozidla do formuláře na webu a během pár sekund se dozví, jaké přesně oleje by měl pro své auto pořídit. Akorát je potřeba si dát pozor a opravdu pečlivě vyťukat, o jaké auto se jedná. V případě motorů, které jsou na specifikaci oleje citlivější, by se to mohlo vymstít. 

Nevěřte prodlouženému intervalu výměny

Dost často se objevuje v mazacích plánech jeden nešvar - prodloužené servisní intervaly. Tento výmysl, do kterého automobilky natlačily správci firemních flotil, neberte absolutně v potaz. Ať už nabízí servisní plán long-life olej jakkoliv vychvalovaný, je to spíš marketing, než realita. Proto se řiďte raději konzervativním plánem výměn, tedy maximálně po 15 tisících. A klidně s olejem označovaným jako long-life.

Nejen maziva

Z dalších kapalin, které se v mazacích plánech objevují, stojí za zmínku třeba olej převodový, olej do posilovače řízení, brzdová kapalina, případně chladicí kapalina. Záleží na tom, co všechno daný producent maziv vyrábí. Přehled mazacích plánů olejů najdete zde. Pro jistotu ale doporučujeme si ještě zkontrolovat, jestli mazacím plánem doporučovaný olej skutečně plní specifikaci předepsanou výrobcem automobilu.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články