PRÁCE 🧰

Mazací plán Motul

15. 1. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Mazací plány Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Motul je francouzská firma zabývající se vývojem, výrobou a distribucí maziv pro motorová vozidla a pro průmysl.

Mazací plán Motul

Zajímavá je historie Motulu. Začala se psát v roce 1853, kdy byla založena v New Yorku pod jménem Swan & Finch a od začátku se zabývala vývojem vysoce kvalitních maziv. V roce 1920 se zaměřila na mezinárodní trhy. Roku 1957 Swan & Finch byl celý byznys odprodán francouzské firmě, která ho v podstatě převzala. Jméno Motul bylo zvoleno podle hlavního produktu Motul Century. Firma je dodnes vnímána jako průkopnická, hodně vsází na výzkum a inovace. To dokazuje i množství patentů, ale třeba i fakt, že v roce 1971 uvedla na trh první zcela syntetický olej Century 300V.

Mazací plán Motul

Výběr správného oleje pro určitý vůz je podle mazacího plánu Motul vcelku jednoduchá záležitost. Na webu se vypíší všechny dostupné kapaliny, které může konkrétní auto potřebovat. Jedinou výtku bychom měli k diakritice - Motul očividně nezná značku "Škoda", ale musíte do vyhledávacího políčka napsat "Skoda".

Nabídka motorových olejů Motul

Motul 300V Competition

Tenhle produkt určitě stojí za zmínku, jedná se totiž o špičkový závodní olej pro čtyřtaktní motory. Jako takový je přizpůsoben tomu, aby dobře snášel vyšší teploty a snižoval opotřebení pístní skupiny. Má skvělou stabilitu ve střihu s skvěle soudržný olejový film i za vysokých teplot. Je určen i pro starší závodní motory s karburátory, ale rozumí i s moderními agregáty vybavené přímým vstřikováním a tubrodmychadlem.

Motul Hybrid

Mazivo vyvinuté speciálně pro potřeby moderních hybridních jednotek. Dělá se ve specifikaci 0W-20 a poněkud netradičních 0W-16 a 0W-12. To znamená, že má poměrně nízkou viskozitu, z čeho hybridy profitují - někdy jim trvá dlouho, než se ohřejí a studené musejí často snášet vyšší otáčky. Na olej jsou tak kladeny dost specifické a náročné požadavky.

Motul má oleje a maziva obecně snad pro každý stroj se spalovákem. Populární jsou i jeho oleje pro zahradní techniku. Za zmínku rozhodně stojí, že vyrábí i minerální lubrikant Motul Classic pro vozy vyrobené mezi roky 1950-1970. Ty mají také dost speciální požadavky, protože jejich těsnění jsou často z plsti nebo papíru. Moderní syntetické oleje se pro takové použití nehodí.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články