PRÁCE 🧰

Mazací plán Mobil

20. 1. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Mazací plány Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Motorové oleje Mobil zná nepochybně velká spousta fanoušků motosportů, se kterými je značka velmi úzce propojena.

Mazací plán Mobil

Původní název firmy byl Standard Oil Company of New York. Vznikla v roce 1911, roku 1931 se z ní stala Socony-Vacuum. V roce 1955 přišlo přejmenování na Socony Mobil Oil Company a nebudeme vás zatěžovat dalšími daty - postupem času se název dal zjednodušoval, až na prostý "Mobil". Důležité ale bylo sloučení s firmou Exxon v roce 1999. Vznik tak ExxonMobil. Pod značnou Mobil se vyrábí hlavně maziva pro automobily, motocykly, lodě, letadla a průmysl. Stejně tak jsou pod tímto jménem provozovány z historického důvodu i čerpací stanice.

Mobil 1

Aby to nebylo zamotané málo, tak pod značkou Mobil 1 vznikl nejdříve v roce 1974 motorový olej a dnes je to v podstatě celé odvětví produkce firmy, specializované na automobily. To znamená nejen motorová maziva, ale i olejové filtry, náplně do převodovek, diferenciálů i mazací tuky na ložiska a podobně. Zároveň je to značka velice úzce spjatá se závody Formule 1. Historicky byl Mobil 1 spojen s týmy Williams, Benetton, Lotus, McLaren, Toyota, Brawn GP, Force India, Red Bull Racing a Scuderia Torro Rosso. Z dalších slavných sponzorovaných závodních sérií stojí určitě za zmínku americký Nascar, DTM nebo Moto GP.

Nabídka motorových olejů Mobil

Mobil Super 3000

Skvěle hodnocený produkt - olej 5W-40, který si rozumí s velmi širokým spektrem vznětových i zážehových agregátů. Má velmi dobrou střihovou stabilitu a funguje perfektně i v točivějších motorech některých japonských vozů. U naftových motorizací zase dobře maže i za nižších teplot. S cenou do sedmi set korun za pětilitrové balení to vůbec není špatná volba.

Mobil 1 Peak Life 5W-50

Podle SAE specifikace trochu netradiční mazivo, které ale míří na majitele aut, kteří jezdí sportovnějším stylem. Díky "letní hodnotě" 50 olej skvěle snáší vyšší teploty, při kterých zachovává celistvý mazací film. Pokud tedy patříte mezi řidiče, kteří využívají potenciál motoru na maximum, nemusí to být špatná volba (za předpokladu, že výrobce vozu povoluje pro motor specifikaci 5W-50).

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články