PRÁCE 🧰

Co znamená, když se rozsvítí kontrolka oleje

12. 8. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Problémy (oleje) Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Každá kontrolka, která se na přístrojovém štítu rozsvítí, je problém. Hůř, když se jedná o tu červenou, která může značit už velmi závažný problém. Co všechno značí rozsvícená kontrolka oleje?

Kontrolka oleje

Články na téma kontrolky v autě - kapaliny:

  1. Rozsvícená kontrolka chladící kapaliny
  2. Kontrolka oleje - právě čtete
  3. Kontrolka brzdové kapaliny
  4. Kontrolka AdBlue

Pro všechny případy se doporučuje, aby každý řidič vozil v kufru náhradní specifické mazivo, které patří do motoru vozu. V opačném případě se snadno stane, pokud se vám rozsvítí kontrolka, že budete muset motorový olej kupovat na čerpací stanici. To znamená pořizovací cenu krát tři, přeci jen každý si někdy jistě všiml, že to na benzínkách je poněkud dražší než někde jinde. Holt tyto pobočky ví, že je člověk potřebuje opravdu v tísni, a tak si za to musí pořádně i připlatit. 

Mít mazivo v přesné specifikaci, na kdyby náhodou, je vhodné také zejména proto, že ne vždy a na každé čerpače seženete to správné, které pro váš vůz předepisuje výrobce a pak se musí volit nějaký univerzální, který sice není vysloveně špatný. Ale. V každém případě byste pak měli zajet do servisu, aby to zkontrolovali.

Jak změřit hladinu oleje

Když už se rozsvítí kontrolka, musí se to řešit hned. Ale je vhodné čas od času prostě zkontrolovat, jaká hladina maziva je a jestli bude potřeba olej doplnit nebo ne. Je to jednoduchý úkon, který zvládne každý bez ohledu na pohlaví. Důležité je před kontrolou zastavit a nechat motor vychladnout, ne úplně do studena, ale stačí počkat zhruba 10 minut. Za tu dobu rovněž steče olej zpět do vany. Měřit byste měli na rovině, aby měření bylo co nejpřesnější.

Mezi tím si připravte hadřík, který budete potřebovat k otření oleje na měrce. Po otevření haupny hledejte žluté oko, které vytáhněte spolu měrkou. Tu následně hadříkem utřete. Na konci se nachází rysky minimální a maximální hladiny. Měrku strčte znovu do otvoru a vytáhněte, podle toho nakonec poznáte, v jaké úrovni se olej nachází a kdy už je to nebezpečně málo. 

Když se kontrolka rozbliká

Nemusíte propadat panice, protože se s největší pravděpodobností jedná o poruchu čidla tlaku. To znamená, že může být zanesené nebo tam bude špatný kontakt. V některých případech může být zanesený filtr olejového čerpadla.

Když svítí oranžově

Rozsvítí se v případech, kdy auto vyhodnotí, že hladina oleje je příliš nízká a je nutné ji doplnit. Jaký olej je potřebný, se můžete dočíst většinou v návodu k obsluze vozu, případně si to nechat zjistit v autoservisu a poznamenat si to na papírek, který neztratíte. V případě, že se nacházíte nedaleko domova, je možné dojet domů a olej dolít na místě, pokud vás ale čeká daleká cesta, pak bude nutné zastavit na první čerpačce a doplnit mazivo tam.

Když jde do tuhého a rozsvítí se červeně

Jakmile budete oranžovou kontrolku ignorovat, pak nastane větší a dražší problém. Každé červené rozsvícení znamená problém a je nutné ihned auto odstavit, v opačném případě hrozí zadření motoru. Nejlepší, co v takové situaci můžete udělat, je zavolat asistenční službu a auto nechat odtáhnout do servisu. Sice můžete riskovat, že olej dolejete, ale je možné, že v motoru už probíhá závažnější problém, který byste další jízdou pouze zhoršili. Pokud se objeví náhle, může jít o vážný technický problém.

V některých případech se kontrolka rozsvítí i v případě, že oleje je dost, problém je ale v jeho kvalitě. Je tedy nutné zkontrolovat barvu a hustotu maziva. Je-li olej tmavě hnědý až černý, bude potřeba ho vyměnit bez odkladu. Správná barva je světle hnědá.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články