PRÁCE 🧰

Kontrolka AdBlue - co znamená, když se rozsvítí

8. 9. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o AdBlue Jak vybrat AdBlue Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Rozsvícení kontrolky AdBlue může značit menší i větší problém, který by neměl být po delší čas ignorován.

Kontrolka AdBlue

Články na téma kontrolky v autě - kapaliny:

  1. Rozsvícená kontrolka chladící kapaliny
  2. Kontrolka oleje
  3. Kontrolka brzdové kapaliny
  4. Kontrolka AdBlue - právě čtete

Ve většině případů budou tuto kontrolku řidiči ignorovat a odkládat dolití močoviny na později, ale v té chvíli ještě asi neví, co vše zlého se automobilu může stát. Začíná to snížením výkonu, dále se ale mohou objevovat problémy se vstřikovači, což může vést až k poškození a zanesení katalyzátoru. To jsou už ale hororové scénáře, které nastávají, jakmile motoristé ignorují rozsvícenou kontrolku dlouhodobě.

Majitelé vznětových motorů by si tak měli dávat pozor na doplňování močoviny. Pokud se kontrolka rozsvítí, je na čase tekutinu doplnit. Dobrá zpráva ale je, že to nemusí být okamžitě, neboť kontrolka hlásí stav AdBlue dopředu a to zhruba až o 3000 kilometrů, jenže v některých případech to může být jen 500. Pro informaci je nutné se zeptat v autosalonu, kolik kilometrů dopředu platí právě pro vaše auto, a tak raději při prvním kontaktu přemýšlejte, kdy a kde bude vhodné kapalinu doplnit.

To můžete udělat dvěma způsoby, buď si koupíte kanystr a budete ho skladovat doma v temných podmínkách a budete tak vždy připraveni, nebo zvolíte druhou cestu a tu, že si močovinu prostě natankujete na čerpací stanici. Tu čepujete za příznivou cenu a díky pistoli je doplnění i jednodušší. Jen pozor nejedná se zrovna o tekutinu, která by voněla po fialkách, a tak pokud vám při plnění kápne na oblečení, asi byste ho měli hodit co nejdřív do pračky.

Pozitivní je, že se močovina nedoplňuje několikrát ročně nebo při každém tankování, a tak na ni stále nemusíte myslet. Prakticky je její dolití nutné maximálně dvakrát ročně. Obecně se tvrdí, že je nutné ji doplňovat zhruba po 15 tisících najetých kilometrech.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články