PRÁCE 🧰

Jak na odsátí oleje z motoru

13. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Výměna oleje Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Existuje vícero důvodů, kdy může být nutné odsát z motoru olej. Ne vypustit, ale doslova odsát. Některé vozy vůbec nemají vypouštěcí šroub, u nich se výměna provádí jedině odsátím. A taky, když to při výměně maziva malinko přeženete, tak je praktičtější vytáhnout něco málo odsátím, než znovu lézt pod auto a vypouštět.

Jak na odsátí oleje z motoru

Raději spodem

Prvně si uvedeme na pravou míru, jak je to s těmi výměnami. Tam, pokud je motor vybaven výpustným šroubem, by se neměla výměna oleje provádět jinak, než právě vypuštěním spodem. Odsátí se dělá jen u těch agregátů, kde s tím výrobce počítal už při návrhu a je to stanoveno jako správný postup. Ten je samozřejmě třeba beze zbytku dodržet, obvykle se počítá s tím, že odsávat se bude z nejnižšího bodu olejové vany, kam steče všechen olej, včetně nečistot.

Když to jinak nejde

Samotné odsátí je relativně jednoduchá akce. Stačí hadička, ideálně silikonová a dostatečně tvrdá. Nepoužívejte žádný materiál, který by se mohl roztavit horkem z motoru (je lepší odsávat teplý olej, který lépe teče). Hadičku prostrčíte do motoru dírou na olejovou měrku. Pokud to nejde, což se může stát, protože hadička je třeba zkroucená, hodí se tvrdý drát, který strčíte do hadičky, čímž ji zpevníte. Následně se hadička strčí co nejhlouběji, ale pozor na to, aby se jí do dovnitř nedostalo až nápadně hodně. Už se také stalo, že nějaký nadšenec "namotal" do motoru snad dva metry měkké hadičky, která pak nešla ven.

Jakmile je jeden konec v motoru, ten druhý se převleče přes hrdlo injekční stříkačky. Ideálně nějaké objemnější, se kterou to půjde snadněji a rychleji. No a pak už jenom stačí stříkačkou natáhnout olej tolikrát, kolikrát si to situace vyžaduje.

Vítaný upgrade při výměně oleje je speciální odsávačka s čerpadlem. Ta usnadní práci a člověk není omezen objemem stříkačky. Vše proběhne daleko rychleji. Čerpadlo může být elektrické, ale také ruční.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články