PRÁCE 🧰

Nejlepší pneu na trhu: Víte, podle čeho se orientovat při výběru?

30. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Nákup pneu online Rádce motoristy

I když zákon dovoluje vyjet na letních pneumatikách bez omezení už od 1. dubna, počasí stále přeje spíše zimnímu obutí. To by se ale mělo zanedlouho změnit. Pokud potřebujete koupit nové pneumatiky na léto, poradíme, jak vybrat ty nejlepší!

Jak vybrat ty nejlepší pneu? Máme pro vás několik rad a tipů

Odpovězte si na základní otázky

Ještě před tím, než se vrhnete na aktuální průzkum trhu, bude potřeba si odpovědět na několik otázek, které vás při výběru těch nejlepších pneu můžou dost dobře nasměrovat. Než tedy začnete vybírat konkrétní typ pneumatiky, odpovězte si na následující:

  1. Hledáte ty nejlepší pneumatiky na léto nebo chcete koupit celoroční pneumatiky?
  2. Jezdíte denně nebo patříte spíše mezi příležitostné řidiče?
  3. Jezdíte spíše ve městě, na dálnicích či neupravovaných cestách?
  4. Nazvali byste svůj styl jízdy spíše klidnější nebo sportovnější?
  5. Kolik si můžete dovolit do nových pneumatik investovat?
Náš tip: Pokud jste nové pneu dosud nevybírali a nevíte tudíž, jak na to, pročtěte i našeho obsáhlého rádce, ve kterém se dozvíte, jaké parametry jsou při výběru nových pneumatik důležité a na co byste si naopak měli dát pozor.

Nejlepší pneu zpravidla nepoznáte podle ceny

Cena je pro mnoho řidičů jedním ze základních parametrů, na základě kterých nové gumy vybírají. Na tomto místě je potřeba zmínit, že již dávno neplatí, že by kvalitní značkové pneumatiky byly výrazně dražší než pochybný produkt neznámého výrobce bez jakýchkoli referencí.

Rozdíly mezi „no name“ značkami a těmi, které najdete v cenově dostupné ekonomické třídě (typicky Fortune, Sava, Barum nebo Laufen), případně ve třídě střední s ideálním poměrem ceny a výkonu (např. Kumho, Hankook, Firestone, Uniroyal nebo Fulda) se pohybují v řádech stokorun! A za kvalitu se v tomto případě vyplatí připlatit si. Pneumatika je totiž to jediné, co drží auto v kontaktu se silnicí. A to plochou o velikosti dlaně!

Náš tip: Na tomto místě je dobré zmínit, že finální výběr pneu byste měli přizpůsobit tomu, jak často s autem jezdíte. Patříte-li mezi příležitostné řidiče, není problém vybrat bezpečné pneu i z ekonomické třídy.

Nejlepší letní pneu, celoroční i zimní gumy se objevují v seriózních testech

Pokud si chcete být opravdu jistí, že nekupujete zajíce v pytli, namísto ojetých pneumatik nebo gum pofiderních značek se zaměřte spíše na známé a léty prověřené značky, které se pravidelně umisťují v anketách a žebříčcích prestižních automobilových organizací typu ADAC apod. Speciální zátěžové testy prověří jednotlivé pneumatiky v různých terénech a za různorodých podmínek, takže jsou při výběru nejlepších pneumatik spolehlivým vodítkem.

Ty nejvýhodnější pneumatiky obvykle zbožové vyhledávače nepoznají

Mohlo by se zdát, že nejvýhodnější pneu musí být zákonitě i ty nejlevnější, tudíž se pochopitelně umisťují na předních příčkách nejrůznějších zbožových vyhledávačů. To ale nemusí být tak úplně pravda. Pokud tlačíte na cenu a necháváte si seřadit nejlepší celoroční pneu nebo pneumatiky na zimní či letní sezónu podle ceny, pamatujte, že ani srovnávač nemusí poznat, že výsledná cena není pro zákazníka konečná.

Pozor na kouzla s konečnou cenou pneumatik

Ty nejlepší značky pneumatik nejsou výsadou jenom pneuservisů nebo kamenných prodejen, kde vám poradí se správným výběrem, případně zodpoví nejrůznější dotazy týkající se nových gum. Snadno je pořídíte i z pohodlí domova online v řadě e-shopů. Tady je ale potřeba věnovat pozornost několika trikům, které na vás mohou někteří méně seriózní prodejci zkoušet.

Na pozoru byste se ale měli mít i ve chvíli, kdy prodejce láká na příliš nízkou cenu pneumatik a v předposledním kroku si účtuje vysoké částky za dopravné a balné, které mohou rázem cenu objednávky prodražit klidně i o několik stokorun.

Pamatujte, že seriózní prodejce nemá potřebu ty nejlepší pneumatiky prodávat pomocí triků. Naopak vám ochotně poradí s výběrem třeba pomocí online poradny.

Zdroj info: E-shopy prodávající pneumatiky, ADAC.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články