PRÁCE 🧰

Zásady správného skladování pneumatik

21. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy Zimní sezóna Péče o pneumatiky v zimě

Sezóna přezouvání na zimní pláště je v plném proudu. Při přezouvání však vzniká „nepořádek“ v podobě druhých kol nebo plášťů. Kam s nimi a jak je správně skladovat?

Zásady správného skladování pneumatik

Skladování plášťů s disky

Pneumatiky s disky se nedoporučuje skladovat takzvaně „na stojáka“. Pneumatiky s disky je vhodné skladovat do komínku nebo jinak řečeno sloupce. Jednotlivé pořadí disků je vhodné jednou za čas prohodit aby nedocházelo k deformaci pneumatiky.

Skladování plášťů bez disků

Pláště bez disků je nejvhodnější skladovat vedle sebe právě na již zmíněného „stojáka“. Pláště nezatěžuje váha disků, tudíž jim takové skladování nijak neublíží. Je vhodné však gumy občas také pootočit, aby nedocházelo k deformaci pláště pod jeho vlastní tíhou. Na pneumatiky se také nedoporučuje nic pokládat, aby nedocházelo k další deformaci, která pak může mít za následek hlučnější jízdu.  

Alternativní skladování pneumatik

Existují také speciální stojany na sezónní uskladnění pneu. Regály nebo stojany se prodávají v mnoha podobách, jako stojaté či nástěnné. Stojany jsou uzpůsobené tak, aby bylo zatížení rozloženo a pneumatiky netrpěly na dlouhodobou deformaci, která se pak může projevit odlišnými jízdními vlastnostmi a větší hlučností.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Pláště můžete za drobnou úplatu skladovat také ve svém pneuservisu. Zde máte téměř stoprocentní jistotu, že se s plášti nic nestane a po sezóně si je budete moci nechat zase nazout. Cena sezónního uskladnění pneumatik se vždy odvíjí především od rozměru disků. Cenové rozpětí je od 400 Kč až do 1 000 Kč za celou sadu. Do ceny je většinou započteno také jedno mytí nebo prohlídka a ošetření – záleží na daném pneuservisu.

Pláště by neměly zůstat na přímém slunečním světle (a to ani v zimě). Kvůli UV záření dochází k nepřiměřené degradaci pneumatikové směsi. Optimální místo pro uskladnění zimních nebo letních plášťů je suchá, čistá garáž nebo sklep s teplotou v rozmezí 8 až 15 stupňů.

Zdroj info: Bridgestone Tire, Pneumatiky, Good Year.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články