PRÁCE 🧰

Jak správně ošetřit pneumatiky

25. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy Zimní sezóna Péče o pneumatiky v zimě

Jak správně ošetřit pneumatiky před zazimováním? Impregnace pneumatik nebo stačí pouhé čistící prostředky?

Jak na ošetření pneumatik

Ošetření pneumatik

Výměna letních a zimních plášťů je každoroční povinností většiny motoristů. Aktuálně nepoužívané pláště s disky je potřeba ošetřit a správně uskladnit. Před zazimováním je vhodné pláště umýt. Obvykle stačí teplá voda s čistícími prostředky určenými na kola.

Dále je důležité skladování. Pláště by neměly zůstat na přímém slunečním světle (a to ani v zimě) – protože kvůli tomu dochází k degradaci pod UV světlem. Poblíž pneumatik by se neměly vyskytovat žádné motory, oleje, nebezpečné kapaliny, zdroje ozónu (elektrické výboje a motory), rozpouštědla, chemické a ropné látky a podobně. Optimální místo pro uskladnění pneumatik je suchá a čistá garáž nebo sklep s teplotou mezi 8 až 15 stupni.

Skladování plášťů s disky

Pneumatiky s disky se výrazně nedoporučuje skladovat na stojato. Ideální řešení je skladování do sloupce nebo komínku. Kvůli váze ráfku může docházet k deformaci pneumatiky. Proto je vhodné pořadí alespoň jednou za měsíc prohodit, aby nedocházelo k deformaci vlivem velké a dlouhodobé zátěže.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Skladování plášťů bez disků

Naopak pláště bez disků nemusíte skládat na sebe. Optimální skladování je na stojato vedle sebe. Rozhodně na ně nic nepokládejte a jednou za měsíc je pootočte, aby se nedotýkaly země pouze jednou stejnou částí.

Alternativní skladování pneumatik

Pneumatiky můžete také uschovat do speciálních stojanů na sezónní uskladnění pneu. Existují stojaté a nástěnné stojany nebo regály. Stojany jsou uzpůsobené tak, aby bylo zatížení rozloženo a pneumatiky netrpěly na dlouhodobou deformaci, která se pak může projevit odlišnými jízdními vlastnostmi a větší hlučností. Skladovat pneumatiky za poplatek můžete také ve svém pneuservisu. Zde můžete mít jistotu, že se s plášti nic nestane a po sezóně si je budete moci nechat zase nazout. Většina pneuservisů disponuje profesionální myčkou kol a jsou schopni umýt i malé kamínky, které jsou umístěné v drážkách běhounu. Takové kamínky při domácím mytí nejde tak jednoduše sundat.

Zdroj info: Bridgestone Tire, Pneumatiky, Good Year.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články