PRÁCE 🧰

Jak uskladnit pneumatiky v garáži

4. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy

Uskladnění pneumatik může být občas velká věda. Je důležité se vyhnout pár častým chybám. Skladování pneumatik v garáži jsou takovým každoročním rituálem nejednoho řidiče, který své auto na jaro a podzim přezouvá.

Skladování pneumatik v garáži

V případě, že uskladňujete pneumatiky ve sklepě nebo garáži, dbejte na to, aby byla teplota konstantní a v rozmezí 8-15 stupňů. Optimální místo pro uskladnění zimních nebo letních plášťů je suchá, čistá garáž nebo sklep.

Jak skladovat pneumatiky s disky

Pláště s disky – tedy celá kola odborníci nedoporučují stavět “na stojáka“ vedle sebe. Pneumatiky tímto degradují a při opětovném nasazení mohou být hlučnější. Pneumatiky s disky se obecně skladují takzvaně „do komínku“ nebo se jednotlivě zavěšují do „závěsu“. Jednotlivé pořadí disků je vhodné jednou za čas prohodit, aby nedocházelo k deformaci pneumatiky.

Jak skladovat pneumatiky bez disku

Gumy bez disků můžete klidně skladovat vedle sebe takzvaně „na stojáka“. Naopak se nedoporučuje gumy stavět na sebe nebo je zavěšovat. Gumy jednou za čas pootočte, aby nedocházelo k deformaci pláště pod jeho vlastní tíhou.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Skladování pneumatik v garáži - alternativy

Na uskladněné pneumatiky nic nepokládejte, aby nedocházelo k další deformaci. Pro perfektní uložené pneumatiky je možné si pořídit speciální stojany nebo regály k uskladnění pneumatik. Stojany rozloží zatížení a pneumatiky netrpí na dlouhodobou deformaci, která se pak může projevit odlišnými jízdními vlastnostmi a větší hlučností.

Pokud nemáte místo nebo bydlíte v bytové jednotce, která skladování pneumatik (jako vysoce hořlavého a těžce uhasitelného materiálu) zakazuje, za drobnou úplatu je možné pneumatiky uskladnit také v místním pneuservisu. Cenové rozpětí je od 400 Kč až do 1 000 Kč za celou sadu.

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, Continental, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články