PRÁCE 🧰

Výstavy a muzea aut - jaké navštívit?

22. 7. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Česko je země s bohatou automobilovou tradicí, proto zde můžete navštívit velmi zajímavá muzea a výstavy. Dnes se podíváme na výběr těch nejlepších podle názoru našich redaktorů.

Výstavy a muzea aut - jaké navštívit?

Články na téma kam na výlet do muzea:

  1. Výstavy a muzea aut - jaké navštívit? - právě čtete
  2. Muzea auto veteránů
  3. Výlet do automuzea aneb jaké muzeum automobilů v ČR navštívit?
  4. Reportáž: DRIVE VW Group Forum

Nejzajímavější výstavy aut Česku

Escape6 Prague Car Festival

Za nejzajímavější výstavu v Česku lze pokládat Escape6 Prague Car Festival, který se koná každý rok na výstavišti PVA Expo Praha. Tato výstava hostí zajímavé vozy posledních let, spolu s posledním návrhem žáků podnikového učiliště ŠKODA AUTO. Kromě stovky unikátních vozů nabízí PCF taktéž bohatý doprovodný program

Organizátoři o srazu prohlašují: „Escape6 Prague Car Festival představuje na ploše přes 30 000 m² nejlepší tuning z celé Evropy, českou i zahraniční špičku automobilových a motocyklových závodů a průřez bohatou historií vývoje automobilů a motocyklů od předválečného období až po současnost.“

Letos na podzim se bude konat jubilejní již 10. ročník a to 30. - 31. října 2021.

Legendy 2022

V Praze ještě zůstaneme. Za zmínku stojí výstava Legendy, která každý rok specializuje své téma. Tématem pro rok 2022 bude "Italská vášeň". Těšit se tudíž můžete na velkou přehlídku vozů značek Ferrari, Lamborghini, Maserati, Alfa Romeo, Fiat a mnoho dalších. Kromě zajímavých vozů můžete na výstavě potkat také známé tváře, jako je například Mistr Evropy v rallye Jan Černý, úspěšný pilot DAKAR Tomáš Ouředníček, či nejrychlejší žena v české rallye Sandra Pokorná a mnoho dalších.

Na legendy se můžete přijít podívat 28. - 29. května 2022.

Tuning Show Trojhalí

Nyní se přesuneme víc na východ, kde se každoročně koná zajímavá výstava upravených aut a motocyklů. V centru Ostravy tuto akci pořádá skupina Snizeno.cz. Vystavuje se tu přes 80 vozů z kategorií tuning & stance, oldschool, ameriky i supersporty. Spolu s pohledem na krásná auta si můžete zkusit zasoutěžit v několika soutěžích, které jsou spolu s dalším programem k dispozici na výstavě.

Letošní sraz byl bohužel zrušen, avšak Sníženo.cz plánuje možný podzimní termín.

Historická vozidla v E-motion u Avionu

Pořadatel Tatra club Ostrava každoročně pořádá na parkovišti u obchodního centra výstavu historických vozidel, amerik, motocyklů i závodních speciálů. Některé tyto vozy jsou pak podrobeny "závodu", k dispozici mají pouze mapu a cíl. Podle času se pak určuje nejrychlejší jezdec. Kromě rychlostní zkoušky se hodnotí diváky nejhezčí vozidla výstavy a další soutěže.

MotorTechna Brno

Na Moravě nalezneme také mnoho kvalitních výstav. Za zmínku rozhodně stojí MotorTechna v Brně, která kromě výstavy historických vozidel nabízí zájemcům taktéž trhy, pohled na součásti vozů, náhradní díly i řádné dokumentace, literaturu a sběratelské předměty. V Brně se tato výstava koná dvakrát do roka (v dubnu a v říjnu) na ploše až 1 730 m² v krytých pavilonech a 11 200 m² na volné ploše BVV.

Podzimní ročník na Brněnském výstavišti je naplánován na 23. října 2021.

Nejzajímavější muzea v Česku

Škoda Muzeum

Jako první musíme rozhodně zmínit muzeum v Mladé Boleslavi. ŠKODA Muzeum v Mladé Boleslavi je již po mnoho let oblíbeným cílem návštěvníků nejen z České republiky, ale taktéž ze zahraničí. V roce 2019 jich do mladoboleslavského muzea přivítalo přes 274 tisíc. Muzeum bylo otevřeno v roce 1995 k příležitosti 100. výroční založení firmy. Budova byla rozšířena a v roce 2012 prošla rozsáhlou modernizací.

Sbírka muzea ŠKODY v současnosti sčítá 340 exponátů, mezi které patří i první vyrobený automobil Laurin & Klement VOITURETTE A, stejně jako koncepty a prototypy, sportovní a soutěžní vozy. Nejstarším exponátem je bicykl SLAVIA z roku 1899. 

Trabant muzeum Praha Motol

V Praze můžete navštívit muzeum trabantů. Trabant patřil k nejznámějším výrobkům východoněmeckého bloku. V muzeu se můžete seznámit s kompletní historií výroby vozů značky Trabant, od prvního předchůdce Trabanta AWZ - P70(1954), přes Trabant P 60 (600), Trabant 601 nejběžnější a nejznámější provedení, až po nejnovějšího čtyřtaktního Trabanta 1,1 s motorem původem z VW POLO (1989 - 1991), se kterým byla výroba těchto vozů v roce 1991 ukončena. Celkem bylo vyrobeno 3 096 099 Trabantů ve všech provedeních (dvoutakt a čtyřtakt). Všechny vystavené vozy jsou prezentovány v původním dochovaném stavu.

Technické muzeum Tatra Kopřivnice

Nejzajímavějším muzeem na severní Moravě je rozhodně technické muzeum v Kopřivnici. Muzeum se věnuje historii Kopřivnické vozovky a automobilky Tatra. Na šedesát osobních a nákladních automobilů ze všech etap výroby doplňují podvozky, motory, modely, designérské návrhy, trofeje ze sportovních klání, dobové fotografie a různé rarity. Spoustu zajímavých a vyčerpávajících informací poskytují vícejazyčné videoboxy s filmovými sekvencemi automobilových skvostů.

Zdroj médií: unsplash, redakce.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články