PRÁCE 🧰

Výlet do automuzea aneb jaké muzeum automobilů v ČR navštívit?

9. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jste fanoušci automobilových veteránů? Chcete si prohlédnout jejich detaily a interiéry zblízka nebo je dokonce vidět projíždět kolem vás? Tak navštivte některé z auto-muzeí. V České republice jich najdete spoustu.

Výlet do automuzea aneb jaké muzeum automobilů v ČR navštívit?

Články na téma kam na výlet do muzea:

  1. Výstavy a muzea aut - jaké navštívit?
  2. Muzea auto veteránů
  3. Výlet do automuzea aneb jaké muzeum automobilů v ČR navštívit? - právě čtete
  4. Reportáž: DRIVE VW Group Forum

Automuzeum Liberec

Aktuální expozice Automuzea Liberec připomíná etapu výroby osobních automobilů s motory vzadu. Většina exponátů je pojízdných, proto je zde můžete vidět v provozu na vlastní oči. Mezi exponáty najdete modely největších světových automobilek - jako jsou například Porsche, Škoda, Fiat nebo Zaporožec. V předsálí si můžete prohlédnout i motorky z dřívějších dob. Tradiční akcí, kterou toto muzeum aut pořádá, je "Smržovská jízda veteránů". Koná se tu každoročně vždy v srpnu.

Automuzeum Pelechov

Expozice tohoto muzea automobilů obsahuje kolem 120 exponátů. Výstava je rozdělena do čtyř bloků. V prvním z nich můžete vidět sbírku amerických automobilů, druhý blok představuje vozy bývalé západní Evropy, třetí se věnuje autům komunistické éry z let 1948 až 1989. V posledním si můžete prohlédnout modely několika měřítek od různých výrobců (v menší míře tu najdete i motocykly a nákladní vozidla).

Automuzeum Terezín

Pokud vás zajímá, která auta jste mohli vidět na našich silnicích v éře socialismu, navštivte toto muzeum. Nechybí zde ani modely zahraničních aut včetně Moskviče, Trabantu, Dacie, Lady nebo Wartburgu. Mezi raritní exponáty patří dvoudveřová Škoda 1000 MBX. Najdete tu i legendární Tatru 603 a 613.

Muzeum historických vozidel

V České republice naleznete ještě celou řadu muzeí historických vozidel. V nich si kromě dříve zmíněných míst můžete prohlédnout detaily nebo interiér těchto automobilů a získat o nich řadu dalších zajímavých informací. Za zmínku stojí:

  • Muzeum sportovních vozů Lány
  • Muzeum veteránů Pavlíkov
  • Technické muzeum Tatry v Kopřivnici
  • Vojenské technické muzeum Lešany
  • Muzeum motorismu ve Znojmě
  • Muzeum Janecký v Chotovinách
  • Národní technické muzeum Praha
  • Muzeum Škody v Mladé Boleslavi
  • Muzeum veteránů Litvínov
  • Muzeum veteránů v Radovesnici
  • Technické muzeum v Liberci
  • Muzeum historických aut v Olomouci

Výlet do automuzea aneb jaké muzeum automobilů v ČR navštívit?

Muzeum amerických aut

Pokud si chcete pořádně prohlédnout americké veterány, navštivte automuzeum v Nové Bystřici. Jedná se o první a největší muzeum amerických předválečných automobilů v Čechách. Nachází se v budově staré industriální textilky, díky které si ještě lépe užijete atmosféru dávných dob.

Další možností je muzeum amerických veteránů JK CLASSICS v Lužné. Ve čtyřech výstavních halách a venkovní expozici naleznete kolem devadesáti vozidel. Představují ty nejluxusnější a nejzajímavější americká auta své doby. Můžete si zde dokonce prohlédnout i velké americké trucky, sanitní nebo hasičské vozy či starou benzínku a vrakoviště, které lze běžně vidět podél ikonické Route 66 v USA. Vidět tu můžete i TATRU 87. Zajímavostí je, že v tomto modelu podnikali Hanzelka a Zikmund své výpravy do Afriky a Jižní Ameriky. Každoročně se tu také konají čtyři srazy veteránů.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články