PRÁCE 🧰

DRIVE je expozice VW Group přímo v centru Berlína

4. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet

Když se spojí muzejní sbírky a široká nabídka modelů VW Group… Navštívili jsme DRIVE, chloubu koncernu Volkswagen přímo v centru Berlína.

Lamborghini Revuelto

Články na téma kam na výlet do muzea:

  1. Výstavy a muzea aut - jaké navštívit?
  2. Muzea auto veteránů
  3. Výlet do automuzea aneb jaké muzeum automobilů v ČR navštívit?
  4. Reportáž: DRIVE VW Group Forum - právě čtete

Jen pár stovek metrů od Braniborské brány, přímo na ikonickém bulváru Unter den Linden najdou automobiloví fanoušci ráj pro všechny příznivce koncernu Volkswagen. DRIVE Volkswagen Group Forum, jak zní celý název, je místem, kde koncern vystavuje své nejžhavější novinky, technologie budoucnosti i klenoty bohaté historie. Zároveň zde návštěvníci najdou kavárnu a obchod s nejrůznějšími předměty s tématikou koncernu – oblečení, modely aut a další. Kromě toho je DRIVE dějištěm kulturních akcí, workshopů a jeho konferenční prostory si můžete pronajmout i vy.

Expozice automobilů

Hlavní výstavní prostor však po většinu času slouží ke koncernové automobilové expozici. Co zde tedy najdete? Kouzlo je v tom, že se výstava poměrně často mění. Část minulého roku si tak například výstavu uzmulo Porsche při oslavách pětasedmdesáti let jejich sportovních modelů, jindy však v čele expozice můžete spatřit Škodu 1000 MB, libovolný vzácný prototyp, nebo legendární závoďák. Pokud tedy do Berlína nejezdíte zrovna každý týden, s velkou pravděpodobností tu při každé návštěvě najdete něco nového.

DRIVE VW Group Forum

Z podstaty věci má koncern své exponáty kde brát, vždyť pod něj aktuálně spadá hned dvanáct značek. Když se posléze dají dohromady tovární muzea jednotlivých výrobců, není o zajímavé kousky nouze. Výstavy pak mají typicky nějaké téma. Buď se oslavuje celá značka, jako tomu bylo při 75. výročí sportovních modelů Porsche, nebo se vybere nějaký konkrétní model – tento rok slaví 50. narozeniny Volkswagen Golf a něco nám říká, že i ten se brzy dočká vlastní expozice v centru Berlína.

Osobně v DRIVE

Nejčastěji je ale expozice zaměřená na oslavu koncernových úspěchů a technologií, ať už s pohledem do minulosti, nebo do budoucnosti. V poslední době se takové expozice nejčastěji týkají elektromobility. Ale nebojte, i ta může být zajímavá. Víme to, v době naší návštěvy totiž probíhala výstava s názvem Modern Mobility. V rámci té koncern Volkswagen ukazoval, dle slov v upoutávce na expozici, to nejlepší z pohledu technologie a designu. Jak vám asi došlo, většina vystavovaných automobilů byla elektrická.

Své modely zde tak měly zastoupené téměř všichni členové VW Group s výjimkou výrobců nákladních vozidel. Zastoupené tedy byly značky Bentley, Porsche, Lamborghini, Audi, VW, Cupra a Škoda. Součástí koncernu jsou i motocykly Ducati, nechyběl tak cestovní univerzál Multistrada. Jako pěst na oko však mezi plejádou hybridů a elektromobilů působil zelený Bentley Continental s plnotučným dvanáctiválcem.

Bentley Continental

Hvězda výstavy nicméně zářila – doslova – hned u hlavního vchodu. Vidět Lamborghini Revuelto, dvanáctiválcový hybridní supersport s výkonem přes 1000 koní, ze vzdálenosti jen několika centimetrů je opravdový zážitek. Ostatní exponáty pak byly volně rozeseté po vystavovací ploše bez jakéhokoliv ohraničení. Bohužel v době naší návštěvy probíhala celková rekonstrukce a část vystavovací plochy, stejně jako kavárna a značkový obchod byly nepřístupné.

Vstup zdarma

Pravda, námi navštívená výstava možná byla o trochu slabší, nic to ale nemění na tom, že DRIVE by měl být pro automobilové fanoušky jednoznačně jedním z cílů při návštěvě německého hlavního města. Tím spíš, když je vstup zdarma. Výstavu pak můžete procházet libovolně dlouho a u každého exponátu načerpat zajímavé informace skrze příslušný dotykový panel. Fotografie z výstavy Modern Mobility si můžete prohlédnout v galerii.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články